Újabb nagy dobással rukkolt elő a Lady Bird rendezője, Greta Gerwig. A 6 Oscar-díjra jelölt Kisasszonyok premierje kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Öt nő magára marad a házban. Az apa a polgárháborúban harcol: négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni. Nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik: szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál. A négy lány, Jo, Amy, Beth és Meg együtt nő fel: reménykednek, csalódnak, tanulnak… és persze szeretnek – és közben felnőtté válnak. Greta Gerwig, a 2017-es 5 Oscar-díjra jelölt Lady Bird író-rendezője egy nagy amerikai klasszikust visz filmre, és igazi szupercsapatot válogatott hozzá.

A produkciót Louisa May Alcott regénye nyomán Greta Gerwig írta és rendezte (Lady Bird, Kisasszonyok), míg a főbb szerepeket Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan, Timothee Chalamet, Laura Dern, Florence Pugh és Bob Odenkirk alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Mikor Saoirse Ronan megtudta, hogy Greta Gerwig dolgozik a Kisasszonyok adaptációján, megkérte, hadd alakíthassa ő Jo szerepét. A rendezőnő egy ideig hezitált, mivel néhány hónappal korábban fejezték be a közös munkát a Lady Birdön, de végül úgy találta, hogy ez az attitűd passzolna is Jo szerepéhez. Gerwig emailben tudatta a színésznővel, hogy övé a szerep.
  • Emma Watson Emma Stone-tól vette át a szerepet, aki bár korábban leszerződött a filmhez, A kedvenc forgatása miatt végül nem tudta vállalni a munkát. Ironikus módon ugyanez a helyzet állt elő néhány évvel korábban a Kaliforniai álom kapcsán, melynek főszerepét eredetileg Watson alakította volna, ő azonban A szépség és a szörnyeteg miatt volt kénytelen visszalépni.
  • Amy monológja a házasságról eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, csak Meryl Streep javaslatára került bele.
  • Mire véget ért a forgatás, a rendező, Greta Gerwig már hat hónapos terhes volt első gyermekével. A rendezőnő ennek ellenére végig titokban tudta tartani, hogy állapotos.
  • Florence Pugh egy interjúban elmondta, hogy Amy Laurie-hoz intézett beszédét Greta Gerwig csak néhány perccel az adott jelenet forgatása előtt adta oda neki egy darab papíron, kézzel írva.
  • Bár amerikai irodalmi karaktereket alakítanak, a film négy női hősnője közül egy sem amerikai. Emma Watson és Florence Pugh britek, Saoirse Ronan ír (ugyan Brooklynban született, de Írországban nevelkedett), Eliza Scanlen pedig ausztráliai.
  • Florence Pugh éppen befejezte a Fehér éjszakák forgatását, amikor megkezdődtek a Kisasszonyok munkálatai. A színésznő elmondta, hogy a horror után ez a munka egy terápiával ért fel a számára.
  • Saoirse Ronan az egyik jelenetben egy hatalmas pofont kever le Florence Pugh-nak. Utóbbi a forgatás előtt megengedte kolléganőjének, hogy valóban arcon üsse.
  • Greta Gerwig (Kisasszonyok) élettársa és gyermeke apja a szintén rendező Noah Baumbach (Házassági történet). Laura Dern mindkettőjük 2019-es filmjében játszott.
  • A film számos sztárja, köztük Saoirse Ronan, Timothée Chalamet és Tracy Letts is játszott Greta Gerwig rendezői debütálásában, a Lady Birdben.

Hazai premierdátum: 2020.01.30.