Hírességek, akiket 2023-ban veszített el a világ

Véget ért a 2023-as esztendő, mely során sajnos számos ikonikus és szakmailag elismert színésztől és filmes szakembertől kellett végleg búcsút vennünk. Elhunyt többek között Morcsányi Géza, a Testről és Lélekről színésze, Jeff Beck legendás gitáros és Gina Lollobrigida, aki a negyvenes közepétől évektől kezdődően szerepelt filmekben. Az újév első napján rájuk emlékezünk.

#83
Richard Romanus

Richard Romanus

szül. 1943. 02. 08. - elhunyt 2023. 12. 26.
Barre, Vermont, Egyesült Államok
Richard Romanus libanoni származású amerikai színész, forgatókönyvíró és producer Richard Joseph Romanus néven született Dr. Raymond Daniel Romanus és Eileen Dorothy (született Maloof) gyermekeként. A Xavier Egyetemen 1964-ben szerzett filozófiai diplomát, majd jogi pályára lépett, de a színészet felé fordult, és Lee Strasbergnél... több»
Pályafutása során olyan nagysikerű televíziós produkciókban volt látható, mint a Maffiózók, a Miért éppen Alaszka?, a Providence és a Chicago Hope kórház.  
#82
Tom Wilkinson

Tom Wilkinson

szül. 1948. 02. 05. - elhunyt 2023. 12. 30.
Leeds - West Yorkshire - England - Egyesült Királyság
Thomas Geoffrey "Tom" Wilkinson 1948. február 5-én született Leedsben. Édesapja, Thomas Wilkinson mezőgazdász. A család pár évig Kanadában is élt. A University of Kent-en diplomázott, majd a színészmesterség alapjait a Royal Academy of Dramatic Art-on sajátította el. Nős, két gyermek édesapja. Első jelentősebb szerepe a... több»
A  2008-as John Adamsért Golden Globe-díjat kapott legjobb férfi mellékszereplőnek járó kategóriában. Ismert alakítási a Batman: Kezdődik!Ördögűzés Emily Rose üdvéért, a Zöld Darázs és az Értelem és érzelem című filmekben láthatók.
#81
Maurice Hines

Maurice Hines

szül. 1943. 12. 13. - elhunyt 2023. 12. 29.
New York, New York, Egyesült Államok
1943. december 13-án született New Yorkban, az Egyesült Államokban, színész, akit a Gengszterek klubja (1984), az Oops, Ups & Downs: The Murder Mystery of Humpty DumptyDumpty és a The Equalizer (1985) című filmekben.
Pályafutásának csúcsa Maurice Hines című műsor volt, amely során többek között Ella Fitzgeralddal, Frank Sinatrával, Duke Ellingtonnal dolgozott együtt. Mindemellett szerepelt a Francis Ford Coppola rendezésében készült Gengszterek klubja című filmben, illetve az 1985-ben bemutatott The Equalizer és a Cosby című sorozatokban.
#80
David Leland

David Leland

szül. 1947. 04. 20. - elhunyt 2023. 12. 24.
Cambridge, Egyesült Királyság
Pályafutása során számos sikeres filmen és színházi produkción dolgozott, például a Borgiák – A bűnös család, Az elit alakulat, A nagy ember és a Nehéz eset című műveken. Emellett színházi rendezőként is tevékenykedett, olyan darabokat vitatott színpadra, mint Terry Jones Their Finest Hours és Tennessee Williams The Red Devil... több»
A rendező olyan nagy sikerű filmekkel büszkélkedhet, mint a Borgiák - A bűnös család, Az elit alakulat, A nagy ember és a Nehéz eset. Emellett színházi rendezőként is tevékenykedik, Terry Jones Their Finest Hours című darabját vitte színpadra, és Pierce Brosnant ő foglalkoztatta először színházi műben, köztük Tennessee Williams The Red Devil Battery Sign című darabjában. Az első filmrendezése, a Bárcsak itt lennél című alkotás, elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvért járó BAFTA-díjat, valamint Cannes-ban a Fipresci-díjat is megszerezte. Karrierjének egyik kiemelkedő pillanata az Az elit alakulat című sorozat, amelyért Emmy-díjat kapott.
#79
Casey Kramer

Casey Kramer

szül. 1956. 12. 28. - elhunyt 2023. 12. 24.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Casey Kramer születési adatai nem ismertek. Szülei Anne P. és Stanley Kramer. 3 testvére van, Kat, Jennifer és Larry. Filmes karrierjét 1979-ben kezdte az Édes vétkezésben. Az 1980-as években két kisebb sorozatszerep jutott neki, majd az 1990-es évek első felében nem szerepelt. 1996-ban tűnt fel a The Lone Star Letters című... több»
Casey Kramer, Stanley Kramer filmrendező lánya 67 éves korában, december 24-én, az Illinois állambeli Chicagóban lévő otthonában hunyt el. Színészi karrierjét apja 1979-es Édes vétkezés című filmjével kezdte, később pedig számos tévésorozatban szerepelt, többek között a Falcon Crest, General Hospital, Nyughatatlan fiatalok című produkciókban. 
#78
Lee Sun-kyun

Lee Sun-kyun

szül. 1975. 03. 02. - elhunyt 2023. 12. 27.
Szöul, Dél-Korea
Lee Sun-kyun 1975. március 2-án született Dél-Koreában, Szöulban. Színészkét olyan filmekben játszott, mint a Ggeutggaji ganda (2014), a Paju (2009) vagy az Élősködők (2019). Házasságban élt Jeon Hye-jinnel. 2023. december 27-én, 48 évesen halt meg szülővárosában, Szöulban. Öngyilkos lett, holtan találtak rá egy parkban álló... több»
Lee Sun-kyun, az Élősködők című Oscar-díjas film sztárja 48 éves korában hunyt el. A színészt egy autóban találták meg holtan egy szöuli parkban. Lee a gazdag építészt alakította az említett sikerfilmben, és 2021-ben szerepelt az Apple TV+ Dr. Agy című koreai thriller drámájában, amelyért nemzetközi Emmy-díjra jelölték.
#77
Mike Nussbaum

Mike Nussbaum

szül. 1923. 12. 29. - elhunyt 2023. 12. 23.
Chicago, Illinois, U.S.
Mike Nussbaum 1923. december 29-én született Chicagóban, Illinois államban, az Egyesült Államokban. Leginkább a Men in Black - Sötét zsaruk (1997), Végzetes vonzerő (1987) és Játékos végzet (1987) című filmekből ismerhetjük. Házastársai Julie Brudlos és Annette Brenner voltak. 2023. december 23-án hunyt el az Egyesült Államokban.
A veterán karakterszínész 1923-ban született Chicagóban, az Egyesült Államokban. Olyan filmeben szerepelt, mint a Men in Black - Sötét zsaruk és a Végzetes vonzerő. 99 évesen, az otthonában, természetes halállal távozott, egy héttel 100-ik születésnapja előtt.
#76
James McCaffrey

James McCaffrey

szül. 1959. 01. 01. - elhunyt 2023. 12. 17.
Albany, New York, Egyesült Államok
Iskolai tanulmányait az University of New Haven-en folytatta, futball, baseball és szépművészetek ösztöndíjjal. Miután lediplomázott Bostonba, Massachusetts-be költözött, ahol a színészkedés mellett, mint graphic designer és reklámigazgató kereste a kenyerét. Emellett csaposként dolgozott a Gatsby étteremben a Boylston... több»
Első szerepe az 1991 és 1993 között futó Civil Wars című sorozatban volt, a következő években pedig olyan produkciókban tűnt fel, mint a Megbízás gyilkosságra, Vonzások és állatságok, Szex és New York és a A bár. Filmes és sorozatszerepei mellett azonban leginkább a mára már kultikussá vált Mad Max című videojátékban nyújtott szinkronmunkájáról ismert, amelyben a címszereplő nyomozót szólaltatta meg, valamint arról, hogy az Alan Wake játékokban Thomas Zane hangját adta. További szerepei közé tartozik a Ments meg!, A nagy svindli, Zsaruvér, Briliáns elmék, Gyilkos hajsza és a Mindörökké.
#75
Dózsa László

Dózsa László

szül. 1942. 10. 12. - elhunyt 2023. 12. 18.
Budapest, Magyarország
1942. október 12-én született Budapesten. Magyar színész, rendező, kiváló és érdemes művész címmel is büszkélkedhet. Fia, Dózsa Zoltán színész. Artista családba született, édesanyja a Műszinkör artistája volt. A kis Laci nagyon korán szoros kapcsolatba került a színjátszással, háromévesen már fellépett. A Népligetben... több»
Dózsa László 1963-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színpadi pályafutása során olyan neves intézményekben játszott, mint a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Madách Színház, a Népszínház és a Nemzeti Színház. Dózsa a film és televízió világában is aktív volt, többek között látható volt Sára Sándor 80 huszár című alkotásában, a Lindában és a Kisváros című sorozatban, de szinkronszínészként is jelentős karriert futott be.
#74
Otar Iosseliani

