Súlyos kritikák érték az elmúlt napokban a Netflixet és a Stranger Things készítőit, amiért profitszerzés céljából a sorozat bagatelizálja a holokausztot a történetben.

Több, mint 50 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben kártérítést követelnek a Stranger Things negyedik évada miatt. A sorozatban látható börtön létesítmény közelében több százezer embert gyilkoltak meg a nácik, ez azonban csupán a jéghegy csúcsa.

NÁCI BÖRTÖNBŐL STRANGER THINGS TEMATIKÁJÚ SZÁLLODA

A petíciót létrehozó zsidók és romák a bigottság ellen szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy a Stranger Things  4. évadának egyes részeit a litvániai Lukiškės börtönben forgatták. Ezt a második világháború alatt a nácik zsidó, roma és politikai foglyok bezárására és kínzására használták. Csak néhány kilométerre volt az úgynevezett Ponary-mészárlás, az 1941 és 1944 közötti tömeggyilkosságok sorozata, amely több mint százezer ember életét követelte.

A sorozatban maga a helyszín egy orosz börtön, ahol a David Harbour által alakított Hoppert a szovjetek fogságában tartják.

A Netflix, az Airbnb és a közeli Vilnius város turisztikai ügynöksége azt tervezte, hogy a börtönt Stranger Things-témájú szállodává alakítják át. Az itt tartózkodás 107 euróba került volna éjszakánként. A promóciós videó pedig már meg is jelent:

 

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go Vilnius (@govilnius) által megosztott bejegyzés

TETOVÁLÁS A VENDÉGEKNEK

A megnyitót június 4-re tervezték. Hetekkel később, június 23-án azonban a börtön közölte a Primetimerrel, hogy a szállás már nem foglalható, és eddig egyetlen vendéget sem fogadtak. A látogatók egyébként Tizenegyhez hasonló tetoválást is kaphattak volna, amelyet végül sokan egyszerűen ízléstelennek találtak, hiszen köztudottan a koncentrációs táborok foglyait is hasonlóan megjelölték. Ráadásul Stranger Things hivatalos instáján sztorikban buzdította a rajongókat arra, hogy éljenek a lehetőséggel.

A PETÍCIÓ KÖVETELÉSEI

A petíció szerzői a következő követeléseket fogalmazzák meg:

A Stranger Things 4. évadából befolyó pénzt a litvániai zsidó és roma közösségeknek kelle juttatniuk az okozott kár megtérítésére.

Az Airbnb-nek, a Netflixnek és a Stranger Things alkotóinak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kellene értenie, hogy tetteikkel hozzájárultak a holokauszt áldozatai emlékének eltörléséhez és a romák ellen továbbra  zajló üldözéshez és kirekesztéséhez.

A szállodát azonnal be kell zárni. Ez utóbbira valószínűleg már sor is került.

Egyelőre sem a Netflix, sem pedig a sorozat alkotói nem reagáltak a követelésekre.

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Hopper Oroszországban raboskodik, ahol sok veszéllyel kell szembenéznie, amik emberi és nem emberi dolgok is egyaránt. Az Egyesült Államokban új problémák kezdenek jelentkezni,... több»