Jenna Ortega 2022-ben igen sikeres évet zárt.

Amellett, hogy két horrorsikerben is szerepelt (a Sikoly-sorozat ötödik részében és Ti West X című slasherében), a színésznő bebetonozta főszereplői státuszát, hiszen Golden Globe-jelölt volt a Netflix Wednesday című sorozatának címszereplőjeként nyújtott árnyalt alakításáért, miután mindössze 20 évesen már közel egy évtizedes, lenyűgöző életrajzot tudhat maga mögött.

2022 előtt Ortega gyerekszínészként kezdte szakmai karrierjét, a címszereplő fiatalabb változatát játszotta a The CW vígjátéksorozatában, a Szeplőtelen Janeben, és főszerepet játszott a Disney Channel A zűr közepén című sorozatában, Harley Diazként. Később szerepelt a Te című pszichológiai thriller sorozatban, a Jennifer Garnerrel közös Igen nap című családi filmben, valamint a McG 2020-as folytatásában, A bébiszitter - A kárhozottak királynője című filmben, mielőtt a kritikusok elismerését aratta volna a 2021-es Utóhatás című drámafilmben nyújtott főszereplésével.

A közelgő Sikoly VI. a láthatáron, a Wednesday-hez pedig bejelentették a második évadot! Íme egy pillantás a színésznő figyelemre méltó útjára, amely során a Disney Channel sztárja volt gyerekként, részt vett jótékonykodásban és az aktivizmusban tinédzserkorában, támogatott egy sminkmárkát, szerzőként kiadta első könyvét, és az elmúlt évtizedben Hollywoodban is ismert névvé vált!

*

Dakota Fanning inspirálta a színészetre

A művészeket gyakrabban inspirálják más művészek munkái arra, hogy kipróbálják magukat a pályán. Ortega számára az inspiráció 6 éves korában jött, amikor megnézett egy olyan filmet, ami nem igazán való 6 éveseknek. A Collidernek adott interjújában Ortega elárulta, hogy gyerekként idősebb nővérével együtt nézte meg a Tony Scott által rendezett 2004-es A tűzben edzett férfi című thrillert, amelyben Denzel Washington egy volt CIA-ügynökből lett testőrt alakít, aki megmenti egy üzletember 9 éves lányát, akit Dakota Fanning játszik. Ortega hozzátette, hogy miután megnézte Fanninget, aki "már ilyen fiatalon olyan tehetséges volt", a kezdő színésznő úgy döntött, hogy ő akar Fanning "Puerto Ricó-i változata" lenni.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Ortega folytatta azt a sikeres szakmai utat, amelyre Fanning inspirálta, aki feltörekvő gyermekművészből felnőttként elismert színésznővé vált. Ortega ráadásul a Wednesday című filmben szereplő társával, Christina Riccivel készített személyes interjúban elárulta, hogy amellett, hogy úgy döntött, hogy a kamera előtt fog szerepelni, úgy gondolta, hogy a színészet lehetővé teszi számára, hogy más ambícióit is megvalósítsa, például hogy az általa játszott szerepek révén ő legyen az első női elnök és űrhajós.

A Facebookon keresztül fedezték fel

Ortega számára nem volt elég, hogy felfedezte színészi ambícióit, hiszen édesanyját, Natalie-t is meg kellett győznie arról, hogy jól megállná a helyét ebben a szakmában. Ortega a Latina Magazine-nak beszélt arról, hogyan fedezték fel az internet segítségével: "Hatéves koromban kezdtem el könyörögni anyukámnak, hogy engedje meg, hogy színészkedjek. Ő eléggé figyelmen kívül hagyott, mert azt hitte, hogy ez csak egy fázis. Két évvel később, amikor még mindig ezt akartam csinálni, elkezdte komolyabban venni. A Facebook segített megszerezni az első ügynökömet. Anyukám feltett egy videót, amelyen egy drámai monológot adtam elő, és egy középiskolai barátja továbbította egy ügynöknek. Három hónappal később megkaptam az első meghallgatásomat, a többi pedig már történelem!"

