Ki lenne alkalmasabb arra, hogy elhagyja ezt a bolygót és belevesse magát az ismeretlenbe, mint egy mezőgazdasági vándormunkás?

Nem vicc, tényleg ezzel kérdéssel indít a  Michael Peña főszereplésével készült Fényévnyi távolban című film, amely José Hernández amerikai űrhajós életét dolgozza fel. “Remélem, a történetem sok embert inspirál arra, hogy kövessék az álmaikat” - reagált a megjelenéssel kapcsolatban maga Hernández a közösségi médiában.

Az Alejandra Márquez Abella rendezésében készült produkció valós történeten alapul, amelyben Hernández küzdelmeit láthatjuk egészen gyerekkorától kezdve. “Lehet, hogy nem ez a jövőd, de mindig ez lesz a múltad” - mondja hősünk az egyik jelenetben, amikor családja farmján igyekezett segíteni.

Hernández útja a NASA űrhajósává válásig még azután sem volt kihívásoktól mentes, hogy mérnöki állást kapott a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban és a houstoni Johnson Űrközpontban.

“Az elmúlt 10 évben 12 alkalommal jelentkeztem az űrprogramba, és minden egyes elutasítás után a feladás határán voltam. De tudja mit? Itt vagyok. Szóval elutasíthat megint, de nyugodt lehet, hogy egy év múlva újra itt fogok állni” - hangzik el az előzetesben.

Hernandezt végül 2004-ben vették fel a NASA 19. űrhajóscsoportjába. Ahogy a film is bemutatja, megvalósította álmát, és 2009 augusztusában az STS-128-as küldetés specialistája lett a Discovery űrrepülőgépen. 

A Fényévnyi távolban tehát egy igazi szívhez szóló és küzdelmekkel teli történet, amelyről nem érdemes lemaradni. További főszerepekben érkezik Rosa Salazar, Garret Dillahunt, Eric Johnson, Veronica Falcón, Sarayu Rao és Bobby Soto, a film már elérhető a Prime Video műsorkínálatában, a mafabos adatlapon található ikonra kattintva pedig közvetlenül el is indíthatjátok a lejátszást, amennyiben rendelkeztek előfizetéssel a szolgltatónál.

dráma | sci-fi

Jose Hernandez az első mezőgazdasági munkás, aki az űrbe utazott. Történet a kitartásról, a közösségről és az áldozatvállalásról egy lehetetlen álom megvalósítása... több»