Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
78

Francia kapcsolat (1971)

The French Connection
Filmadatlap
 
26
Szereplők
6
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
Berto49   2019. 04. 04.

legújabb vélemény

A Mikulás

1972-ben nyolc jelölésből – megérdemelten – öt igazán jelentős Oscar-díjat kapott akciófilm, thriller, amely mára már igazi klasszikussá vált. Zsarufilm a javából. A Franciaországból New York-ba csempészett heroin szállítmány után kutat a két kemény rendőr, Jimmy "Popeye" Doyle (Gene Hackman) és Buddy 'Cloudy' Russo (Roy Scheider). William Friedkin szokatlan rendezői munkamódszere az volt, hogy valóságos lelki terror alatt tartva a színészeit, pattanásig feszült hangulatban szerepeltek, mert így érezte hitelesnek játékukat. A film egyik legemlékezetesebb jelenete az autósüldözés. A korábban készített „Bullitt” című film üldözéses jelenetét Steve McQueen jóvoltából utolérhetetlennek tartották. A rendező – lemondva a másolásról – azt találta ki, hogy egy autó kövesse a legvadabb forgalomban a magasvasúton utazó drogcsempészeket. Hackman autóvezetési képességeit maximálisan fel kellett használni a forgatáskor. A film befejezése sem szokványos, de semmit sem árulok el róla, ha véletlenül van olyan mozit szerető néző, aki még nem látta, feltétlenül nézze meg!

 
FarZoo   2015. 06. 25.

Azt leszámítva, hogy vannak vontatott, lassú cselekményű részek, alapvetően egy jól összerakott, izgalmas akciófilm. Klasszikus, igényes film kiváló szereplőkkel.


 
penzesisti   2017. 08. 18.

Klasszikus, letisztult, Egyedi atmoszférával rendelkező film amit legalább egyszer látni kell. A karakterek összehangolt játéka adja meg a film sikerességét.

 
chelseakori   2015. 02. 14.

Gene Hackman talán egyik legjobb filmje,ha nem a legjobb. Igazi 70-es évekbeli krimi,jó storyval. Még így 44 év után is teljes mértékben élvezhető. Ajánlom mindenkinek.

 
Zsombi   2016. 05. 15.

Klasszikus krimi a műfaj hőskorából. Ma már nem nagyon készülnek ilyen filmek, hozzá kell szokni a ritmusához, meg hogy nem hemzseg a robbanásoktól meg akcióktól. De ha egyszer sikerül, akkor az ember meglátja, hogy miért nagyon jelentős ez a film.

 
DarkMoss   2016. 01. 03.

Kicsit lassú volt nekem ez a film, a sztorija is viszonylag közepes volt, nem tudott különösebben lekötni. Nem volt rossz, de mégsem volt az igazi, ha őszinte akarok lenni.

A film összbevétele 51 700 000 dollár volt (imdb.com).

 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1971-ben.

(dulkap)
 

A filmhez folytatàs készült 1975-ben.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 93. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A felvételek legtöbbjét William Friedkin csinálta, mert Owen Roizman nem vállalkozott rá, mivel ekkor már családos volt.

(Bogi87)
 

A film autós üldözése valóságos autóforgalomban játszódott, amelyen végigszáguldottak, minden figyelmeztetés nélkül.

(Bogi87)
 

A metrós forgatás közben Eddie Egannek sikerült lefülelnie egy dealert.

(Bogi87)
 

Eddie Egan és Sonny Grosso, akiket a filmben Gene Hackman és Roy Scheider alakított, szintén szerepeltek a filmben. Egan a főnöküket, Grosso pedig az egyik szövetségi nyomozót alakította.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A karambol az autós üldözés jelenetben nem volt betervezve.

(kázsé)
 

Fernando Reyt véletlenül vették fel a filmbe.

(kázsé)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.