Amikor Tamron Hall 2021-ben arról kérdezte Ortegát, hogy emlékszik-e arra, hogy az édesanyja azt mondta neki, hogy fel fogja tölteni a videót az internetre, Ortega így válaszolt: "Nem, nem emlékszem, mert ő [Natalie] nem gondolta komolyan. Ez egyfajta vicc volt. Emlékszem, akkoriban nem akarta, hogy színész legyek... egyszerűen nem volt biztos benne, hogy abba a környezetbe, ebbe az iparágba akar besegíteni engem, amiről olyan szörnyű dolgokat hallott... csak viccből tette fel a belső barátainak, mert a barátai a Facebookon tudták, hogy nagyon drámai vagyok".

Már feltűnt az MCU-ban

Mint a legtöbb olyan színész esetében, akiknek növekvő sikere egyre több szereposztási pletykát eredményez a népszerű franchise-okban, a Wednesday sztárjának a Marvel Cinematic Universe-hez való csatlakozásáról is felröppentek a találgatások a Disney+ 2024-ben érkező sorozatával, a című sorozatban egy új szuperhősként, Fehér Tigris néven. A Marvel képregényekben a Fehér Tigris egy köpeny, amelyet jelenleg Ava Ayala visel, és amely egy olyan amulettet ad, amely emberfeletti erőt és mozgékonyságot biztosít használójának. Ne feledjük, ezek a pletykák meg nem erősítettek, de a kilátás, hogy Ortega szuperhőst alakíthat, tagadhatatlanul izgalmas.

Bár ez lehet a színész első szuperhősként való szereplése, a legtöbb rajongó elfelejti, hogy Ortega már szerepelt az MCU-ban a 2013-as Vasember 3-ban, ami a színésznő első filmes kreditje volt, egy nagyon kis szerepben, mint az alelnök lánya. Mivel az alelnök saját lánya amputált, a filmben kiderül, hogy a férfi támogatja Aldrich Killian kísérleti Extremis-programját, amely úgy igyekszik helyrehozni bármilyen legyengült fogyatékosságot, hogy a gazdatestben növeszti a hiányzó vagy elveszett végtagokat. Annak ellenére, hogy a filmben nem tűnik fel, az ő karaktere képviseli mindazok személyes motivációját, akik annak minden súlyos hibája ellenére támogatják az Extremis projektet, beleértve a magas rangú kormányzati tisztviselőket is, akiknek a támogatása nagy politikai befolyást biztosít Killian számára.

Középső gyerekként segített neki A zűr közepén című sorozatban való szereplése

Miután játszott néhány mellékszerepet olyan sorozatokban, mint a Szeplőtelen Jane és a Richie Rich, Ortega végül megkapta a nagy áttörést Harley Diaz szerepében A zűr közepénben, a Disney Channel szitkomjában, amelyet három évadon keresztül sugároztak 2016 és 2018 között. Ahogy a sorozat címéből már sejthetted, Harley egy negyedik falat áttörő, feltörekvő mérnök, aki hét gyerek között középső gyerekként ragadt. Ortega számára viszonylag könnyebb volt belebújni a karakter bőrébe, hiszen ő maga is középső gyerek öt testvérrel, és saját személyes élményeiből meríthetett a karakter megformálásakor.

A színésznő a következőket mondta a Latina Magazinnak: "Harley Diazt játszani fantasztikus, mert nagyon is azonosulok vele. Olyan, mintha saját magamat játszanám! Mindketten középső gyerekek vagyunk egy nagy családban, mindketten tudunk bolondok lenni, mindketten szeretjük a családunkat, és mindketten szeretjük a matematikát és a tudományt."

A hasonlóságok lehetővé tették Ortega számára azt is, hogy ötletekkel járuljon hozzá a sorozat egyes epizódjainak forgatókönyvéhez, mivel az írócsapatnak bemutatta, hogy a saját családja hogyan kezelne bizonyos helyzeteket az otthonukban.

