Eddie Murphy a ’80-as és valamennyire a ’90-es évek egyik ikonja volt. A színész szinte bármihez nyúlt, arannyá vált a keze alatt. Ám ma már ő is csak árnyéka egykori önmagának. A világhírnevet az olyan filmek hozták meg számára, mint a 48 óra vagy később a Beverly Hills-i zsaru. Remekül állt neki az akciókomédia műfaja, ám apránként ebből elment a sima vígjátékok irányába, ami szintén jól állt neki.

Hogy miért jutott el mára oda, hogy az Amerikába jöttem 2-től a nagy visszatérést remélte? Ez egy hosszú folyamat eredménye, amely megannyi rossz szerepvállalásban öltött testet. De mind közül a legrosszabb döntését az ezredforduló után hozta meg.

2002-ben jelent meg Eddie Murphy egész karrierjének talán legpocsékabb filmje, amely sokak szerint visszavonhatatlanul megindította őt a lejtőn, amin azóta is csúszik lefelé és nem nagyon tud érdemben megkapaszkodni. Ez a film pedig nem más, mint a Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt....

A sci-fi vígjáték egy éjszakai bár tulajdonosáról szól, akinek az üzletét előbb fel akarták vásárolni, ám mikor erre nemet mond, egyszerűen felrobbantják. Ő persze nyomozásba kezd és a szálak egy titokzatos, soha senki által nem látott fickóhoz vezetnek, aki ördögi tervet próbál meg keresztülvinni a világon. A sztori tehát már önmagában sem túl fényes, de ehhez elképesztően blőd cselekmény és bárgyú poénok társultak, a színészi ripacskodásról már ne is beszéljünk.

Nem meglepő, hogy a film nem csak a kritikusok előtt bukott meg csúfosan, de a kasszáknál is katasztrofálisan szerepelt. A forgatás költségei 100 millió dollárra rúgtak, ehhez képest világszerte az össze bevétel alig érte el a 7 millió dollárt…

A film után már Eddie Murphy státusza is annyira leromlott Hollywoodban, hogy azóta sem nagyon talált magára. Sajnos a 2000-es években rendre mellényúlt a szerepvállalásaival, és nagyon nehéz megjósolni, hogy a jövőben lehet-e még esélye visszaszerezni egykori hírnevét.

Galériánkban átfogó képes összeállítást készítettünk a színész karrierjének kezdeteitől egészen napjainkig. Érdemes átlapozni.

akció | sci-fi | vígjáték

Pluto Nash nemet mond Rex Carter tízmillió-dolláros ajánlatára, amellyel az üzletember magához kívánja venni Pluto menõ éjszakai klubját. A klub a válasz után alig két perccel... több»