Balázs Lengyel, az Aranyélet és a Kojot írója egy egész estés filmmel jelentkezik az idén: a Lajkó: Cigány az űrben egy ötvenes években játszódó filmszatíra, amely azzal a kollektív legendával szeretne leszámolni, hogy Gagarin volt az első ember az űrben. 

Az egyedi humorra és látványvilágra épülő, alternatív történelmi film egy cigány permetezőről, Lajkóról szól, aki gyerekkora óta vonzódik a csillagokhoz, és feltett szándéka eljutni a világűrbe, hogy ott bocsánatot kérhessen elhunyt anyjától. Nagy szerencséjére a Szovjetunió Gagarin előtt szeretne egy másik embert is kilőni az űrbe, így Bajkonurban egy különleges verseny keretén belül választják ki a szerencsést - Lajkó pedig a baráti országok által állított jelöltek között van.

A filmet részben A tanú ihlette, és humoros módon tálalja az ötvenes évek közhangulatát, politikai viszonyait és az egyszerű ember életét, de egy pillanatig sem akar nyomasztó lenni.

Lajkó személyében Keresztes Tamás,  tűnik fel a vásznon, mellékszerepekben pedig olyan nevek, mint Trokán NóraTrill ZsoltGyabronka József és Papadimitriu Athina

A Lajkó: Cigány az űrben március 29-én kerül a mozikba.