84 Anasztázia  (1997)

Nem sűrűn fordul elő a Fox történetében, hogy egy valódi eseményeken alapuló történetet próbál meg feldolgozni egy mesében. Az 1997-ben Anasztázia azon kevés produkciók egyike, amely megpróbálkozott mindezzel.

Bár az Anasztázia a kilencvenes évek egyik legsikeresebb Fox alkotása, ennek ellenére érdemes fenntartásokkal fogadni a cselekmény történelmi hitelességét. A történet szerint miután kitör a forradalom, Anasztázia, az orosz hercegnő, a Romanov uralkodói ház tagja elveszíti családját. Árvaként nő fel, nem is emlékezve arra, hogy cári vér csörgedezik az ereiben. Egy nap azonban kénytelen szembenéznie származásával, illetve azzal, hogy családja egykori barátja, Raszputyin, a gonosz varázsló az életére tör.

És itt álljunk is meg egy pillanatra. A valóságban ugyanis Grigorij Raszputyin orosz szerzetes volt, aki valóban nagy hatást gyakorolt hatalmas befolyást gyakorolt II. Miklós cárra, ezen túlmenően nagyon is közel állt az uralkodó családhoz. Többek között segített az egyetlen fiúgyermek, Alexeinek kigyógyulni a hemofíliából.

Számtalan legenda övezi ugyani a szerzetest, a valóságban azonban Raszputyin szintén életét vesztette a forradalom előtt, mielőtt megdöntötték volna az orosz cári rendszert. Ezen túlmenően is tény, hogy sajnálatos módon az uralkodói családból senki sem maradt életben a gyermekek közül.

Az Anasztázia ettől függetlenül lebilincselően izgalmas film, amely két Oscar- és Golden Globe-díj jelölést is magáénak tudhat.