Antiszemitának bélyegzett beszéde miatt halálos fenyegetéseket kap a díjnyertes izraeli rendezőA kép forrása: YouTube / The New Arab

Yuval Abraham izraeli filmrendező a múlt héten vehette át a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Berlini Filmfesztiválon, most viszont elmondta, hogy az elmúlt időszakban több halálos fenyegetést kapott.

A közösségi médiában megosztott bejegyzésében Abraham, aki egyébként tagja annak a négy izraeli és palesztin filmesből álló kollektívának, amely a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat vehette át a No Other Land című filmjéért, azt írta, hogy a szombati díjátadó óta őt és családját is fenyegetések érték.

“Egy jobboldali izraeli csőcselék tegnap eljött a családom otthonához, hogy megkeressen, és megfenyegette közeli családtagjaimat, akik az éjszaka közepén egy másik városba menekültek. Még mindig kapok halálos fenyegetéseket, és le kellett mondanom a hazautazásomat” - írja a rendező az X-en.

“Ez azután történt, hogy az izraeli média és német politikusok abszurd módon 'antiszemitának' bélyegezték a Berlinale díjátadó beszédemet - amelyben az izraeliek és palesztinok közötti egyenlőségre, tűzszünetre és az apartheid felszámolására szólítottam fel” - teszi hozzá a rendező.

“Az ezzek a szóval való, a németek általi megdöbbentő visszaélése, nemcsak az Izraelt bíráló palesztinok elhallgattatására, hanem a hozzám hasonló izraeliek elhallgattatására is, akik támogatják a tűzszünetet, amely véget vet a gázai gyilkolásnak és lehetővé teszi az izraeli túszok szabadon bocsátását - kiüresíti az antiszemitizmus szó jelentését, és ezzel veszélyezteti a zsidókat szerte a világon” - zárja a mondandóját Abraham.

A rendező azt is elmondta, hogy "nagyapja családját a holokauszt során németek gyilkolták meg", hozzátette, hogy örül, hogy a doku "fontos nemzetközi vitát indít el", és reméli, hogy "emberek milliói nézik meg, amikor idén megjelenik.