Otar Iosseliani

szül. 1934. 02. 02. - elhunyt 2023. 12. 17.
Tiflis, Transcaucasian SFSR, USSR
Otar Iosseliani, a grúz filmrendező, aki olyan alkotásokat jegyez, mint a Pasztorál és A Hold kegyeltjei. Iosseliani, aki Tbilisziben, a Szovjetunióban született, karrierje nagy részét Franciaországban töltötte el, ahol a Szovjetunióval szemben nyíltan kritikus filmeket készített. Művészete a mindennapi élet bemutatására... több»
Iosseliani, aki a Szovjetunióban, Tbilisziben született, nagy részét pályafutásának Franciaországban töltötte, ahol nyíltan kritikus filmeket készített a Szovjetunióval szemben. Filmjei a mindennapi életre fókuszáltak, távolságtartó és néha szarkasztikus stílusban. Iosseliani filmjei számos elismerést kaptak: első egész estés filmje, a Lombhullás két díjat nyert Cannes-ban, majd a Pasztorál sikere után Franciaországba költözött. A Hold kegyeltjei a Velencei Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte, és több filmjét is bemutatták itt. 2011-ben életműdíjat kapott a Müncheni Nemzetközi Filmfesztiválon. 89 éves korában hunyt el.
#73
Camden Toy

Camden Toy

szül. 1955. 05. 31. - elhunyt 2023. 12. 11.
Pittsburgh, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
A Buffy, a vámpírok rémében Gnarl alakítása a legismertebb szerepe, de olyan további nagyszabású produkciókban is szerepelt, mint a Shameless és A mentalista. Emellett olyan közelmúltbeli filmekben is közreműködött, mint a Boogey-Man, az Average Joe és a Bedeviled. Az értesülések szerint Camden Toy két évig küzdött a... több»
Camden Toy, a Buffy, a vámpírok rémében látható Gnarl szerepéről volt ismert, kétéves hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelem után hunyt el. Toy olyan produkciókban is jelentős szerepeket kapott, mint a Shameless és A mentalista, a közelmúltban pedig olyan filmekben játszott, mint a Boogey-Man, az Average Joe és a Bedeviled.
#72
Andre Braugher

Andre Braugher

szül. 1962. 07. 01. - elhunyt 2023. 12. 11.
Chicago - Illinois - Amerikai Egyesült Államok
Andre Braugher amerikai színész 1962. július 1-jén született Chicagóban, Illinois államban, az Egyesült Államokban. Legismertebb szerepe Frank Pembleton detektív karaktere volt a “Homicide: Life on the Street”-ben 1993-tól 1998-ig. Alakításáért Emmy-díjra jelölték. Raymond Holt kapitányt játszotta a Golden Globe-díjas vígjáték... több»
Az utóbbi években a szélesebb nézőközönség a Brooklyn 99: Nem százas körzet vígjátéksorozatban és a Hazárdjáték című thrillerben láthatta őt. 61 éves korában, rövid lefolyású betegség következtében halt meg.
#71
Shirley Anne Field

Shirley Anne Field

szül. 1938. 06. 27. - elhunyt 2023. 12. 10.
Bolton, Egyesült Királyság
Három testvére van, köztük Guy Broomfield, aki 1999-ben meggyilkolta Annie és Harry Dalsey fiát Adrian-t. Hatéves korában a National Children's Home-ba került, Edgworth-ba, majd négy év múlva áthelyezték egy Blackburn-i gyermekotthonba, ahol a Blakey Moor School for Girl tanulója volt. Később visszatért Edgworth-be, ahol gépírónői... több»
Shirley Anne Field, az Alfie - Szívtelen szívtipró és a Szombat este, vasárnap reggel filmek sztárja, 87 éves korában hunyt el. Field számos népszerű televíziós sorozatban is szerepelt, egyebek mellett a Gyilkos sorokban is. Pályafutása több mint öt évtizedet ölelt fel. Field, aki modellként kezdte karrierjét az 1950-es években, A komédiás című filmben Laurence Olivier mellett tűnt fel, játszott A háború szerelmesében Steve McQueennel és Az én szép kis mosodámban Daniel Day-Lewisszel.
#70
Ryan O'Neal

Ryan O'Neal

szül. 1941. 04. 20. - elhunyt 2023. 12. 08.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Ryan O'Neal Los Angelesben született Kalifornia államban 1941.április 20-án Charles Patrick Ryan O'Neal néven. Anyja Patricia Ruth Olga Callaghan, színésznő, apja Charles O'Neal, regényíró. Ír és angol felmenőkkel rendelkezik. Egy testvére van, Kevin, aki szintén színész. Az University High School-ban érettségizett, ahol arany... több»
Ryan O’Neal olyan nagysikerű produkciókban szerepelt pályafutása során, mint a Love StoryA híd túl messze vanPapírhold és a The Virginian. Számos vígjátékban vállalt szerepe után karrierjében mégis Stanley Kubrick kultikus rendezésében, a Barry Lyndon való megjelenése jelentette számára a fordulópontot.
#69
Andresz Kati

Andresz Kati

szül. 1955. 04. 07. - elhunyt 2023. 12. 06.
Budapest, Magyarország
1978-ban Marton Endre osztályában szerezte színészdiplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Egy osztályba járt Udvaros Dorottyával és Szirmai Péterrel. A diploma megszerzését követően olyan színházak foglalkoztatták, mint a kecskeméti Katona József Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a győri Kisfaludy Színház, a... több»
Karrierje során Andresz Kati olyan neves színházakban lépett színpadra, mint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a győri Kisfaludy Színház, és a szolnoki Szigligeti Színház. Ennek ellenére leginkább talán szinkronszínészként vált ismertté, olyan neves színésznőknek kölcsönözte hangját, mint Goldie Hawn, Susan Sarandon és Diane Keaton. Emellett szerepeket vállalt népszerű magyar sorozatokban is, mint például a Linda és a Szomszédok.
#68
Frances Sternhagen

Frances Sternhagen

szül. 1930. 01. 13. - elhunyt 2023. 11. 27.
Washington, District of Columbia, Amerikai Egyesült Államok
Frances Hussey Sternhagen Washingtonban született 1930. január 13-án. Apja John M. Sternhagen bíró, anyja Gertrude Hussey. A Madeira és a Potomac iskolákba járt, majd a Vassar College-ban diplomázott. Ezt követően hallgatója lett a Catholic University of America nagy múltra visszatekintő intézményének. Filmszínészi karrierje a Love of... több»
Frances Sternhagen legismertebb szerepét a Szex és New York című sorozatában alakította, ahol Bunny MacDougal karakterét alakította, amiért Emmy-díjra jelölték. Sikeres Broadway karrierje mellett olyan filmekben is szerepelt, mint a Julie és Julia - Két nő, egy recept, a Tortúra, A köd és a Delfines kaland. Karrierje során hét Tony-díjra jelölték, ebből kettőt el is nyert. November 27-én, 93 éves korában természetes okok következtében hunyt el.
#67
Bajomi Nagy György

Bajomi Nagy György

szül. 1966. 12. 16. - elhunyt 2023. 11. 28.
Szentes, Magyarország
1992-ban diplomázott le a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán Huszti Péter osztályában. A főiskola után a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szerződtette le. Később olyan színházakban játszott, mint a Pécsi Nemzeti Színház, a Nemzeti Színház vagy a szombathelyi Weöres Sándor Színház. Olyan színházi... több»
Ismertebb televíziós szerepei a Kisváros és Tűzvonalban című sorozatokban láthatók, mindemellett szerepelt a Veszettek, Budapest angyala, A tökéletes gyilkos, Egynyári kaland és A kockaember című produkciókban.
#66
Elliot Silverstein

Elliot Silverstein

szül. 1927. 08. 03. - elhunyt 2023. 11. 24.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Elliot Silverstein 1927. augusztus 3-án született Bostonban. Rendezői karrierjét az 1950-es években kezdte televíziós sorozatokon. A The Twilight Zone számos epizódját rendezte, és bár a tévében az 1990-es években is dolgozott, leginkább a játékfilmjeivel tett szert hírnévre. Egyik legnépszerűbb filmje a Cat Ballou legendája Jane... több»
Elliot Silverstein, az 1965-ös, Jane Fonda és Lee Marvin főszereplésével forgatott Cat Ballou legendája rendezője 96 éves korában hunyt el. Népszerű filmje közé tartozik a Richard Harrisszel készült Akit Paripának hívtak. Nyugdíjazása után egyetemi oktatóként tevékenykedett.
#65
Joss Ackland

Joss Ackland

szül. 1928. 02. 29. - elhunyt 2023. 11. 19.
North Kensington, London, Egyesült Királyság
Joss Ackland North Kensingtonban született Londonban Angliában 1928.február 29-én Sidney Edmond Jocelyn Ackland néven. Anyja Ruth Izod, apja Sydney Norman Ackland. Tanulmányait az Elsie Fogerty School-ban, a Central School of Speech and Drama-ban és a Royal Albert Hall-ban végezte. 1951-ben összeházasodott Rosemary Kirkcaldy-val, akivel 7... több»
Egyik legismertebb alakítása az 1989-ben megjelent Halálos fegyver 2-ben látható, további ismert szerepei pedig Trükkös gyémántrablás, a Kingdom - Az igazak ügyvédje, a Drámai pillanatok, a Varázsapu és VIII. Henrik című produkciókban voltak. Pályafutása során kétszer jelölték BAFTA-díjra a First and Last és az Úri passziók című filmekben nyújtott alakításáért.
#64
Suzanne Shepherd

