Advertisement
Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
41
Vélemények
55
Képek
5
Videók
Cápa
Lorraine Gary
 
Artemisia   2020. 05. 08.

legújabb vélemény

A cápás filmek királya

Több szempontból is megkerülhetetlen mű a filmtörténetben. Kétségkívül a cápás filmek királya (ámbár az utána készült cápás filmek a zs-kategóriába alacsonyították a témát), és egyben az egyik legkreatívabb horror, hiszen brutális jelenetek nélkül, hangulattal és atmoszférával, sejtetéssel kelt páni félelmet. Jól kihasználja az ismeretlentől való természetes félelmet, mert bár tudjuk, hogy feltehetően egy cápáról van szó, mégis a film első felében szinte a bőrünk alá ülteti a rettegést azzal, hogy semmit nem látunk a gyilkosságokat elkövető fenevadból, csak sejtéseink vannak, hogy mekkora halálos fenyegetést jelent. Főleg Martin Brody rendőrfőnök félelmeit vetíti ki rafináltan a nézőre, ami ... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 07. 26.

a nap véleménye

Spielberg nagy dobása

Spielberg első igazán nagy dobása e sorok írásakor már 44 éves, ugyanakkor az a kijelentés, hogy egy igazi filmtörténeti klasszikust (melyet nem kezdett ki az idő vasfoga) köszönthetünk benne, nem véletlen. Egyrészt ezt az alkotást tekinthetjük a nyári blockbuster jelzővel ellátott filmek megteremtőjének, mi több, alapvetően változtatta meg a stúdiók hozzáállását abban, hogy merjenek nagyobb költségvetésű gigaprodukciókat küldeni mozikba az év legforróbb időszakában. Másrészt pedig azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az érdemi hatásmechanizmusai az idő előrehaladtával is működőképesek. No nem a címszereplőre gondolok, aki mai szemmel – megkockáztatom, hogy – (finoman fogalmazva) megmosolyogta... több»


 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 03. 07.

Nagyszerű alkotás, izgalmas és ijesztő is egyben, a rendezés Spielbergtől zseniális ahogy a lehetőségeket a 70-es években megalkották.

 
Deku   2017. 07. 15.

Mára már kultikus mondhatni klasszikus film lett belőle. Spielberg egyik legszuperebb horror filmje. Annak ellenére, hogy egy állatról van szó az iszony mindig jelen van.

 
HETEDIK   2019. 08. 12.

Alapmű, ez vitathatatlan. Hogy mennyire mutatja be hűen a cápák viselkedését azt inkább hagyjuk...

 
A Cápa tehát nem a jól felépített karakterdrámák, elgondolkodtató konfliktusok filmje, és ez akár még fel is róható neki, de a vállalásait 40 év távlatából is tökéletesen teljesíti. Nyilván túlzás lenne odáig menni, hogy azóta sem sikerült Spielberg munkájához foghatót alkotni (hiszen a rendező maga is megtette már ezt jó párszor), de ha valaki egy remek horror-thrillert szeretne látni, akkor kézenfekvő választás lehet ez a film. 8/10 több»

A film összbevétele 470 653 000 dollár volt (imdb.com).

 

Amikor a film producerei megvásárolták Peter Benchley-től a regénye jogait, nem egész estés filmben, hanem sorozatban gondolkodtak.

(Artemisia )
 

Amikor Quint és Hooper a sebeikkel hencegnek egymásnak, Brody megmutatja a vakbélműtétje helyét. A heg valódi, Roy Scheidert valóban műtötték.

(Artemisia )
 

Az első áldozat, Chrissie fuldokló hangja valódi fuldoklás hangja volt. Úgy vették fel, hogy az őt alakító Susan Backlinie-nek a stúdioban a mikrofon előtt felfelé kellett tartani a fejét, és vizet locsoltak a szájába és az orrába.

(Artemisia )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.