Csütörtöktől látható a hazai mozikban Tóth Barnabás filmje, az  Akik maradtak, mely Magyarország hivatalos nevezettje a jövő évi Oscarra. A friss bemutató kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk, amit érdemes tudnotok a filmmel kapcsolatban.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból a II. Világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata   áll e viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

A produkciót Muhi Klára forgatókönyve alapján Tóth Barnabás rendezte (Susotázs, Újratervezés), míg a főbb szerepeket Balla Eszter, Jordán Adél, Hajduk Károly, Nagy Mari, Lisztes Linda, Igó Éva és Lukáts Andor alakítják.

Íme tehát 9 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A filmben az underground rap-szféra egyik ikonikus alakja, Sicratman (Paizs Miklós) is feltűnik.
  • A film egy részét ugyanott forgatták (Ráckeresztúr), ahol Szász Attila Félvilág című alkotását.
  • A film forgatásakor még nem volt egyértelmű, hogy az Akik maradtak a televíziók képernyőin kívül a mozikban is látható lesz-e.
  • A projekt 120 millió forintos pályázati összeget nyert el (Fehér György pályázat).
  • Az Akik maradtak forgatására rendkívül kevés idő állt rendelkezésre. A munkálatok csupán 19 napig tartottak.
  • A filmet teljes egészében csupán egyetlen kamerával forgatták.
  • A film forgatása Budapesten és a ráckeresztúri Brauch-kastélyban zajlott.
  • A film alapjául a Férfiidők lányregénye című könyv szolgált F. Várkonyi Zsuzsa tollából.
  • Az Akik maradtak Tóth Barnabás második egészestés játékfilmje. A direktor legutóbb a Susotázs című kisjátékfilmjével aratott hangos sikert, mellyel az Oscar-díjra is esélyes volt.

Hazai premierdátum: 2019.09.26.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: