A mozitörténelem talán leghíresebb sikolya kötődik a nevéhez és egyben a mozirtörténelem leghíresebb zuhanyzása is. De ennél azért jóval több volt Janet Leigh színésznő, aki napra pontosan tizennyolc évvel ezelőtt hagyott itt minket. Viharos magánélet és bő fél évszázadot felölelő pályafutás volt az övé. Rá emlékezünk.

Szegény családba született

Janet Leigh, ahogy oly sok más hollywoodi híresség, művésznevet használt. 1927 nyarán született Jeanette Helen Morrison néven a kaliforniai Merced városában. Szülei Európából vándoroltak Amerikába, anyai ágon dán, apai ágon skót és német felmenőkkel rendelkezett. A család egyetlen gyermekeként szegénységben nőtt fel, mivel apja gyári munkásként csak alig-alig tudta eltartani a családot. Többször is költöztek, de ez nem zavarta meg tanulmányait. A Stockton High Schoolban 16 évesen érettségizett le.

Norma Shearer fedezte fel

Janet Leigh karrierje nem úgy indult be, ahogy sok más sztáré. Nem járt színi iskolába, nem szerepelt az iskolai színdarabokban, lényegében úgy vált színésznővé, hogy semmilyen előképzettsége nem volt. Mindezt Norma Shearer színésznőnek köszönhette, aki 1946-ban Nevadában síelt, ahol az egyik szálloda vendégkönyvében rábukkant az akkor tizennyolc éves Janet Leigh fotójára. A lány szülei akkoriban ott dolgoztak, a szálloda fotósa pedig készített róla egy képet.

Norma Shearer Los Angelesben megmutatta egy ügynök ismerősének, aki az MGM-nél dolgozott és hamarosan Janet Leigh máris meghallgatásokon találta magát. Úgy kapott szerződésajánlatot egy szerepre, hogy gyakorlatilag az egyetlen tapasztalatát egy korábbi rádiójátékban való szereplésnek köszönhette. Első filmszerepe máris egy nagy költségvetésű háborús filmben, az 1947-es The Romance of Rosy Ridge-ben volt. Még ebben az évben egy fiatal terhes nőt is eljátszott az If Winter Comesban. Egy évvel később, 1948-ban pedig már a Hills of Home-ban szerepelt, ez volt az első alkalom, hogy sztárgázsit kapott.

Csendes, de dolgos ’50-es évek, majd 1960

Janet Leigh amolyan villámkarriert futott be, hiszen az ’50-es években lényegében majd’ minden évre jutott legalább egy filmje. Ezek nagy része az MGM-mel kötött szerződésének volt köszönhető, de készített filmeket az RKO és a Paramount stúdióiban is, majd négy filmre szóló szerződést írt alá a Universal stúdióval. 1958-ban együtt dolgozott Orson Wellesszel A gonosz érintése című krimiben. 1960-ban aztán leforgatta azt a filmet, amely az egész további karrierjét és hírnevét megalapozta. Ez volt Alfred Hitchcock Psycho című sokkoló horrorja.

A Psycho egy életre megváltoztatta

A horror műfajának egyik legnagyobb klasszikusa született meg 1960-ban, amiben nem csak a zseniális rendezőnek, de a gyilkost alakító Anthony Perkinsnek és persze Janet Leigh-nek is nagy szerepe volt. A forgatás profin zajlott, de a leghíresebb jelenet, a zuhanyzós gyilkosság felvétele messze a legidőigényesebb volt mind közül.

Bár maga a jelenet csak húsz másodperc a filmben, egy héten keresztül forgatták és nagyjából húsz különböző kamerabeállítással vették fel. Janet Leigh nagyon elhivatott volt a szerepével kapcsolatban, ezért nem egyezett bele, hogy kontaktlencsét használjon, mivel az hat héttel visszavetette volna a forgatást. Így abban a jelenetben, amikor már holtan a fürdőszoba padlóján fekszik, mindenféle trükk nélkül kellett megoldania, hogy hosszú másodperceken keresztül mozdulatlan maradjon és a szeme se rebbenjen, hiába ömlik rá a víz. Saját bevallása szerint ez pokoli nehéz volt.

De ennél nagyobb árat is fizetett: huszonöt évvel a forgatás után egy interjúban arról mesélt mindenféle humorizálás nélkül, hogy nem szokott zuhanyozni, csak fürdeni. Ha viszont olyan helyen jár, ahol csak zuhanyozni tud, ott mindig minden ajtót és ablakot gondosan bezár, majd nyitott fürdőszobaajtóval és elhúzott függönnyel zuhanyzik, miközben egyetlen pillanatra sem veszi le a szemét a bejáratról. Ilyen még nyomot hagyott benne a Psycho.

Viharos magánélet

Janet Leigh élete során négyszer ment férjhez. Az első házassága csupán néhány hónapig tartott még az iskolás évei legvégén. A második hazássága már valamivel hosszabb életű volt, de Stanley Reamestől is elvált három év után.

1951-ben ment feleségül Tony Curtishez, akivel ezt követően számos közös filmben is szerepeltek. A pár rendszeresen témát szolgáltatott a pletykalapoknak. Házasságuk során két gyermekük született, Kelly Curtis és Jamie Lee Curtis, mindketten anyjuk nyomdokaiba léptek és színésznők lettek – de egyértelműen a fiatalabb testvér futott be nagyobb karriert. 1980-ban együtt is szerepeltek a kalózos-szellemes horrorban, A ködben.

Janet Leigh és Tony Curtis végül 1962-ben váltak el, majd a színésznő még ebben az évben feleségül ment Robert Brandthoz, akivel aztán egészen a haláláig együtt is maradtak.

Nem beszélt a betegségéről

2004-ben, 77 éves korában hunyt el. Mivel Janet Leigh egyáltalán nem beszélt nyilvánosan a betegségéről, így sokak megdöbbenve hallották a halálhírét. A színésznő, éveken keresztül küzdött érgyulladásos betegséggel, amely végül a halálát okozta. Egészen az utolsó évig aktív maradt.