Suzanne Shepherd

szül. 1934. 10. 31. - elhunyt 2023. 11. 17.
Egyesült Államok
Suzanne Shepherd 1934. október 31-én született az Egyesült Államokban. Legismertebb alakításai többek között az 1997-es a Lolita, a Belevaló papapótló és a Nagymenők című filmekbben láthatók, illetve a nagysiker Maffizózók című sorozatban. Színészetet Sanford Meisnernél tanult, majd a későbbi években ugyanebben a programba... több»
Három évtizedet felölelő pályafutása során olyan produkciókban volt látható, mint a Dolgozó lányBelevaló papapótló és a Jákob lajtorjája, legismertebb alakításai pedig többek között a Nagymenőbenk és a Maffiózókben láthatók.
#63
Csomós Mari

Csomós Mari

szül. 1943. 09. 25. - elhunyt 2023. 11. 18.
Vajdácska, Magyarország
A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1965-ben. Több színházban is játszott, volt a kecskeméti Katona József Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színházban színésze is. A nézők olyan színházi szerepekben találkozhattak vele, mint A kaktusz virága... több»
Csomós Mari színházi pályafutása mellett olyan filmes produkciókban szerepelt az elmúlt években, mint a ZárójelentésEgy Szerelem GasztronómiájaAnyám és más futóbolondok a családbólHajnali láz és a Sorstalanság.
#62
Czintos József

Czintos József

szül. 1946. 05. 30. - elhunyt 2023. 11. 17.
Marosvásárhely, Tirgu Mures, Romania
Czintos József 1946. május 30-án született Marovásárhelyen. Erdélyi magyar színész, 2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki munkásságáért. Tanulmányait a Bolyai Farkas Liceumban kezdte, majd a Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában folytatta Marosvásárhelyen, bőgő szakon. 1965-ben felvételt nyert a Szentgyörgyi... több»
A szélesebb nézőközönség a Terápia  című sorozatból ismerhette meg, további ismert alakításai pedig A fény ösvényei, a Megint tanú és a Kisváros című produkciókban láthatók.
#61
Galambos Erzsi

Galambos Erzsi

szül. 1931. 12. 05. - elhunyt 2023. 11. 16.
Budapest, Magyarország
Galambos Erzsi (Budapest, 1931. december 5.) magyar származású Kossuth-díjas, valamint Jászai Mari-díjas színművésznő, kiváló művész, továbbá a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Előadásainak jelentős része zenés, modernebb stílusú színdarab volt, amelyek szinte mindegyikében valamelyik főszerepet játszotta. Ezeknek... több»
Galambos Erzsi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának és a József Attila Színház örökös tagja, hosszú betegség után hunyt el. Játszott a Miskolci Színházban és a Budapesti Operettszínházban, Kossuth-díjat kapott a musical műfajának magyarországi népszerűsítéséért. Legnagyobb sikereit modern zenés darabokban játszott főszerepeivel érte el. Legjelentősebb filmjei közé tartozik az Özvegy menyasszonyok és a Szerelem első vérig.
Első televíziós szerepét a Starsky és Hutch című sorozatban kapta, a következő években pedig olyan további nagysikerű produkciókban vett részt, mint a Mrs. Columbo, Hart to Hart  és Törvényszéki héják. 1990-ben szerepet kapott a Dallas című sorozatban, amelynek öt epizódjában. További ismert szerepei a Krumplirózsa, a Hetedik, a Carla új élete, Oltári nő, Neveletlen hercegnő és a NCIS: Los Angeles című produkciókban láthatók.
#59
Evan Ellingson

Evan Ellingson

szül. 1988. 07. 01. - elhunyt 2023. 11. 05.
Ellingson a színészi karrierjét sorozatok kisebb mellékszerepeivel kezdte, de pályája későbbi szakaszában játszott a 24-ben és a Clint Eastwood rendezésében bemutatott Levelek Ivo Dzsimáról című filmben is. Az egyik legismertebb szerepe A nővérem húga című vígjátékhoz köthető, melyben a Cameron Diaz és Jason Patric által... több»
Ellingson színészi pályafutását kisebb mellékszerepekkel indította televíziós sorozatokban, majd később feltűnt a Keifer Sutherland nevével fémjelzett 24 című sorozatban, valamint Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című filmjében is szerepet kapott. Legemlékezetesebb alakítását A nővérem húga című filmben nyújtotta, ahol Cameron Diaz és Jason Patric karaktereinek fiát formálta meg. Mindössze 35 éves volt.
#58
Matthew Perry

Matthew Perry

szül. 1969. 08. 19. - elhunyt 2023. 10. 28.
Williamstown, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Matthew Perry 1969. augusztus 19-én született Williamstownban, Massachusettsben. Iskolás évei alatt versenyszerűen teniszezett, ám a színjátszás is érdekelte. 1984-ben, miután elvesztett egy fontos teniszmeccset, az utóbbi mellett döntött. Első szerepeit sorozatokban kapta, a mozivásznon az 1988-as Az ifjú Don Juan című filmmel... több»
A Jóbarátok Chandler Bingjét alakító, Emmy-díjra jelölt Matthew Perry 54 évesen távozott az élők sorából. A színészre otthonában, Los Angelesben találta rá. További ismert sorozatai Az elnök emberei vagy A férjem védelmében, emellett pedig számos filmben is feltűnt, ezek közé tartozik a Hármasban szép az élet, Bérgyilkos a szomszédom és a Megint 17.
#57
Richard Roundtree

Richard Roundtree

szül. 1942. 07. 09. - elhunyt 2023. 10. 24.
New Rochelle, New York, Amerikai Egyesült Államok
Richard Roundtree amerikai színész és modell 1942. július 9-én született New Rochelle-ben, az Egyesült Államokban. Ő volt az első fekete akcióhős; 1971-ben a 'Shaft' című filmben John Shaft detektívet alakította. A következő négy részében, 1972 és 2019 között szintén ő kapta a szerepet. A New Rochelle High Schoolba járt,... több»
Richard Roundtree modellként kezdte karrierjét, első szerepeként pedig megkapta az 1971-es Shaft főszerepét. A film mindössze 500 ezer dolláros költségvetésből készült, ugyanakkor 12 millió dollár bevételt hozott, amely hatalmas sikernek számított. További ismert szerepei a Földrengés, Gyökerek, Párbaj a városban, Kaliforniába jöttem, Hetedik és a Pszichozsaru című produkciókban láthatók.
#56
Haydn Gwynne

Haydn Gwynne

szül. 1957. 01. 01. - elhunyt 2023. 10. 20.
Hurstpierpoint, West Sussex, Anglia, Egyesült Királyság
Haydn Gwynne folyékonyan beszélt franciául és olaszul, modern nyelveket tanult a Warwicki Egyetemen. A színészet előtt angolt tanított Olaszországban, és beutazta az Egyesült Államokat. Londonban élt párjával, Jason Phipps-szel és két fiukkal. Emellett önkéntesként dolgozott a Sightsavers nevű szervezetnek, amely a vakság ellen... több»
Haydn Gwynne színésznő 66 évesen hunyt el rákban. A korona című sorozatban Lady Susan Hussey-t, míg a The Windsors-ban Camilla királynőt alakította. Jelentős színházi karrierrel is büszkélkedhetett. Emellett olyan nagysikerű filmekben és sorozatokban is szerepelt, mint a Sherlock, Róma és A szépség és a szörnyeteg.
#55
Burt Young

Burt Young

szül. 1940. 04. 30. - elhunyt 2023. 10. 08.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Burt Young Queens-ben született New Yorkban 1940.április 30-án Gerald Tommaso DeLouise néven. Szülei Josephine és Michael DeLouise. Apja tanár. Olasz felmenőkkel rendelkezik. 1957 és 1959 között szolgált a United States Marine Corpsban. 1965-ben összeházasodott Gloria Young-gal, akivel egy gyermekük született Anne Morea. A pár felesége... több»
Legismertebb alakítása a Rocky-ban látható, a filmben ő alakította Paulie-t, aki a történet szerint segítségére volt a címszereplőnek boxolói karrierje során. A filmet tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra, köztük Youngot is legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. További ismert alakításai a Rocky BalboaA bőség földjeMaffiózókVissza a suliba, ls a M.A.S.H. című produkciókban láthatók.
#54
Joanna Merlin