Hobbiból gyíkok boncolását végezte

Mindenkinek, még a híres hírességeknek is van egy hobbija, amivel lekötik magukat a szabadidejükben. After School Special imád írógépeket gyűjteni (per Express), Daniel Radcliffe pedig zenei hobbit választott, miután Weird Al-t alakította a Weird: The Al Yankovic Story című filmben. Bár ezek általában ártatlan hobbik, néhány hírességnek a leghátborzongatóbb hobbija van, és Ortega elárulta a sajátját is: gyíkokat boncol. Mielőtt azonban bármilyen nem túl hízelgő feltételezést tennél a színésznővel kapcsolatban, tudnod kell, hogy a gyíkok már halottak voltak, mielőtt felszeletelte őket.

A WIRED számára készített videóban, amelyben válaszolt az interneten vele kapcsolatban legtöbbet keresett kérdésekre, Ortega felhozta gyerekkori hobbiját, a kis állatok (különösen a gyíkok) boncolását, amelyeket döglötten talált a hátsó kertjében, miközben beszélt az Utóhatás sztárjával, Maddie Zieglerrel való barátságáról és arról, hogy mennyire "furcsák" mindketten a maguk módján. Ez csak azt mutatja, hogy mennyire telitalálat a Wednesday Addams szerepe, az egyetlen különbség a színésznő és a karaktere között az, hogy Wednesday nem csak a döglött állatokra korlátozza hátborzongató bohóckodását.

Pénzt gyűjtött egy rákos gyermek számára

Amikor az 5 éves Riley Rose Sherman szülei 300 ezer dolláros, súlyos kórházi számlát kaptak pusztán azért, mert Rileynél egy ritka, gyerekeket érintő ráktípust diagnosztizáltak, és a biztosításuk nem fedezte volna a költségeket, crowdfunding-rendezvényekhez kellett fordulniuk, hogy összegyűjtsék a pénzt. Az egyik ilyen esemény volt egy találkozó, amelyet Ortega tartott 2016 decemberében, és amelyet az motiválta, hogy segítsen a Sherman családnak, miután egy barátja, Desirae "Desi" Cechin 6 éves korában ugyanebben a rákban (neuroblasztóma) vesztette életét. 

Az akkor 14 éves Ortega az eseményen elmondta: "Szerettem Desit. Olyan kedves és aranyos volt. Minden módon támogatni akartam őt. És most, hogy valaki más, Desi kora körül ugyanilyen betegségben szenved - és tudod, az ünnepek idején van az adakozás szezonja - úgy gondoltam, tennem kell valamit, és segítenem kell valamilyen módon."

Riley végül 2018 áprilisában, 6 évesen hunyt el, Ortega pedig Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét, hogy hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy kezelést találjanak arra a betegségre, amely két évvel korábban Cechin életét is követelte ugyanebben a korban.

Szókimondó kiállása a sokszínűség és a kisebbségek mellett

A képernyőn kívül Ortega hangos támogatója volt a kisebbségi csoportoknak, és határozottan kiállt a sokszínűség értéke mellett a film- és televíziós iparban. 2018-ban Ortega a Radio Disney Music Awards díjátadón egy olyan kabátot viselt, amelynek hátuljára a "I Do Care, And U Should Too" (Én törődöm, és neked is törődnöd kellene) felirat volt írva, ezzel reagálva Melania Trumpra, az akkori First Ladyre, aki egy olyan kabátot viselt, amelyen az állt, hogy "I Really Don't Care". Do U?" feliratot viselt, amikor meglátogatott egy olyan intézményt, ahol a szüleiktől elválasztott, papírok nélküli gyermekeket szállásolták el. "Nincs mentség arra, hogy ne szólaljunk meg. Nem számít, hogy öt követőd van vagy egymillió követőd. Nem számít a korod, hogy honnan jöttél. Minden hang fontos" - jelentette ki a színésznő.

