Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
43
Vélemények
55
Képek
5
Videók
Cápa
 
sptt   2020. 08. 15.

legújabb vélemény

Gyerekkorom első és egyik legemlékezetesebb horrorja, a balatonszárszói kertmoziban néztük meg és napokig nem mertem bemenni a vízbe :) Mai szemmel egy kicsit más, de mégis szép emlék és továbbra is egy igényes mozi, 45 éve kora ellenére. 70%

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 07. 26.

a nap véleménye

Spielberg nagy dobása

Spielberg első igazán nagy dobása e sorok írásakor már 44 éves, ugyanakkor az a kijelentés, hogy egy igazi filmtörténeti klasszikust (melyet nem kezdett ki az idő vasfoga) köszönthetünk benne, nem véletlen. Egyrészt ezt az alkotást tekinthetjük a nyá... teljes kritika»


 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 03. 07.

Nagyszerű alkotás, izgalmas és ijesztő is egyben, a rendezés Spielbergtől zseniális ahogy a lehetőségeket a 70-es években megalkották.

 
Deku   2017. 07. 15.

Mára már kultikus mondhatni klasszikus film lett belőle. Spielberg egyik legszuperebb horror filmje. Annak ellenére, hogy egy állatról van szó az iszony mindig jelen van.

 
HETEDIK   2019. 08. 12.

Alapmű, ez vitathatatlan. Hogy mennyire mutatja be hűen a cápák viselkedését azt inkább hagyjuk...

 
ZeroHero   2015. 05. 12.

Nagyon jo film. Minden a helyen van benne. A zene, a szineszek, az atmoszfera. Igazan onnantol lesz nyomaszto es felelmetes, amikor kimennek a tengerre Quinn hajojaval..

 
Artemisia   2020. 05. 08.

A cápás filmek királya

Több szempontból is megkerülhetetlen mű a filmtörténetben. Kétségkívül a cápás filmek királya (ámbár az utána készült cápás filmek a zs-kategóriába alacsonyították a témát), és egyben az egyik legkreatívabb horror, hiszen brutális jelenetek nélkül, h... teljes kritika»

Galéria (55)

Lorraine Gary

Videók (5)

A film összbevétele 470 653 000 dollár volt (imdb.com).

 

Amikor a film producerei megvásárolták Peter Benchley-től a regénye jogait, nem egész estés filmben, hanem sorozatban gondolkodtak.

(Artemisia )
 

Amikor Quint és Hooper a sebeikkel hencegnek egymásnak, Brody megmutatja a vakbélműtétje helyét. A heg valódi, Roy Scheidert valóban műtötték.

(Artemisia )
 

Az első áldozat, Chrissie fuldokló hangja valódi fuldoklás hangja volt. Úgy vették fel, hogy az őt alakító Susan Backlinie-nek a stúdioban a mikrofon előtt felfelé kellett tartani a fejét, és vizet locsoltak a szájába és az orrába.

(Artemisia )
 

A Mrs. Kintert alakító Lee Fierro nem volt profi színész, csak egy helyi lakos, aki bekerült a filmbe. Emiatt nem tudta színlelni, hogy pofon vág valakit, így a Brodynak adott pofon igazi volt. Roy Scheider elmondása szerint 17-szer vették újra a jelenetet.

(Artemisia )
 

Hooper szerepére Dustin Hoffman is esélyes volt.

(Artemisia )
 

A film producerei eredetileg Dick Richardsot kérték fel rendezőnek, azonban menesztették, miután kiderült, hogy nem tudja, mi a különbség a cápák és a bálnák között.

(Artemisia )
 

John Williams zeneszerő volt a karmester az 1976-os Oscar-gálán, így a zenekari helyéről kellett felrohannia átvenni a díjat, amit a Cápa zenéjéért nyert.

(Artemisia )
 

A kis Alex Kintner édesanyját alaķító színésznő, Lee Fierro évekkel a film bemutatás után egy halas étterem étlapján meglátta az Alex Kintner-szendvicset. Elmondta a személyzetnek, hogy annak idején ő játszotta Alex édesanyját, aztán előkerült az étterem tulajdonosa, Jeffry Woorhees, aki Alexet játszotta. A forgatás óta ekkor találkoztak először.

(Artemisia )
 

Robert Shaw és Richard Dreyfuss ki nem állhatták egymást, és meggyűlt a bajuk a közös munkával.

(Artemisia )
 

Bruce-t, a műcápát a folytatásban "Brecette" néven is felhasználták.

(Artemisia )
 
A Cápa tehát nem a jól felépített karakterdrámák, elgondolkodtató konfliktusok filmje, és ez akár még fel is róható neki, de a vállalásait 40 év távlatából is tökéletesen teljesíti. Nyilván túlzás lenne odáig menni, hogy azóta sem sikerült Spielberg munkájához foghatót alkotni (hiszen a rendező maga is megtette már ezt jó párszor), de ha valaki egy remek horror-thrillert szeretne látni, akkor kézenfekvő választás lehet ez a film. 8/10 több»