Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
87%

Cápa (1975)

Jaws
Filmadatlap
 
29
Szereplők
43
Vélemények
55
Képek
5
Videók
Cápa
 
sptt   2020. 08. 15.

legújabb vélemény

1

Gyerekkorom első és egyik legemlékezetesebb horrorja, a balatonszárszói kertmoziban néztük meg és napokig nem mertem bemenni a vízbe :) Mai szemmel egy kicsit más, de mégis szép emlék és továbbra is egy igényes mozi, 45 éve kora ellenére. 70%

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 07. 26.

a nap véleménye

1
Spielberg nagy dobása

Spielberg első igazán nagy dobása e sorok írásakor már 44 éves, ugyanakkor az a kijelentés, hogy egy igazi filmtörténeti klasszikust (melyet nem kezdett ki az idő vasfoga) köszönthetünk benne, nem véletlen. Egyrészt ezt az alkotást tekinthetjük a nyá... teljes kritika»


 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 03. 07.

0

Nagyszerű alkotás, izgalmas és ijesztő is egyben, a rendezés Spielbergtől zseniális ahogy a lehetőségeket a 70-es években megalkották.

 
Deku   2017. 07. 15.

0

Mára már kultikus mondhatni klasszikus film lett belőle. Spielberg egyik legszuperebb horror filmje. Annak ellenére, hogy egy állatról van szó az iszony mindig jelen van.

 
HETEDIK   2019. 08. 12.

0

Alapmű, ez vitathatatlan. Hogy mennyire mutatja be hűen a cápák viselkedését azt inkább hagyjuk...

 
Artemisia   2020. 05. 08.

1
A cápás filmek királya

Több szempontból is megkerülhetetlen mű a filmtörténetben. Kétségkívül a cápás filmek királya (ámbár az utána készült cápás filmek a zs-kategóriába alacsonyították a témát), és egyben az egyik legkreatívabb horror, hiszen brutális jelenetek nélkül, h... teljes kritika»

 
ZeroHero   2015. 05. 12.

0

Nagyon jo film. Minden a helyen van benne. A zene, a szineszek, az atmoszfera. Igazan onnantol lesz nyomaszto es felelmetes, amikor kimennek a tengerre Quinn hajojaval..

Galéria (55)

Lorraine Gary

Videók (5)

A film összbevétele 470 653 000 dollár volt (imdb.com).

 

Amikor a film producerei megvásárolták Peter Benchley-től a regénye jogait, nem egész estés filmben, hanem sorozatban gondolkodtak.

(Artemisia )
 

Amikor Quint és Hooper a sebeikkel hencegnek egymásnak, Brody megmutatja a vakbélműtétje helyét. A heg valódi, Roy Scheidert valóban műtötték.

(Artemisia )
 

Az első áldozat, Chrissie fuldokló hangja valódi fuldoklás hangja volt. Úgy vették fel, hogy az őt alakító Susan Backlinie-nek a stúdioban a mikrofon előtt felfelé kellett tartani a fejét, és vizet locsoltak a szájába és az orrába.

(Artemisia )
 

A Mrs. Kintert alakító Lee Fierro nem volt profi színész, csak egy helyi lakos, aki bekerült a filmbe. Emiatt nem tudta színlelni, hogy pofon vág valakit, így a Brodynak adott pofon igazi volt. Roy Scheider elmondása szerint 17-szer vették újra a jelenetet.

(Artemisia )
 

Hooper szerepére Dustin Hoffman is esélyes volt.

(Artemisia )
 

A film producerei eredetileg Dick Richardsot kérték fel rendezőnek, azonban menesztették, miután kiderült, hogy nem tudja, mi a különbség a cápák és a bálnák között.

(Artemisia )
 

John Williams zeneszerő volt a karmester az 1976-os Oscar-gálán, így a zenekari helyéről kellett felrohannia átvenni a díjat, amit a Cápa zenéjéért nyert.

(Artemisia )
 

A kis Alex Kintner édesanyját alaķító színésznő, Lee Fierro évekkel a film bemutatás után egy halas étterem étlapján meglátta az Alex Kintner-szendvicset. Elmondta a személyzetnek, hogy annak idején ő játszotta Alex édesanyját, aztán előkerült az étterem tulajdonosa, Jeffry Woorhees, aki Alexet játszotta. A forgatás óta ekkor találkoztak először.

(Artemisia )
 

Robert Shaw és Richard Dreyfuss ki nem állhatták egymást, és meggyűlt a bajuk a közös munkával.

(Artemisia )
 

Bruce-t, a műcápát a folytatásban "Brecette" néven is felhasználták.

(Artemisia )
 
A Cápa tehát nem a jól felépített karakterdrámák, elgondolkodtató konfliktusok filmje, és ez akár még fel is róható neki, de a vállalásait 40 év távlatából is tökéletesen teljesíti. Nyilván túlzás lenne odáig menni, hogy azóta sem sikerült Spielberg munkájához foghatót alkotni (hiszen a rendező maga is megtette már ezt jó párszor), de ha valaki egy remek horror-thrillert szeretne látni, akkor kézenfekvő választás lehet ez a film. 8/10 több»