Amellett, hogy támogatja a LMBTQ+-párti "Pride Over Prejudice" kampányt, Ortega aktivizmusa abban is tükröződik, hogy milyen szerepeket választ magának, és elutasítja az olyan szerepeket, amelyek károsak a latin-amerikai közösségre nézve. A Cosmopolitannek így magyarázta: "Úgy érzem, hogy a latin-x közösséget, először is, általában nem gyakran mutatják meg a kamerák előtt. De gyakran nem is mutatják őket pozitív fényben. Soha nem akarok cselédlányt játszani, és soha nem akarom eljátszani egy kartellvezető lányát. Sokkal szívesebben játszanék egy hatalommal rendelkező személyt, egy erős karaktert, pozitív értelemben."

Egy bőrápoló cég márkanagykövete

Tekintettel arra, hogy egy színész fizikai megjelenése folyamatosan felhívja magára a figyelmet, és szerepet játszik a karrierjében, a film- és televíziós iparban színészként dolgozni brutális lehet az önképünkre nézve. Ortega a People magazinnak elárulta, hogy ő is átesett már hasonló megpróbáltatáson, felidézve egy negatív élményt, amikor tinédzserkorában "szégyennek" érezte magát a szeplői miatt:

"Azt hiszem, minden bizonytalanság, amit a bőrömmel kapcsolatban éreztem, inkább a sminkesekkel való munka miatt volt. Emlékszem, hogy [az egyik] egyszer tett egy megjegyzést arra, hogy nem tudta megfelelően illeszteni a bőrszínemet [és] hogy a szeplőim miatt piszkosnak tűnik az arcom, és hogy el kell takarni a dolgokat. Egy ideig nagyon szégyelltem a szeplőimet, és soha nem akartam megmutatni az arcomat." 

Ennek eredményeképpen Ortega úgy döntött, hogy a "pozitivitás és az egyediség szépségének" üzenetét támogatja, miután 2020-ban a Neutrogena bőrápolási márka márkanagykövete lett, amelynek termékeit Ortega állítása szerint élete nagy részében használta. A színésznő a People-nek elmondta: "Ez volt az egyetlen bőrápolási márka, amit a házamban láttam, amikor felnőttem", ahogy a továbbiakban leírta "következetes" bőrápolási rutinját, amelyben különböző Neutrogena termékeket használ.

Végezetül kiemelte, hogy mennyire fontos az influencerek sokszínűsége, a láthatóság és a márka üzenete, valamint azt, hogy az ő elképzelése mennyire illeszkedik a márka küldetéséhez, hogy "egy olyan üzenetet terjesszen, amely a természetes szépség elfogadásáról szól".

2021-ben könyvet jelentetett meg

Amellett, hogy színész, filantróp, aktivista és márkanagykövet, Ortega tehetséges szerzőként is bizonyított, hiszen 2021-ben megjelentette első könyvét. "It's All Love: Reflections for Your Heart & Soul" című non-fiction önsegítő könyv, amely tele van idézetekkel és anekdotákkal, amelyeket maga Ortega írt, és célja, hogy segítsen olvasóinak (főként tinédzsereknek) a mentális egészségügyi nehézségeik kezelésében.

Ortega a J-14-nek beszélt a könyvről, mondván: "'It's All Love' egy gyűjteménye azoknak a történeteknek és tanulságoknak, amelyeket a nem hagyományos értelemben vett felnőtté válásom során tapasztaltam ... Úgy gondolom, hogy sok minden, amin keresztülmentem, hasznos vagy tanulságos lehet az identitásukkal küzdő tizenévesek számára", hozzátéve, hogy "mindig is nagyon szenvedélye volt az írás".

Az elsőkönyves szerző saját mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeire is kitért: "Soha nem foglalkoztam a mentális egészségemmel kapcsolatos agresszív küzdelmemmel, és erről valahol ebben a könyvben beszélek is. Furcsa, nem vagyok egy nagyon szociális ember, de én is a lehető legőszintébb akarok lenni mindenben, amit csinálok. És azt hiszem, ez jó lehet azoknak, akiknek szintén nehéz időszakot élnek át, hogy nincsenek egyedül."