Joanna Merlin

szül. 1931. 07. 15. - elhunyt 2023. 10. 15.
Chicago, Illinois, Egyesült Államok
Joanna Merlin 1931. július 15-én született az Illinois állambeli Chicagóban, az Egyesült Államokban. Toni Merlin és Harry Ratner gyermekeként látta meg a napvilágot, zsidó családban nőtt fel. Mindössze tizenegy éves volt, amikor először állt színpadra. A középiskola elvégzése után Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetemen tanult... több»
A sokoldalú színésznő karrierje a Broadwaytól a filmekig és a televízióig terjedt. Legismertebb szerepei között van Tzeitel a Hegedűs a háztetőn-ben, Miss Berg a Hírnév című filmben, és Lena Petrovsky bírónő a Különleges ügyosztály című sorozatban. Emellett többek között a Homeland: A belső ellenség és A férjem védelmében című sorozatokban is láthattuk.
#53
Suzanne Somers

Suzanne Somers

szül. 1946. 10. 16. - elhunyt 2023. 10. 15.
San Bruno - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Suzanne Marie Mahoney Kaliforniában, San Bruno-ban született 1946. október 16-án. Collie Smithként láthattuk először színésznői mivoltában az 1963-ban bemutatott Ben Casey című sorozatban. A Magnum ereje című akciófilmben egy kisebb szerepben kapott lehetőséget 1973-ban, majd 1975-től 3 éven keresztül feltűnt más-más szerepben a... több»
Suzanne Somers, akit a legtöbben az Egyről a kettőre című sorozatból ismerhettek 76 éves korában hunyt el rákban. A színésző, aki a sikeres fitneszvállalkozó is volt, olyan nagysikerű filmekben játszott hosszú pályafutása során, mint A Magnum ereje Clint Eastwooddal vagy a George Lucas rendezésében készült American Graffiti.
#52
Piper Laurie

Piper Laurie

szül. 1932. 01. 22. - elhunyt 2023. 10. 14.
Detroit, Michigan, Egyesült Államok
Édesanyja Charlotte Sadie Alperin, édesapja Alfred Jacobs, bútorkereskedő. 1949-ben az Universal Studios szerződtette, ekkor vette fel a Piper Laurie művésznevet is. 1962-ben összeházasodott Joe Morgenstern-el, akivel egy gyermekük született, Anne Grace. Filmes karrierjét 1950-ben kezdte a Louisa-ban. Az 1950-es években olyan filmekben... több»
Piper Laurie, az ikonikus színésznő, aki olyan emlékezetes filmekben játszott, mint a Carrie, A svindler és a Twin Peaks sorozat 91 éves korában hunyt el Los Angelesben. Pályafutása során kilenc Emmy-jelölést és három Oscar-jelölést is elnyert.
#51
Phyllis Coates

Phyllis Coates

szül. 1927. 01. 15. - elhunyt 2023. 10. 11.
Wichita Falls, Texas, Egyesült Államok
Phyllis Coates Wichita Fallsban, Texas államban született 1927. január 15-én Gypsie Ann Evarts Stell néven. Apja Jack Stell. A Wichita Falls High Schoolban érettségizett, majd a University of California Los Angelesben szerzett színészi képesítést, de más források szerint a Hollywood High Schoolban tanult. 1948-ban összeházasodott Richard... több»
Egyik legismertebb alakítása az 1951-es Superman és a Vakond-ember című filmben volt látható mint Lois Lane. A produkció valójában egy tévés pilotepizód volt, így ugyanebben az évben meghívták őt a sorozatba szerepelni. Coates végül csak egy évadot töltött a projektnél, ahonnan a producerekkel való konfliktusai miatt távozott, így a folytatásban Noel Neill vette át tőle a stafétát. 
#50
Anthony Hickox

Anthony Hickox

szül. 1959. 01. 30. - elhunyt 2023. 10. 09.
London, England, Egyesült Királyság
A nyolcvanas évek elején Anthony (Tony) Londonban klubpromóterként kezdte karrierjét, majd elkészítette első rövidfilmjét. A film felkeltette Micheal White producer figyelmét, aki elküldte Hickoxot Los Angelesbe, hogy ahol megkezdte profi filmes karrierjét. Itt találkozott egyik legismertebb filmje, a Waxwork producerével, Staffan... több»
Anthony Hickox, az olyan ismert horrorfilmek, mint a Waxwork és a Hellraiser III: Pokol a földön rendezője, 64 éves korában hunyt el október 9-én Bukarestben. A filmes világban is ismert családból származott: édesapja Douglas Hickox rendező, édesanyja Anne V. Coates, Oscar-díjas vágó volt. Testvérei, Emma és James szintén a filmiparban tevékenykedtek.
Első rendezése, a Children 1976-ban jelent meg, és amely saját elmondása szerint önéletrajzi ihletésű. További ismert alkotásai a Madonna and Child, Távoli hangok, csendélet, A hosszú nap véget ér, Az öröm háza, Örvény és a Naplemente.
#48
Keith Jefferson

Keith Jefferson

szül. 1940. 07. 04. - elhunyt 2023. 10. 05.
Houston, Texas, USA
Keith Jefferson a texasi Houstonban született, a US International University/Performing Arts és az Arizonai Egyetem diákja volt. A középiskolai évei alatt sportoló Keith váltott a színészet irányába, és olyan filmekben dolgozott együtt a neves rendezővel, Quentin Tarantinóval, mint Az aljas nyolcas és a Django elszabadul. Olyan elismert... több»
Keith Jefferson a középiskolai sportolói múltja után a filmszakmában dolgozott, számos filmet forgatott Quentin Tarantinóval (Django elszabadul, Volt egyszer egy Hollywood), és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Samuel L. Jackson, Jamie Foxx és Danny Glover. Számos színházi és televíziós produkcióban is szerepelt. Többek között énekesként, táncosként és rendezőként is tevékenykedett, és műhelyfoglalkozásokat tartott fiatal művészek számára. 53 évesen rákban hunyt el.
#47
Jake Abraham

Jake Abraham

szül. 1967. 01. 01. - elhunyt 2023. 10. 01.
Liverpool, Egyesült Királyság
Jake Abraham 1967-ben született Toxteth.ben, Liverpoolban (Lancashire, Anglia, Egyesült Királyság). Színész volt, ismert többek között A Ravasz, az Agy és két füstölgő puszkacső (1998), Gépállat SC (2001) és A hetedik mennyország (2001) című filmekből. Korábban Joanna Taylor volt a felesége. Meghalt 2023. október 1-jén... több»
Jake Abraham pályafutása során olyan produkciókban szerepelt, mint A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőA hetedik mennyországG.B.H. és a Vörös törpe.
#46
Varga Veronika

Varga Veronika

szül. 1969. 06. 10. - elhunyt 2023. 09. 30.
Budapest, Magyarország
Varga Veronika francia-magyar színésznő pályafutása párhuzamosan fut Magyarországon és külföldön egyaránt. Budapesten nőtt fel, gyermekkora óta szenvedélyesen szereti a színházat. Tanulmányait az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában szerzett érettségije után előbb a brüsszeli színiakadémián, majd a párizsi... több»
Budapesten nőtt fel, gyermekkora óta szenvedélyesen szereti a színházat. Tanulmányait az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában szerzett érettségije után előbb a brüsszeli színiakadémián, majd a párizsi Színművészeti Egyetemen folytatta. Az Emilie Müller című francia kisfilm címszerepével mutatkozott be, amely számos nemzetközi díjat nyert, jelentős hírnévre tett szert Franciaországban. Első főszerepe Philippe Noiret oldalán a Párizs királya című filmben volt, amit számos mozi- és tv-film, valamint sorozat követett. Színházban olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Christian Rist, Irina Brook, Jean-Pierre Vincent vagy Anne-Laure Liégeois. Legjelentősebb színházi szerepe a Phaedra volt, amelyet több évadon keresztül játszott Franciaországban és a világ több országában. Ezen kívül több magyar filmben is szerepelt, mint például az Űrpiknik és az Átjáróház.
#45
Michael Gambon

Michael Gambon

szül. 1940. 10. 19. - elhunyt 2023. 09. 28.
Cabra, Dublin, Írország
Michael Gambon, születési nevén Michael John Gambon 1940. október 19-én született Dublinban, Írországban. Tanulmányait a Royal Academy of Dramatic Art-on folytatta, majd a National Theatre színésze lett. Olyan klasszikus drámákban szerepelt, mint a Lear király, a Marcus Antonius és a Volpone. 1965-ben megkapta első filmszerepét,... több»
A színész nyolc Harry Potter-filmből hatban játszotta a varázsló, Albus Dumbledore szerepét Richard Harris halála után. Gambon tüdőgyulladás következtében, 82 éves korában békés körülmények között, családja körében hunyt el.
#44
David McCallum

David McCallum

szül. 1933. 09. 19. - elhunyt 2023. 09. 25.
Glasgow, Egyesült Királyság
Édesapja Sr. David McCallum, zenekari hegedűs, édesanyja Dorothy Dorman, csellista, illetve van egy testvére is. Három éves korában Londonba költöztek, mert apja a Londoni Filharmonikus Zenekarban kapott állást. A második világháború idején visszaköltöztek Skóciába. Ösztöndíjjal az University College School for Boys diákja lett,... több»
Az N.C.I.S. - NCIS - Tengerészeti helyszínelők sztárja, aki két évtizeden át alakította  Donald "Ducky" Mallard karakterét a kultikus szériában, 90 éves korában szerettei körében hunyt el. Rendkívül hosszú pályafutása során nagy sikereket ért el a színpadokon, a televíziózás és a film világában is. Olyan további népszerű sorozatokban tűnt fel, mint a Gyilkos sorok, a J.A.G. - Becsületbeli ügyek, a Szex és New York.
#43
Billy Miller

