Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
84%

Akik maradtak (2019)

Akik maradtak
Filmadatlap
 
29
Szereplők
21
Vélemények
6
Képek
1
Videók

Galéria (6)

Szőke Abigél
Szőke Abigél
Szőke Abigél
Hajduk Károly
Hajduk Károly
Szőke Abigél
Hajduk Károly
Szőke Abigél

Videók (1)

 
Fikatours_blogger   2022. 05. 06.

legújabb vélemény

0
Fordulatok nélküli történet

Remek korrajz a háború utáni időkről. Nekem kicsit kevés volt a konfliktus és a dráma.

 
Dorkateo   2020. 08. 08.

6
Tulajdonképp végigsírtam az egészet

Klára szeretetre való. Direkt nem méltót írtam, azt kiérdemelni nem kell(ene). Klára így gyógyítja magát. Nem hagyja a felnőtteket a fájdalomba süllyedni. Feladatul adja magát, megtartó erőül. Felnevelteti magát választott szüleivel, s a végén nem is tudom, ki itt a felnőtt, s ki a gyerek. "Most is hazudsz? – kérdezi Klára. Mindig – válaszolja Aldó". Mert legtöbbünkből hiányzik a bátorság úgy szeretni, ahogy Klára teszi. Akár félreérthetően is. Lassú film, helyet hagy érezni, míg nézzük. Ezt nem lehet gyorsabban.

1
 
TomÁcs   2020. 09. 01.

5

Remek magyar film a küzdésről és az élni akarásról. Mennyire felemelő tud lenni, ha van az életben egy olyan ember aki támogat minket.

 
Crystaldeer   2020. 10. 05.

4
Egy újbóli zseniális magyar alkotás

Vonakodva kezdtem nézni a filmet, de nagyon kellemeset csalódtam. Gyönyörű film. Az utóbbi években egyre több zseniális magyar film készül, és ez is azok közé tartozik. Bár azt tudtam, hogy a rendező korábbi filmjei is szuperek voltak, ezért reménykedtem, hogy nem fogok csalódni, és igazam lett. A főszereplők hihetetlen profin alakították a karaktereket, bár korábbról egyikőjüket se ismertem, mindketten a kedvenceim lettek, és persze ez a film is. Hitelesen tudták átadni a film cselekményét. Szőke Abigél - hát a le a kalappal előtte. A végét én is megkönnyeztem egy kicsit. Én alapjáraton nem szeretem az olyan filmeket, amiknek nincs rendes lezárása, vagyis úgymond egy nyitott könyv marad a végére, hogy a néző kíváncsi maradjon, hogy de akkor vajon mi lesz velük később, de ez a film talán ezzel a lezárással volt jó. A film után szívesen elolvasnám a könyvet is, ami alapján készült, majd utánanézek, hol tudom beszerezni. :) Szerintem ez a film díjat érdemelne, nemzetközileg is sikeres lehetne.

 
Klauka89   2021. 11. 28.

3
Ezt azokra, akiknek itt kellene lenniük, de nincsenek ♥

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Kezdetben fura, majdhogynem abszurd, de idővel szépen kibonatkozik. Szőke Abigél első főszerepe, melyben nagyon jól alakít. A doki is szimpatikus lesz hamar, és védelmezi a kislányt, nem megrontani akarja, ahogy Klára tanárnője gondolja. OK, megmondom őszintén, hogy én is azt hittem, hogy valami ilyen beteg film lesz belőle, a mai világban már sajnos nem lehet tudni. Olgi néninek eléggé ostoba szerepe volt, Zsurzs Katinak mindig örülök, ha feltűnik. Klára gyönyörű fiatal nővé érik a film során. Újra rájöttem, hogy Sztálin a szülinapomon halt meg, na jó, egy kicsit megelőzött. Érdemes megnézni a filmet. Ajánlom!

 
Berto49   2019. 12. 23.

1
Hatalmas tragédiák után

Természetesen magyarként nagyon örülök, és szurkolok a film sikeréért, bár nem sok esélyt látok a győzelemre. Elsősorban azért, mert ezen a kamaradrámán erősen látszódik, hogy TV-filmnek készült, egy mozifilmnek szerintem több cselekményt kellene tartalmaznia. Otthon, egy kényelmes fotelban a néző jobban el tudja viselni a viszonylagos történet nélküliséget, intim környezetben jobban tud azonosulni a két főszereplővel. Filmvásznon kissé monotonnak tűnik. Ezzel együtt gondolatébresztő film, amely visszavisz a háború utáni évek világába, megtetézve a két főhős átélt hatalmas veszteségeivel. Túl gyorsnak találom Klára és Aldó mély kapcsolatának kialakulását, már rögtön a második találkozás után szoros szövetség kötődik köztük. A leány-apa viszony mellett halványan jelentkezik a szexuális vonzódás is, de az érettebb Aldó élettapasztalata révén ez a szál nem teljesedik be. Finom utalásokkal az impériumváltás jelenségei is feltűntek, gondoljunk csak az éjszakai csengőfrász bemutatására. A film vége is nagyon illett a darabhoz, mindketten látszólag megtalálták az élettársukat, de az igazi boldogság ígérete elég távolinak tűnt. Tetszett és tökéletes volt a szereplőválasztás, Szőke Abigél érett színésznőként mutatkozott be, a fanyar Hajduk Károly nagyon jó volt a feleségét és gyermekeit elvesztő orvos szerepében.

 
qwer   2021. 11. 25.

6

Egy fiatal lány és orvosa közt szövődő különös kapcsolat története, melynek alapmotívuma a szenvedés feledése, a feldolgozás és újrakezdés, az emberi kapcsolatok mélysége. Végtelenül melankolikus és érzelmes film remek színészi játékkal, kevés szöveg... több»

A film 30 894 525 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 25 851 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film díjakat nyert az Anchorage-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb narratív játékfilmként. Továbbá a Jeruzsálemi Zsidó Filmfesztiválon dicséretben részesült (Schoumann-díj), és 2020-ban a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál FIPRESCI-díját is megkapta.

(Dorkateo )
 

A film elnyerta a Magyar Filmdíjat 2020-ban a legjobb játékfilm, rendező (Tóth Barnabás), férfi főszereplő (Hajduk Károly) és forgatókönyvíró (Tóth Barnabás, Muhi Klára) kategóriákban.

(Dorkateo )
 

A film elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját 2020-ban, a legjobb forgatókönyv, férfi alakítás és női alakítás kategóriában.

(Dorkateo )
 

A film eredetijét író F. Várkonyi Zsuzsa végig részt vett a forgatásban, és teljesen egyetértett a könyvtől való eltérésekkel.

(Dorkateo )
 

Szőke Abigél legelső filmszerepe.

(jakedave)
 
Az Akik maradtak nem a történelemlecke, még csak nem is a haláltáborok utáni űr és a vele járó elmagányosodás felfestése miatt érdekes: igazság szerint bármikor játszódhatna. több»
 
A hazai filmgyártás tehát egy újabb színvonalas produkcióval rukkolt elő, de sajnos Tóth Barnabás első filmje éppen azzal a különlegességgel és kiválósággal marad adós, amely például egy sikeres Oscar-kampányhoz lenne szükséges. több»
 
Egy életünneplő történet az embertelen időkről, ami tökéletesen példázza, hogy nagy hatású történelmi filmhez nem feltétlenül kellenek vagyonok. Csak megfelelő emberek. több»