Ortega a könyv megírásának céljáról így beszélt: "Tinédzsernek lenni kemény dolog. Ha bármit tehetek, csak hogy vigaszt nyújtsak, vagy bármilyen módon segíthessek, az mérhetetlenül nagy örömömre szolgálna! Az emberek olyan kedvesek voltak velem, és én szeretném viszonozni a szívességet".

A Wednesday volt a legmegterhelőbb munkája

Ortega úgy találta, hogy Wednesday Addams szerepének eljátszása sajátos elvárásokkal és nehézségekkel jár, tekintve, hogy a karakter közel 60 éve mélyen beivódott a kulturális korszellembe, amióta 1964-ben debütált a képernyőn a The Addams Family című szitkomban. A színésznőnek vívást, íjászatot, kenuzást, csellót és német nyelvet kellett tanulnia, hogy a 2022-es Netflix-sorozathoz megfeleljen a karaktere által a képernyőn bemutatott többféle tehetségnek. 

Emellett Ortegának azzal a kreatív akadállyal is szembe kellett néznie, hogy több rendezővel dolgozott együtt a sorozaton, akik mindegyike saját elképzeléssel rendelkezett a karakteréről. A Wednesday sztárjának, Christina Riccinek így magyarázta: "Tim Burtontől egy másik rendezőhöz, majd vissza Timhez, majd megint egy másik rendezőhöz mentünk. Úgy éreztem, hogy mindenki mást akart tőlem... Sok ilyen csata volt, mert úgy éreztem, hogy az emberek nem mindig bíztak bennem, amikor megalkottam az utamat, hogy 'Oké, ez az ő íve'. Ez az, ahol érzelmessé válik."

Ortega hozzátette: "Minden este pánikszerűen hívtam a szüleimet, mert úgy éreztem, hogy ez más, mint bármelyik munka, amit valaha is csináltam... Kijutottam Romániába, és azonnal elkezdtünk edzeni és forgatni. Nem igazán volt időnk próbákra. Emlékszem, hogy nagyon stresszes és zavaros volt. Megtettem, amit tudtam, de valószínűleg ez volt a legnyomasztóbb munka, ami valaha is volt."

Jövőbeli tervei és törekvései

Amellett, hogy újra eljátssza Tara Carpenter szerepét a Sikoly 6-ban és Wednesday Addamsét a Netflix Wednesday című sorozatának második évadában, Ortega a filmlegenda Tommy Lee Jones mellett fog szerepelni a Paramount+ hamarosan megjelenő Finestkind című thrillerfilmjében és Martin Freeman mellett a Lionsgate Csábító leckék című filmjében. Az érdekérvényesítő és írói tevékenységével a képernyőn kívüli tevékenységekbe való betörése azt bizonyítja, hogy ambíciói túlmutatnak a színészkedésen.

A Latina Magazine-nak adott 2016-os interjújában - akkor 14 éves volt - Ortega a következő szavakkal beszélt jövőbeli céljairól: "Nagyon szeretnék a közeljövőben néhány főszerepet kapni nagyjátékfilmekben. Ha felnövök, szeretnék rendezéssel, írással, producerkedéssel foglalkozni, és még mindig színészkedni!"

Szavaihoz híven a színésznő a tervek szerint executive producerként debütál a Winter Spring Summer or Fall című romantikus drámában, amelyben szintén a Wednesday"című filmben szereplő Percy Hynes White-tal együtt fog szerepelni. A Cosmopolitan 2021-es interjújában Ortega arról beszélt, hogy felvállalja a "Disney-gyerekként" megélt múltját, és hogy reméli, hogy független filmekben és szenvedélyes projektekben fog szerepelni:

"Olyan projekteket szeretnék csinálni, amelyek egy kicsit nagyobb kihívást jelentenek számomra, és olyan helyzetekbe hoznak, amelyekkel kezdetben nem feltétlenül tudok azonosulni, csak hogy megerőltessem magam, és lássam, mire vagyok képes."