Billy Miller

szül. 1979. 09. 17. - elhunyt 2023. 09. 15.
Tulsa, Oklahoma, Egyesült Államok
Billy Miller színész és producer 1979. szeptember 17-én született Tulsában, Oklahoma államban, az Egyesült Államokban. Szerepelt többek között az Amerikai mesterlövész (2014), a Ray Donovan (2013) és a Briliáns elmék (2011) című filmekben. 2023. szeptember 15-én halt meg a texasi Austinban.
Legismertebb alakításai az olyan nagysikerű produkciókban láthatók, mint a Briliáns elmék, A törvény embereCastle, a Bad Blood és az Amerikai mesterlövész.
#42
Peter Gonzales Falcon

Peter Gonzales Falcon

- elhunyt 2023. 08. 24.
Első alakítása az 1969-es Viva Max című szatírában látható. Egy évig modellként dolgozott Londonban, mielőtt megkapta azt a szerepet, amely meghatározta karrierjét. A már említett Rómát versenyen kívül mutatták be Cannes-ban, és ez volt az olasz nevezés az 1972-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film... több»
Egyik legismertebb alakítása Fellini: Róma című filmben látható, amelyben a legendás rendező,  Federico Fellini fiatalkori énjét alakította.
#41
Ron C. Jones

Ron C. Jones

szül. 1957. 01. 08. - elhunyt 2023. 08. 19.
Paterson, New Jersey, Egyesült Államok
Ron Cephas Jones 1957. január 8-án született Patersonban, New Jersey államban, az Egyesült Államokban. Színész volt, ismert a Rólunk szól (2016), Luke Cage (2016) és a Truth Be Told (2019) című sorozatokból. 2023 augusztus 19-én Los Angelesben, Kaliforniában, az Egyesült Államokban hunyt el.
A színész 66 évesen távozott az élők sorából. Legismertebb produkciói közé tartozott a Rólunk szól, Truth Be Told és a Luke Cage.
#40
William Friedkin

William Friedkin

szül. 1935. 08. 29. - elhunyt 2023. 08. 07.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
William Friedkin 1935. augusztus 19-én született Chicagóban. Mindkét szülője Ukrajnából kivándorolt zsidó volt; édesanyja, Rachel nővérként, édesapja, Louis pedig kereskedőként dolgozott. Több chicagói iskolába is járt, majd a Senn High Schoolban végzett, ahol úgy tűnt, kosárlabdázó karrierbe fog vágni. Tinédzser korában... több»
William Friedkin rendező, akit leginkább az Oscar-díjas Francia kapcsolat és Az ördögűző című kasszasikerek miatt ismerhetünk, hétfőn halt meg Los Angelesben, életének 87. évében.
#39
Arthur Schmidt

Arthur Schmidt

szül. 1937. 06. 17. - elhunyt 2023. 08. 05.
Los Angeles, Kalifornia, USA
Arthur Schmidt vágó volt a Forrest Gump, a Roger nyúl a pácban és a Vissza a jövőbe trilógia vágója, és az ő nevéhez fűződik A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka vágása is. Schmidt két Oscar-díjat nyert a legjobb vágásért, a Roger nyúl a pácban (1988) és a Forrest Gump (1994) című filmekért. 2009-ben pedig... több»
Arthur Schmidt a szakma egyik legendás alakja volt, aki Robert Zemeckis számos kultikus filmjén dolgozott vágóként, ezek közé tartozik a Forrest Gump, a Roger nyúl a pácban és a Vissza a jövőbe trilógia. Karrierje során 2 Oscar-díjat nyert  Roger nyúl a pácban (1988) és a Forrest Gump (1994) című filmekért végzett munkájáért, de ő volt A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka vágója is. 86 éves korában távozott az élők sorából.  
#38
Mark Margolis

Mark Margolis

szül. 1939. 11. 26. - elhunyt 2023. 08. 03.
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Mark Margolis 1939. november 26-án született Philadelphia városában, az Egyesült Államokban. Az amerikai színész egy zsidó bevándorló családból származik. Visszatérőként szerepelt számos TV-műsorban, köztük a The Equalizer, a Quantum Leap - Az időutazó, a Nyughatatlan Jordan vagy éppen a nagy sikerű Totál szívás című... több»
Breaking Bad (Totál szívás) és a Better Call Saul sztárja 83 éves korában távozott az élők sorából. Előbbi sorozatban játszott szerepéért Emmy-díjra jelölték (a legjobb vendégszereplő drámai sorozatban), és olyan nagysikerű filmekben tűnt fel, mint A sebhelyesarcú, vagy Darren Aronofsky rendezései, A pankrátor és A forrás.
#37
Paul Reubens

Paul Reubens

szül. 1952. 08. 27. - elhunyt 2023. 07. 30.
Peekskill, New York, U.S
Paul Reubens Peekskillben született, New Yorkban, 1952. augusztus 27-én, Paul Rubenfeld néven. Anyja Judy Rosen, apja Milton Rubenfeld lámpabolt tulajdonosok. Sarasotában nőtt fel két testvérével, Luke-kal és Abby-val. A Sarasota High Schoolban érettségizett, majd a Boston University-n szerzett diplomát. Színészetet a Juilliardban és a... több»
Legismertebb alakítása Pee-Wee Herman karaktere, amelyet több filmes produkcióban is megformált, köztük a Pee Wee nagy kalandja. Mindemellett Reubens olyan további nagysikerű produkcióban szerepelt, mint a MajomszeretetDr. Dolittle és a Batman visszatér.
#36
Inga Swenson

Inga Swenson

szül. 1932. 12. 29. - elhunyt 2023. 07. 23.
Omaha, Nebraska, Amerikai Egyesült Államok
Inga Swenson Omaha-ban született Nebraska államban 1932.december 29-én. Anyja Genf Seeger, apja ACR Swenson ügyvéd. Az Omaha Central High School-ban érettségizett 1950-ben. Ezután a Northwestern University-n drámát tanult, ahol tagja volt az Alpha Phi szövetségnek. 1953-ban összeházasodott Lowell M. Harris-sal, akivel két gyermekük... több»
Inga Swenson Omaha-ban született Nebraska államban 1932.december 29-én. Anyja Genf Seeger, apja ACR Swenson ügyvéd. Az Omaha Central High School-ban érettségizett 1950-ben. Ezután a Northwestern University-n drámát tanult, ahol tagja volt az Alpha Phi szövetségnek. Filmes karrierjét 1957-ben kezdte a Goodyear Television Playhouse egy részében. Ezután kisebb sorozatszerepek következtek, mint a Folio, a The United States Steel Hour, a Playhouse 90, a Play of the Week vagy a The Defenders. 1961-ben Lady Jane-t játszotta a Victoria Regina-ban. Egy év múlva Ellen Andersonként láthattuk az Advise and Consentben és Kate Kellerként A csodatevőben.
#35
Randy Meisner

Randy Meisner

szül. 1946. 03. 08. - elhunyt 2023. 07. 26.
Scottsbluff, Nebraska, USA
Randy Meisner döntő szerepet játszott az Eagles korai sikereiben, és elképesztő hangterjedelméről volt ismert, amelyről a Take It to the Limit című ballada is árulkodik. 1971-ben Glenn Frey-vel, Don Henley-vel és Bernie Leadonnal együtt alapította meg az Eaglest. Mielőtt csatlakozott a bandához, Randy tagja volt a Rick Nelson & The... több»
Az Eagles (Hotel California, Take it to the Limit) egyik alapító tagja és basszusgitárosa 77 éves korában hunyt el hosszan tartó betegség következtében. Óriáis szerepe volt a zenekar kezdeti sikereiben, a bandával együtt ő is bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.
#34
Sinéad O'Connor

Sinéad O'Connor

szül. 1966. 12. 08. - elhunyt 2023. 07. 26.
Dublin, Írország
Sinéad Marie Bernadette O’Connor 1966. december 8-án született Dublinban. Harmadik gyermek az öt közül. Szülei 8 éves korában elváltak, ő édesanyjához került. Nehéz, hányatott gyermekkora volt; édesanyja pszichésen terrorizálta gyermekeit. 12 évesen elhagyta családját és apjához, s annak új feleségéhez költözött. Három... több»
A Nothing Compares 2 U énekesnője és aktivista 56 éves korában hunyt el, de a halálának okát nem hozták nyilvánosságra. Az életéről 2022-ben készült egy dokumentumfilm Nothing Compares címmel.
#33
Balázsovits Lajos

