Ma debütál az HBO Maxon a csatorna fantasy sorozatának harmadik, egyben utolsó évada. Az Úr sötét anyagai - 3. évad körül sosem volt túl nagy a felhajtás, pedig valójában a kritikusok és a nézők is összességében jó véleménnyel vannak róla. Mit tudni a záró évadról?

A sorozat Philip Pullman regényein alapul, amely szintén három kötetet ölel fel, így nem meglepő, hogy a harmadik évaddal a tévében is véget ér a történet. Az események több párhuzamos világban játszódnak, az egyikben az emberek lelke beszélő állatok formájában jelenik meg. Itt él Lyra, egy árva kislány, aki rábukkan egy boszorkánypróféciára, miszerint ő fogja megváltoztatni a világot. E kalandjaiban egy mi világunkból származó fiú, Will lesz a társa, aki az eltűnt apja után kutat.

Az első és második évadban meglehetősen összekuszálódtak az események, így különösen izgalmasnak ígérkezik a ma debütáló harmadik szezon. Ebben Lyra, a kiválasztott és Will, a tőr hordozója együtt indul egy olyan helyre, ahonnan még soha senki nem tért vissza. Itt tanulják meg, hogy a világ megmentése nagyon súlyos árat követel meg.

A harmadik évad nyolc epizódot ölel fel, az első kettő érkezik meg ma, majd heti bontásban kettesével jönnek a folytatások egészen karácsonyig. Az új évadban nem csak régi ismerősök térnek vissza, de lesznek új arcok is. Ilyen Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jamei Ward, Kobna Holdbrook-Smith, Simon Harrison, Chipo Chung és Amber Fitzgeralt.

A régi visszatérők között ott lesz természetesen Dafne Keen, Amir Wilson, Simone Kirby. Lyra apját, Lord Asrielt James McAvoy alakította az első két évadban, a jelek szerint a harmadik évadra is visszatér.

Azok a kritikusok, akiknek már volt szerencséje megnézni a harmadik évadot, egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak róla. Volt, aki az igen erős érzelmi hatást emelte ki, míg más az elképesztő látványt, megint más a gondolatindító cselekményt említette.