James McAvoy a GQ UK új lapszámában elmondta, hogy az X-Men-filmek nem használták ki teljes mértékben a Charles Xavier és Magneto közötti kapcsolatot.

Az Vágy és vezeklés és a Széttörve színésze négy X-Men filmben játszotta Xavier professzor szerepét, kezdve a 2011-es X-Men: Az elsőkel, majd folytatta az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014), az X-Men: Apokalipszis (2016) és a X-Men: Sötét Főnix (2019) című filmekkel. Michael Fassbender játszotta a filmek antihősét, Magentot.

"Ez volt az egyik legpozitívabb tapasztalat, amit egy stúdióval kapcsolatban szereztem" - mondta McAvoy az X-Men filmek Fox-szal való forgatásáról - "Nem igazán [látom őket csak] pénzes melóként. Az eljövendő múlt napjai szerintem az egyik legjobb film, amiben részt vettem."

McAvoy hozzátette: "A legnagyobb kritikám azzal kapcsolatban, amit a négy film alatt csináltunk, az volt, hogy az első film után nem használtuk ki a [Xavier és Fassbender Magnetója] közötti kapcsolatot, ami az első film gerincét képezte. Szóval olyan érzés volt, hogy miért dobtuk ki azt a hatalmas fegyvert?"

Míg az X-Men: Az elsők erős kritikákat kapott, és az X-Men: Az eljövendő múlt napjai kasszasiker lett több mint 740 millió dollárral világszerte, McAvoy utolsó két X-Men filmje kritikai és pénzügyi csalódás volt. Az Apokalipszist széles körben a legrosszabb X-Men filmként tartják számon, míg a Sötét Főnix ugyan bombaként robbant a kasszáknál, de világszerte alig érte el a 250 millió dollárt.

"Azt mondom, hogy 'Nem, én befejeztem'. Vagy 'Nem érdekel, hogy visszatérhetnék-e még.' Mert továbbléptem" - mondta McAvoy, amikor arról kérdezték, hogy visszatérhet-e Xavier szerepében. A Disney jelenleg a Fox tulajdonosa, és így rendelkezik az X-Men karakterek felhasználásának jogával a Marvel Moziverzumban. Pletykák keringtek az interneten, hogy McAvoy felbukkanhat, ahogy az MCU tovább kutatja a multiverzumot és az Bosszúállók: Titkos háború felé tart, de a színész egyelőre nem kapott ajánlatot.

"Egyértelműen nem kaptam még hívást [a Marvel Studios elnökétől, Kevin Feige-től]" - mondta McAvoy - "És ha kapnék, akkor biztosan nem mondanám el". 

McAvoy teljes címlapsztoriját a GQ UK weboldalán olvashatjátok.