Elege lett J.K. Rowlingnak, miután a Sky News nőnek nevezett egy transznemű gyilkost

J. K. Rowling nekiment X-en (korábban Twitter) a Sky News-nak, amiért az nem tette egyértelművé, hogy egy elítélt gyilkos transznemű nő volt. 

A Comcast tulajdonában lévő hírcsatorna, a Sky News Scarlet Blake elítéléséről szóló cikke valójában megjegyzi, hogy az elkövető transznemű, de ezt csak jóval lejjebb teszik, nem a címben vagy a bevezetőben kezdik ezzel az anyagukat. A gyilkos Kínában született, és szülei előtt már fiatal korában ismert volt, hogy gyermekük transznemű.

"Annyira elegem van ebből a sz**ból" - írta Rowling hétfőn az X-en (korábban Twitter), és egy Sky News-posztot linkelt, amely nem utalt arra, hogy Scarlet Blake transznemű - "Ez nem egy nő. Ezek #NemaMiBűneink" - fogalmazott Rowling.

Rowling az elmúlt napokban az X-en hangoztatta újra a transzneműséggel kapcsolatos véleményét, miután a skót börtönszolgálat új irányelveket tett közzé a transznemű rabok számára. Az irányelvek között szerepelt, hogy a male to female, azaz biológiai férfiből nővé tranzícionált foglyokat női börtönökbe is felvehetik, ha nem szerepel a nyilvántartásban nők elleni erőszakos cselekmény.

A Harry Potter-szerzője ezt írta: "A transzaktivisták felháborodása, ami itt mindig kitör, amikor megosztom a meggyőződésemet, hogy a bebörtönzött nőket nem szabadna eszközként vagy érzelmi támaszként használni a transz-identifikált férfi szexuális bűnözők számára, annyira leleplező, amennyire kiszámítható."

"Az ilyen aktivisták nem tudják rávenni magukat, hogy elismerjék, hogy egy olyan férfit, akit elítéltek azért, mert nőket/lányokat bántalmazott, nem kellene együtt bebörtönözni azzal a demográfiai csoporttal, akikre bizonyítottan veszélyt jelent, mert ha ezt megteszik, akkor az összes szokásos érvük ("egyetlen szexuális ragadozó sem vesződne azzal, hogy transznak adja ki magát", "egyetlen transz nő sem bántott még nőt csak nők számára fenntartott helyiségben", "nem jelent veszélyt, ha minden egynemű teret uniszexivé teszünk") lelepleződik, mint hazugság."

Hozzátette: "Ha önök támogatják, hogy erőszakos és szexuálisan ragadozó férfiakat helyezzenek női börtönökbe, akkor tudatosan arra kényszerítik ezeket a nőket, hogy félelemben éljenek, és néhány bizonyított esetben olyan bántalmazásoknak legyenek kitéve, amelyeket sokan közülük már a bebörtönzés előtt is elszenvedtek."

Blake-et nemrégiben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy gyilkosságért, amelyet azután követett el, hogy megnézte a Netflix Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer című dokumentumfilmjét, amely a gyilkos Luka Magnottát vette górcső alá. Ezután megkínzott egy macskát, mielőtt turmixgépbe tette volna, majd 2021 júliusában vette célba Jorge Martin Carrenót, aki egy buliból sétált hazafelé éjszaka.

Blake a büntetését egy férfibörtönben fogja letölteni.