Balázsovits Lajos

szül. 1946. 12. 04. - elhunyt 2023. 07. 19.
Nagykanizsa, Magyarország
Balázsovits Lajos, a neves magyar színész és színházi rendező. Kiváló művész, Balázs Béla-díjjal is elismerték, a Nemzet Színésze cím birtokosa volt. Balázsovits a Madách Színházban kezdte pályáját, később a Vígszínházhoz és a Nemzeti Színházhoz szerződött. A Budapesti Játékszínt 1992-től 2012-ig rendezte. Filmes... több»
Balázsovits Lajos színész és színházi rendező volt, pályafutása során Balázs Béla-díjjal is elismerték, a Nemzet Színésze cím birtokosa volt. Népszerű filmjei közé tartozik a Még kér a nép, Elektra vagy az Ede megevé ebédem. 2018-ban vonult vissza, tüdőbetegséggel küzdött. 76 éves korában hunyt el.
#32
Robert Lieberman

Robert Lieberman

szül. 1947. 07. 16. - elhunyt 2023. 07. 01.
Buffalo, NY Amerikai Egyesült Államok
Robert Lieberman, az Égi tűz című sci-fi film rendezője és elismert reklámfilmrendező 75 éves korában, rákbetegséggel vívott küzdelem után elhunyt Los Angelesben. Lieberman reklámfilmek vágóasszisztenseként kezdte pályafutását, majd később áttért a rendezésre. Több mint ezer reklámfilmet rendezett különböző márkáknak.... több»
A kultikus Égi tűz című sci-fi film rendezője 75 éves korában hunyt el rákbetegségben. Lieberman rendkívüli pályát futott be reklámfilmes rendezőként, dolgozott Bill Clintonnal és Michael Jordannel is, valamint olyan tévésorozatok epzidójait rendezte, mint a Dexter, az X-akták vagy A térség.
#31
Milan Kundera

Milan Kundera

szül. 1929. 04. 01. - elhunyt 2023. 07. 12.
Brno, Csehszlovákia
A cseh származású francia író, Milan Kundera 1929-ben született Csehszlovákiában, és reformista nézetei miatt többször kizárták a kommunista pártból. Részt vett az 1968-as prágai tavaszban, amelyet a szovjet invázió vert le, majd 1975-ben franciaországi száműzetésbe vonult. Csehszlovák állampolgárságát 1979-ben visszavonták,... több»
A cseh száramzású francia író 94 éves korában hunyt el. Legismertebb műve A lét elviselhetetlen könnyűsége volt, melyből Philip Kaufman rendezett filmet Juliette Binoche és Daniel Day-Lewis főszereplésével. Az alkotást 2 kategóriában jelölték Oscar-díjra (a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőri munka).
#30
Cormac McCarthy

Cormac McCarthy

szül. 1933. 07. 20. - elhunyt 2023. 06. 13.
Providence, Rhode Island, Amerikai Egyesült Államok
Cormac McCarthy 1933. július 20-án született a Rhode Island állambeli Providence-ben, az Egyesült Államokban. Gladys Christina McGrail és Charles Joseph McCarthy gyermekeként látta meg a napvilágot, hatgyermekes családban nőtt fel a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Az egyetem elvégzése után a Tennessee Állami Egyetem Bölcsészkarára... több»

Filmek: The Unbelievers
Nem vénnek való vidék és Az út Pulitzer-díjas, híresen visszahúzódó írója 89 éves korában hunyt el. McCarthy évekig élt szegénységben, de az említett kötetei és a belőlül készült filmadaptációk meghozták számára az anyagi és a kritikai sikert, valamit a széleskörű népszerűséget is.
#29
Barry Newman

Barry Newman

szül. 1930. 11. 07. - elhunyt 2023. 05. 11.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Batty Newman amerikai születésű színész. Első színészi munkája Herman Wouk első, a Nature's Way című komédiája volt, amelyben egy jazz zenészt játszott, aki szaxofonon játszott. Ezt követően megkapta első Broadway szerepét a Talán Kedd című játékban, amelyet Mel Tolkin, Sid Caesar főírója és Lucille Kallen, az Imogene Coca... több»
Barry Newman a Száguldás a semmibe című kultfilmnek köszönhette a széleskörű népszerűséget, de a hazai nézők számára elsősorban a Petrocelli című sorozatból lehet ismerős. Számos sorozatszerepe mellett olyan nagysikerű filmekben is feltűnt, mint a Stallone nevével fémjelzett Daylight - Alagút a halálba, a Fergeteges forgatás vagy  Steven Soderbergh produkciója, az Amerikai vérbosszú.
#28
Samantha Weinstein

Samantha Weinstein

szül. 1995. 03. 20. - elhunyt 2023. 05. 14.
Toronto - Ontario - Kanada
Samantha Weinstein legismertebb filmje a 2013-as Carrie remake-je volt, melyben Julianne Moore, Chloë Grace Moretz és Ansel Elgort mellett láthattuk. A horrorban a középiskolás Heather szerepét alakította, de számos szinkronszerep is fűződik a nevéhez. Mindössze 10 éves volt, amikor betört a színészi pályára. 2005-ben a Big Girl című... több»
Carrie színésznője mindössze 28 éves korában hunyt el petefészekrákban. Nagyon fiatalon kezdte a pályafutását, 2005-ben minden idők legfiatalabbjaként nyerte el a női alakítás kategóriában az ACTRA-díjat a Big Girl című rövidfilmben nyújtott alakításával.
#27
Tina Turner

Tina Turner

szül. 1939. 11. 26. - elhunyt 2023. 05. 24.
Nutbush, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Tina Turner Anna Mae Bullock néven született 1939. november 26-án a Tennessee államban található Nutbushban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Zelma Bullock gyári munkás, édesapja Richard Bullock baptista segédlelkész és munkavezető. Miután szülei elváltak, őt és nővérét a nagymamájuk nevelte fel. Középiskolai... több»
A nevéhez olyan népszerű dalok kötődnek, mint a What's Love Got To Do With It, a Private Dancer és a The Best. Zenei pályafutása során közel 180 millió albumot adott el és 12 Grammy-díjjal ismerték el munkásságát. Mindemellett szerepelt a Mad Max 3. - Az Igazság csarnokán innen és túl, az Elszakadás, a Tommy és Az utolsó akcióhős című produkciókban.
#26
Maria Charles

Maria Charles

szül. 1929. 09. 22. - elhunyt 2023. 04. 21.
London, England, Egyesült Királyság
Maria Charles (1929. szeptember 22.) egy angol filmes, televíziós és színpadi színésznő, rendező és komikus volt. Charles is szerepelt a színpadon az eredeti West End Theater produkciókban, beleértve Stephen Sondheim, Charles Strouse és Sandy Wilson musicaljeit. Charles Londonban született, mint Maria Zena Schneider, David és Celia... több»
Ismert szerepei a Vaskabátok, a Twist Olivér, a Lovejoy, az Utolsó látogatás és A Rózsaszín Párduc bosszúja című produkciókban láthatók. 
#25
Vágó István

Vágó István

szül. 1949. 02. 14. - elhunyt 2023. 04. 29.
Budapest, Magyarország
Magyar televíziós műsorvezető, szerkesztő és politikus. Első felbukkanása a televíziók képernyőjén a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik című műsorban volt látható, amelyben Vitray Tamás látván a tehetségét felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. Később a MTV2 munkatársaként a Mindent vagy... több»
Televíziós pályafutását a Magyar Televízió Riporter kerestetik című műsorban kezdte, amelyben a döntő után Vitray Tamás felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. A következő években olyan népszerű műsorok élén volt látható, mint az Álljunk meg egy szóra! (Grétsy Lászlóval közösen), 1993-tól a Mindent vagy semmit, 2000 és 2007 között a Legyen Ön is milliomos!, 2007-től a Pókerarc, 2012-ben néhány hónapon keresztül pedig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en.
#24
Ron Faber

Ron Faber

szül. 1933. 02. 16. - elhunyt 2023. 03. 26.
Milwaukee, Wisconsin, Egyesült Államok
A wisconsini Milwaukee-ban született, pályafutását az egyik helyi a rádiónál kezdte, később pedig ösztöndíjat nyert a Lucille Lortel White Barn Theater társulatánál. A következő években olyan Off Broadwayn társulatoknál kapott szerepet, mint a Lucky Stiff a Playwrights Horizonsban, a Troilus és Cressida. Egyik legismertebb... több»
Egyik legismertebb alakítása a kultultus Az ördögűző című filmben látható, ugyanakkor olyan további nagysikerű produkciókban szerepelt, mint a KojakBill és a Harmadik műszak című sorozat.
#23
Barry Humphries

Barry Humphries

szül. 1934. 02. 17. - elhunyt 2023. 04. 22.
Camberwell, Melbourne, Ausztrália
Barry Humphries 1934. február 17-én született az ausztráliai Kew-ben. Eric Humphries és Louisa Agnes Brown gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei a "Sunny Sam" becenevet adták neki. Boldog gyermekkora volt, tizenéves korában azonban lázadni kezdett a hagyományos külvárosi élet szigora ellen azzal, hogy "művészi" életet kezdett... több»
Barry Humphries 1934. február 17-én született az ausztráliai Kew-ben. Eric Humphries és Louisa Agnes Brown gyermekeként látta meg a napvilágot. Humphries leghíresebb alkotása, Dame Edna az 1970-es években vált sztárrá Nagy-Britanniában, egy évtizeddel később pedig saját chat-show-t kapott az ITV-n.  89 éves korában hunyt el, egy műtétet követő komplikációk miatt.
#22
Murray Melvin

