Egy éve hunyt el II. Erzsébet: 10 érdekesség, amit nem tudtál az ikonikus uralkodóról

2022-ben II. Erzsébet királynő történelmet írt azzal, hogy ő lett az első brit uralkodó, aki 70 évig ült a trónon.

Bár a világ leghosszabb ideje uralkodó élő uralkodóról már több millió szót írtak, kevesen ismerték a korona mögött álló nőt, vagy akár azt, hogy milyen mindennapi feladatai vannak.

Íme néhány dolog, amit talán nem tudtál a legendáról, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el.

*

1. Nem született trónörökösnek.

Élete első 10 évében Erzsébet hercegnő viszonylag jelentéktelen királyi családtag volt - státusza a mai Beatrice és Eugenie yorki hercegnőkéhez volt hasonló -, de mindez megváltozott nagyapja, V. György király 1936-ban bekövetkezett halálával.

A királyi öröklési sorban Erzsébet nagybátyja, VIII. Edward volt a következő, aki alig egy évvel a trónra lépése után lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy Wallis Simpson nevű amerikai társasági hölgyet. Edwardnak ekkor még nem volt gyermeke, így bátyja, Albert (Erzsébet apja) lépett a trónra, aki a VI. György nevet vette fel, és az akkor 10 éves Erzsébet lett az első a királynői sorban.

2. Nem úgy járt iskolába, mint egy átlagos gyerek.

A trónörökösök nem csak úgy megjelennek az általános iskolában, mint a normális gyerekek. Ehelyett Erzsébetet otthon korrepetálták különböző tanárok, például Henry Marten, az Eton College (amely még mindig csak fiúknak van fenntartva) alelnöke, és a canterburyi érsek magánórákat is tartott vallásórákon.

3. Erzsébet háborúba akart menni, de túl fiatal volt.

Amikor 1939-ben kitört a második világháború, Erzsébet - akkor még csak tinédzser volt - könyörgött az apjának, hogy valahogy csatlakozzon a haderőhöz. Kezdetben rádióműsorokat készített, amelyek a brit gyerekek moráljának emelésére irányultak. Az egyik adásban a 14 éves hercegnő így nyugtatta meg a hallgatókat: "Őszintén mondhatom mindannyiuknak, hogy mi, gyerekek otthon tele vagyunk vidámsággal és bátorsággal. Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy segítsük bátor tengerészeinket, katonáinkat és repülőinket, és mi is igyekszünk elviselni a magunk részét a háború veszélyeiből és szomorúságából".

4. Végül a második világháborúban szolgált.

A kockázatok ellenére Elizabeth végül csatlakozott a női területi segédszolgálathoz, és 1945-ben, 18 évesen teherautó-sofőrnek és szerelőnek képezte ki magát. II. Erzsébet királynő volt az egyetlen női királyi családtag, aki belépett a fegyveres erőkbe, és haláláig ő volt az egyetlen élő államfő, aki hivatalosan is szolgált a második világháborúban.

5. A háború végét úgy ünnepelte, hogy úgy bulizott, mint az alattvalói.

Amikor Winston Churchill akkori miniszterelnök 1945. május 8-án bejelentette, hogy Európában véget ért a háború, az emberek London utcáira özönlöttek ünnepelni - köztük Erzsébet és Margit hercegnő is. A féltve őrzött duó apjuk utasítására kiosonhatott a Buckingham-palotából, hogy csatlakozzon az ünneplőkhöz.

"Ez a személyes szabadság egyedülálló kitörése volt" - emlékezett vissza Margaret Rhodes, az unokatestvérük, aki velük tartott - "egy Hamupipőke-pillanat fordítva".

6.. II. Erzsébet királynő hozzáment unokatestvéréhez

Fülöp herceg, Edinburgh hercege és Erzsébet királynő harmadunokatestvérek voltak; mindkettőjüknek ugyanazok a dédnagyszülei: Viktória királynő és Albert herceg.

7. Megválaszthatta a saját vezetéknevét.

Technikailag a királynő vezetékneve a "Windsor" volt, amelyet először V. György választott 1917-ben, miután a királyi család el akarta határolni magát a "Szász-Coburg-Gotha"-tól - a dinasztiától, amelyhez tartoztak, mert az túlságosan németesnek hangzott az első világháború idején.

De hogy megkülönböztessék magukat a királyi család többi tagjától, Erzsébet és Fülöp 1960-ban elfogadta a hivatalos Windsor-Mountbatten vezetéknevet. (A rajongók bizonyára emlékeznek rá, hogy a vezetéknévdrámát röviden tárgyalta a Netflix The Crown című sorozata.)

8. II. Erzsébet királynőnek két születésnapja volt.

A legtöbb brit uralkodóhoz hasonlóan Erzsébet is kétszer ünnepelhette a születésnapját, és az ok, hogy miért, az évszaknak megfelelő pompa és körülményesség miatt merül fel.

Ő 1926. április 21-én született, de az áprilist túl hidegnek ítélték, és hajlamos volt arra, hogy rossz időjárás idején beboruljon. Így ehelyett a hivatalos, államilag elismert születésnapja egy május végi szombatra esett, vagy inkább júniusra, hogy az ünnepséget a melegebb hónapokban lehessen megtartani. A konkrét időpont az Egyesült Királyságban évről évre változott, és általában egybeesett a Trooping the Colournal, Nagy-Britannia éves katonai felvonulásával.

9. Koronázását kívánsága ellenére közvetítették a televízióban.

Erzsébet hivatalosan mindössze 25 évesen lépett trónra, amikor apja, VI. György 1952. február 6-án meghalt. Erzsébet a halálakor Kenyában tartózkodott, és hazatért hazájába, mint országa királynője. Ahogy a The Crown rajongói emlékezhetnek rá, a koronázása körüli felhajtás bőséges drámával volt tele.

A hírhedten kamerabarát Erzsébet - aki még azt sem engedte, hogy az esküvőjéről fotókat készítsenek - nem akarta, hogy az eseményt a televízió közvetítse, mások pedig úgy vélték, hogy a koronázás köznép számára történő közvetítése megtörné a felsőbb osztálybeli hagyományokat, miszerint csak a brit felső tízezer tagjai lehetnek tanúi az eseménynek. Fülöp elnökletével koronázási bizottságot állítottak fel a lehetőségek mérlegelésére, és kezdetben úgy döntöttek, hogy a Westminster-apátságnak csak egyetlen területére, "az orgonavászontól nyugatra" engedik be a kamerákat, majd engedélyezték az egész esemény televíziós közvetítését egy apró kikötéssel: Erzsébet arcáról nem készíthetnek közeli felvételeket.

10. Az esküvői ruháját háborús élelmiszerjegyekből fizette.

Erzsébet még mindig a háború utáni megszorítások légkörében vergődött, ezért az esküvői ruháját élelmiszerjegyekből és a kormánytól kapott 200 kuponos kiegészítésből fizette ki. De ne tévesszen meg senkit: a ruha rendkívül elegáns volt; elefántcsont duchesse selyemből készült, 10 000 importált magvas gyönggyel volt kirakva, hat hónapig tartott a készítése, és 13 láb hosszú volt a vonata. (A The Crown számára a ruha újraalkotása alig 40 000 dollárba került).