Sofia Coppola legújabb filmjében a nő szemszögéből ismerhetjük meg Priscilla és Elvis Presley viharos kapcsolatát.

Priscilla a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a főszerepet játszó Cailee Spaeny elnyerte a legjobb színésznőnek járó Voli Cup díjat. Spaeny a játékáért Golden Globe-jelölést is kapott filmdráma kategóriában.

Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu egy bulin találkozik az akkor már szupersztár Elvis Presley-vel, a közösen töltött, intim pillanatokban az énekes egy teljesen más emberré válik: izgalmas szerető, szövetséges a magányban, és gyengéd legjobb barát.űSofia Coppola Priscilla Presley 1985-ben megjelent Elvis és én című könyvét vette alapul a filmhez, melyben a nő szemszögéből meséli el Elvis és Priscilla hosszú és viharos kapcsolatát, a német katonai bázistól a Graceland-i álombirtokon töltött időkig.

Sofia Coppola rendező sokat tanulmányozta a Presley-család otthoni videófelvételeit, hogy minél inkább megismerhesse a családtagok közötti kapcsolatokat. 

A rendezőt és Priscilla Presley-t egyébként rokoni szálak fűzik egymáshoz: Lisa Marie Presley, Priscilla és Elvis egyetlen gyermeke Sofia Coppola unokatestvérének, Nicolas Cage felesége volt.

Az Elvis Presley Enterprises adta áldását Sofia Coppolának a film elkészítéséhez, valamint azt sem engedélyezte, hogy Elvis Presley dalait használják a filmben. Coppola ezért alternatív módszerekhez nyúlt, többek közt a férje zenekarának dalai és a korabeli számok kortárs feldolgozásai hallhatók a filmben. 

Cailee Spaeny nagyon sokat beszélgetett Priscilla Presley-vel a film forgatása előtt. Többek közt arról is, hogy hogyan tudott egyszerre támogató lenni Elvis-szel, és a saját véleményét is képviselni. Mint a színésznő elmondta, úgy érzi, hogy Priscilla karakterének első lépése az önállósodás felé az volt, amikor Elvis a véleményét kérte egy dalról, ami nem tetszett neki, ezért a falhoz vágott egy széket, pont Priscilla feje mellett.

Jacob Elordi elmondása szerint naponta fél kiló szalonnát evett, miután Sofia Coppola és Priscilla Presley beavatták, hogy Elvis imádta a (jól megsütött) szalonnát. Szerencsére olyan magas, hogy nem látszódtak rajta a felszedett kilók. Egyébként a film előtt semmit nem tudott Elvisről, csupán ami a 2002-ben bemutatott Lilo & Stitch című animációból kiderül róla.

Ami Elvis hangjának imitálását illeti, Elordi nem az előadói hangját akarta rekonstruálni, sokkal inkább azt a hanglejtést és beszédmódot, ahogy a zárt ajtók mögött kommunikált. Priscilla Presley el volt ragadtatva Jacob Elordi hangjátékától.

Lisa Marie Presley felszólalt a forgatókönyv ellen, melyben szerinte apját toxikusnak és ragadozónak állítják be. Azt mondta, hogy a film bemutatója után nyilvánosan is hangot ad a véleményének, azonban a film premierjét már nem érhette meg, idén januárban elhunyt.

62 Priscilla  (2023)

dráma | életrajzi | zenés

Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) egy partin találkozik Elvis Presley-vel, a férfi, aki máris egy meteorszerű rock 'n' roll szupersztár, a privát pillanatokban... több»