Murray Melvin

szül. 1932. 08. 10. - elhunyt 2023. 04. 14.
St. Pancras, London, England, UK
Murray Melvin Hampsteadben született, Londonban, Angliában, 1932. augusztus 10-én. Apja Hugh Victor Melvin, anyja Maisie Winifred Driscoll. 14 évesen abbahagyta az iskolát és irodistaként kezdett dolgozni. A Theatre Workshopban szerzett színészi képesítést. Filmes karrierjét 1959-ben kezdte az Armchair Theatre egy részében. A következő... több»
Az 1962-ben, Cannes-ban a legjobb színész díjával kitüntetett Murray Melvin olyan filmekben és sorozatokban tűnt fel hosszú karrierje során, mint Az operaház fantomja, az Eldorádó, az elveszett város (Z: az elveszett város) vagy épp a Űrlényvadászok. A színész halálhírét a barátja jelentette be, aki elmondta, hogy Melvin soha nem épült fel teljesen egy néhány hónappal korábban történt balesetéből, mely során elesett, azonban további részleteket nem osztott meg a halál pontos okáról.
#21
Bill Butler

Bill Butler

szül. 1921. 04. 07. - elhunyt 2023. 04. 05.
Cripple Creek, Colorado, Egyesült Államok
Pályafutását mérnökként kezdte egy rádióállomáson az Indiana állambeli Garyben. Az ABC chicagói leányvállalatánál, majd később a WGN-TV-nél segített az első televíziós állomások tervezésében és felépítésében. A későbbiekben pedig különböző reklámfilmeken dolgozott operatőrként. William Friedkin volt az, aki... több»
Bill Butler olyan nagysikerű produkciókon dolgozott, minta Száll a kakukk fészkére és a Cápa, amelyért Oscar-díjra is jelölték.
#20
Géczy Dorottya

Géczy Dorottya

szül. 1931. 05. 21. - elhunyt 2023. 04. 03.
Budapest, Magyarország
Géczy Dorottya színésznő, szinkronszínésznő 1931. május 21-én született Budapesten. 1949-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán diplomázott. A főiskola után a Miskolci Nemzeti Színház szerződtette el. Később játszott a Vidám Színpad és a Ruttkai Éva Színház előadásaiban. Legismertebb színházi... több»
Az Álmodozások kora, a Házasságból elégséges és a Cha-Cha-Cha színésznője parádés színpadi karriert futott be, az egyik legjobb sanzonénekesnőnek tartották. 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el a munkásságát. 91 éves korában hunyt el.
#19
Sharon Acker

Sharon Acker

szül. 1935. 04. 02. - elhunyt 2023. 03. 16.
Toronto, Kanada
Sharon Acker Torontoban született Ontario államban Kanadában 1935.április 2-án. 1956-ban hozzáment Austin R. Macdonaldhoz, akivel két gyermekük született, Kirsten és Gillian. 1973-ban összeházasodott Peter J. Elkington-nal, akivel 2001 haláláig együtt élt. Filmes karrierjét 1955-ben kezdte az On Camera egy részében. Ugyanebben az... több»
Sharon Acker a mozi, televízió és a színház világában is nagy karriert futott be, számtalan ismert filmben, sorozatban és előadásban szerepelt. Legismertebb filmes szerepeit A balfácán, A játéknak vége és a Boldog születésnapom! című produkciókban játszotta. A színpadon több Shakespeare adaptációban is szerepelt. Láthattuk továbbá a Gyilkos sorok, Knight Rider és a Star Trek sorozatokban is. Március 16-án távozott az élők sorából, 87 évesen.
#18
Christo Jivkov

Christo Jivkov

szül. 1975. 02. 18. - elhunyt 2023. 03. 31.
Sofia, Bulgaria
Christo Jivkov 1975. február 18-án született Szófiában, Bulgáriában. Színész és producer volt, legismertebb filmje a Passió (2004) és az Il mestiere delle armi (2001) című olasz produkció. Los Angelesben hunyt el 2023 március 31-én.
Legismertebb munkái a 2001-ben készült, több díjban és elismerésben is részesült Il mestiere delle armi, valamint Jánost alakította Mel Gibson a Passió című filmjében. A színész és producer hosszabb betegséget követően távozott az élők sorából.
#17
Ragályi Elemér

Ragályi Elemér

szül. 1939. 04. 18. - elhunyt 2023. 03. 30.
Rákosliget, Budapest
Ragályi Elemér született 1939. április 18-án, Budapesten, Rákosligeten. Kossuth díjas magyar operatőr, színész és rendező. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolában végezte, ahol szakiránya televíziós műsorkészítő volt. Pályája kezdetén világosítóként dolgozott a Mafilmnél, ahol segédoperatőri gyakorlatot... több»
Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban. Olyan világhírű színészekkel forgatott, mint az Oscar-díjas Ben KingsleyChristian Bale (Mária, Jézus anyja), Robin Williams (Hazudós Jakab), Alan Rickman és Sir Ian McKellen (Raszputyin) és Sally Field.
#16
Lance Reddick

Lance Reddick

szül. 1969. 12. 31. - elhunyt 2023. 03. 17.
Baltimore, Maryland, Egyesült Államok
Amerikai színész, producer és zenész. Rengeteg televíziós sorozatban és filmben is szerepelt. Főként mellékszerepekben volt látható, azonban karakteres megjelenése mindig emlékezetes, így a szélesebb közönség is ismeri munkásságát. Alakításai többek között a Falcone, az Oz, a Különleges ügyosztály, az Esküdt ellenségek, a... több»
Halála alig egy héttel azelőtt történt, hogy következő filmje, a John Wick: 4. felvonás a mozikba került, a tervek szerint pedig a The Kelly Clarkson Show-ban lépett volna fel, hogy a filmet népszerűsítse. Lance Reddick további ismert szerepei a DrótAz elnök embereiA rejtélyGodzilla és a Szükségállapot című produkciókban láthatók.
#15
Tom Sizemore

Tom Sizemore

szül. 1961. 11. 29. - elhunyt 2023. 03. 03.
Detroit - Michigan - Amerikai Egyesült Államok
Jogászcsaládból származik, de gyerekkora óta a kemény fiús karaktereket csodálta a filmekben, ezért színészetet tanult Wayne State University-n és végül a Temple University-n szerezte a diplomáját 1986-ban. New York-ba költözött és pincérkedésből tartotta fenn magát, és színházi darabokban játszott. Az első áttörés akkor... több»
Karrierje során olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese és Michael Mann. Emellett a Grand Theft Auto: Vice City szinkronszínésze volt, amely minden idők egyik leggyorsabban fogyó videojáték címének birtokosa. 
#14
Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko

szül. 1938. 04. 30. - elhunyt 2023. 02. 24.
Kojsó, Csehszlovákia
Juraj Jakubisko 1938. április 30-án született Kojšovban, Csehszlovákiában, a mai Szlovákia területén. A filmes karrierje előtt Pozsonyban tanított fotózást, de dolgozott a kassai tévének is. 1960-ban Prágába költözött, ahol felvételt nyert a nívós FAMU képzésére, ahol Václav Wasserman rendező szárnyai alatt tanulta a... több»
Jakubisko vizuális eredetisége és mágikus realizmusa miatt a "Kelet Fellinije" becenévvel illettek. Első angol nyelvű rendezése 2008-ban debütált, amely a Báthory - A legenda másik arca volt.
#13
Dunai Tamás

Dunai Tamás

szül. 1949. 07. 10. - elhunyt 2023. 02. 23.
Mohács, Magyarország
Első diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-francia szakán szerezte, majd 1976-ban Szinetár Miklós osztályában szerezte másoddiplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Egy osztályba járt Bánfalvy Ágnessel, Vándor Évával és Sinkovits-Vitay Andrással. A diploma megszerzését követően a Madách... több»
2019-es Az Írben Al Pacino, az Amerika Kapitány: A tél katonája és a Bosszúállók: Végjátékban Robert Redford magyar hangja volt. Utolsó szinkronmunkái többek között A menü (Reed Birney), Minyonok: Gru színre lép (Steve Coogan) és A korona (Jonathan Pryce) című sorozat ötödik évadában hallhatók.
#12
Lee Whitlock

Lee Whitlock

szül. 1968. 04. 17. - elhunyt 2023. 04. 17.
Hammersmith, London, Anglia, Egyesült Királyság
Színészi karrierjét gyerekként kezdte az 1980-as években a Shine on Harvey Moon című nagysikerű tévésorozatban Stanley Moonként. Ezt követően olyan produkciókban szerepelt, mint a Lovejoy, a Boon, a Bárcsak itt lennél és az Az ideális gyanúsított. Egyik legismertebb alakítása a 2007-ben megjelent Sweeney Todd - A Fleet Street... több»
Színészi karrierjét gyerekként kezdte az 1980-as években a Shine on Harvey Moon című nagysikerű tévésorozatban Stanley Moonként. Egyik legismertebb alakítása a 2007-ben megjelent Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című musicalben volt látható.
#11
Raquel Welch

