Meghalt a Shaft sztárja, Richard Roundtree

81 éves korában elhunyt Richard Roundtree

Halálának hírét menedzsere, Patrick McMinn közölte a nyilvánossággal, aki 1987 óta képviselte a színészt. “Richard munkássága és karrierje fordulópontként szolgált az afroamerikai filmszínészek számára. Az iparágra gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni” - olvasható a közleményben.

Richard Roundtree modellként kezdte karrierjét, első szerepeként pedig megkapta az 1971-es Shaft főszerepét. A film mindössze 500 ezer dolláros költségvetésből készült, ugyanakkor 12 millió dollár bevételt hozott, amely hatalmas sikernek számított.

A Shaft áttörő sikert hozott, és a Blaxploitation filmek termékeny évtizedének alaphangját adta meg, és megmutatta, hogy Hollywood történelmileg nem vette figyelembe a fekete tehetségeket és az általuk elérhető közönséget.

“Abban a kiváltságban volt részem, hogy a talán legklasszikusabb úriemberrel dolgozhattam együtt, akit valaha is ismertem a filmiparban, Gordon Parksszal. Sok embernek adott munkát. Sok embernek adott belépőt a szakmába, beleértve sok mai producerünket és rendezőnket is” - nyilatkozott Roundtree 2019-ben a produkcióról a New York Times-nak.

További ismert szerepei a Földrengés, Gyökerek, Párbaj a városban, Kaliforniába jöttem, Hetedik és a Pszichozsaru című produkciókban láthatók.

A színészt négy lánya, Nicole, Tayler, Morgan és Kelli Roundtree, valamint fia, James gyászolják.

Nyugodjon békében!

Hírességek, akiket 2023-ban veszített el a világ