Raquel Welch

szül. 1940. 09. 05. - elhunyt 2023. 02. 15.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Raquel Welch, eredeti nevén Jo Raquel Tejada 1940. szeptember 5-én született Chicagóban. Édesapja La Pazból, Bolíviából származott, repülőgépmérnök volt, édesanyja amerikai szülők gyermekeként jött a világra. 7 éves korától tíz éven át balettozott, ám végül abbahagyta, mert nem volt megfelelő alkata hozzá. 14 évesen... több»
Az Egymillió évvel ezelőtt és a Fantasztikus utazás színésznője rövid betegséget követően 82 éves korában hunyt el. Welch generációjának egyik legnagyobb szexszimbóluma volt, aki páratlan szépsége mellett nagyszerű színészi kvalitásokkal is rendelkezett.  Az 1973-as A három testõr, avagy a királyné gyémántjai című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal ismerték el.
#10
Burt Bacharach

Burt Bacharach

szül. 1928. 05. 12. - elhunyt 2023. 02. 08.
Kansas City, Missouri, USA
Burt Bacharach közismert és többszörösen díjnyertes énekes és dalszerző volt. Jane Hansennel 1993 óta élt házasságban, két közös gyermekük volt. Ő a negyedik felesége, összesen négy gyermek édesapja volt. Számos filmzenén dolgozott, köztük a Steve McQueen főszereplésével készült A masszán (1958). Színészként játszott a... több»
Burt Bacharach dalszerző, zeneszerző és producer volt, aki pályafutása során 3 Oscar-díjat nyert a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) és az Arthur (1981) című filmek kapcsán. Színészként az Austin Powers-filmekben is feltűnt. Természetes körülmények között, 94 éves korában hunyt el.
#9
Cindy Williams

Cindy Williams

szül. 1947. 08. 22. - elhunyt 2023. 01. 25.
Van Nuys, Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Cynthia Jane Williams 1947. augusztus 22-én, Van Nuys-ban, Los Angelesben látta meg a napvilágot, Kalifornia államban, Francesca Bellini és Beachard Williams gyermekeként. Egy lánytestvére van, Carol Ann. 1965-ben érettségizett a Birmingham Középiskolában, ahol többek között Sally Field, színésznő is osztálytársa volt. A főiskola... több»
Pályafutása során közel 84 produkcióban szerepelt, első alakítása 1970-ben a My World and Welcome to It című sorozat egy epizódjában volt látható. 1973-ban szerepet kapott a később Oscar-díjra is jelölt American Graffitiben, 1974-ben pedig Francis Ford Coppola szintén Oscarra jelölt Magánbeszélgetés című rendezésében is felbukkant. 
#8
Lisa Loring

Lisa Loring

szül. 1958. 02. 16. - elhunyt 2023. 01. 28.
Kwajalein Atoll, Marshall-szigetek
Lisa Loring 1958. február 16-án született a Marshall-szigeteken. Szülei mindketten az Amerikai Haditengerészetnél szolgáltak, ám Loring születése után nem sokkal külön váltak egymástól. Édesanyjával először Hawaiira, majd később Los Angelesbe költözött. Loring gyerekként kezdte hivatásos színészkarrierjét, mindössze... több»
Lisa Loring alakította az 1964 és 1966 között futott Addams Family sorozatban Wednesday Addams karakterét, a későbbiekben pedig olyan ismert produkciókban szerepelt, mint a The Girl from U.N.C.L.E., Fantasy Island, Barnaby Jones és az As the World Turns.
#7
Annie Wersching

Annie Wersching

szül. 1977. 03. 28. - elhunyt 2023. 01. 29.
Saint Louis, Missouri, Egyesült Államok
Annie Wersching 1977 március 28-án született St. Louis-i Missouriban, az Egyesült Államokban. A Crossroads College Preparatory School középiskolába járt. Diplomáját 1999-ben a Millikin Egyetemen szerezte meg színjátszásból. Fiatalon ír táncversenyeken versenyzett. A St. Louis-i Missouri-ban élt és nevelkedett. 2009 óta Los Angeles-i... több»
Annie Wersching (galériánkban), a 24Harry Bosch - A nyomozó, a Star Trek: Picard és Az újonc és további sikersorozatok színésznője mindössze 45 éves korában hunyt el, miután 2020-ban rákot diagnosztizáltak nála.
#6
Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida

szül. 1927. 07. 04. - elhunyt 2023. 01. 16.
Subiaco, Róma, Olaszország
Ginna Lollobrigida (Luigina Lollobrigida) 1927. július 4-én született Lazióban, Olaszországban. Három lánytestvére van. Szépségével már fiatal korában magára vonzotta a tekinteteket, modellkedett, de sikerrel szerepelt több szépségversenyen is. Ennek kapcsán figyeltek fel rá hazájának filmesei, melynek köszönhetően... több»
Gina Lollobrigida a filmvilág egyik legendás színésznőjének számít, aki az 1940-es évektől kezdődően szerepelt filmekben. Tudatosan építette fel filmes karrierjét, így az amerikai közönség csupán az ötvenes évek végén ismerhette meg őt. Utolsó alakítása az 1997-ben megjelent Nagydarab és Kicsiagy című filmben látható.
Az ikonikus énekesnő-dalszerző, a legendás Elvis Presley lánya, Lisa Marie Presley 54 éves korában hunyt el szívroham következtében.
#4
Jeff Beck

Jeff Beck

szül. 1944. 06. 24. - elhunyt 2023. 01. 10.
Wallington, Surrey, Egyesült Királyság
Jeff Beck 1944. június 24-én született Geoffrey Arnold Beck néven az Egyesült Királyságban található Wallingtonban. Arnold Beck és Ethel Beck gyermekeként látta meg a napvilágot. Tízéves korától egy templomi kórusban énekelt, kamaszként pedig egy kölcsönzött gitáron tanult meg gitározni. Az első gitáros, aki hatással volt rá,... több»
Jeff Becket minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosaként tartják számon, aki kétszer került be a Rock and Roll Hall of Fame-be, egyszer a The Yardbirds tagjaként, egyszer pedig szólóelőadóként. 
#3
Adam Rich

Adam Rich

szül. 1968. 10. 12. - elhunyt 2023. 01. 07.
Brooklyn, New York, Egyesült Államok
Adam Rich 1968. október 12-én született a New York-i Brooklynban, és hatéves korában kezdte színészi karrierjét. Karrierje során számos televíziós sorozatban és filmben szerepelt, többek között a Family, a Szerelemhajó, a CHiPs, a Fantasy Island és a Hazárd megye lordjai című produkciókban. Legnépszerűbb alakítása az Eight Is... több»
Karrierje során számos televíziós sorozatban és filmben szerepelt, többek között a Family, a Szerelemhajó, a CHiPs, a Fantasy Island és a Hazárd megye lordjai című produkciókban, a 80-as években azonban visszavonult a színészettől. Utolsó alakítása a 2003-as a Kis nagy színész című vígjátékban látható.
#2
Earl Boen

Earl Boen

szül. 1941. 08. 08. - elhunyt 2023. 01. 05.
New York City, New York, USA
Earl Boen leginkább a Terminátor filmsorozatban Dr. Peter Silberman szerepéről volt ismert. Boennél 2022 őszén diagnosztizáltak négyes stádiumú tüdőrákot. Karrierje során Boen számos tévésorozatban, filmben és videojátékon dolgozott, a Terminator-franchise 3 filmjemellett szinkronszínészként aktív volt. A hangját... több»
Earl Boent a legtöbben a Terminátor filmekben nyújtott alakításáról ismerhetik a legtöbben, ugyanakkor számos tévésorozatban és filmben vállalt szerepet, illetve videojátékon, köztük a World of Warcraft és a Monkey Island, dolgozott szinkronszínészként.
#1
Morcsányi Géza

Morcsányi Géza

szül. 1952. 08. 28. - elhunyt 2023. 01. 04.
Budapest, Magyarország
 A Teleki Blanka Gimnáziumban tanult 1966 és 1970 között. 1971-től egészen 1977-ig a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tanulója volt. Ezután színházi dramaturgként helyezkedett  el, majd több színházban is dolgozott 1977-1988 között. Budapesten a Radnóti Miklós Színházban, vidéken pedig a Pécsi Nemzeti Színházban, a... több»
Morcsányi Géza nevét a szélesebb közönség az Enyedi Ildikó rendezésében készült Testről és Lélekről című filme kapcsán ismerhette meg, pályafutása során Pécsi Nemzeti Színháznál, Győri Nemzeti Színháznál, illetve a Szigligeti Színház dolgozott dramaturgként, illetve a Magvető Könyvkiadó főszerkeszesztője volt közel húsz éven keresztül.