Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
74%

A menü (2022)

The Menu
Filmadatlap
 
27
Szereplők
29
Vélemények
21
Képek
5
Videók

Galéria (21)

Ralph Fiennes
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Paul Adelstein
Nicholas Hoult
Nicholas Hoult
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy
Ralph Fiennes
Nicholas Hoult
Ralph Fiennes
Anya Taylor-Joy
Nicholas Hoult
Nicholas Hoult
Ralph Fiennes

Videók (5)

 
Crystaldeer   2023. 03. 23.

legújabb vélemény

1
A fine dining kicsúfolása lett volna a cél?

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Ha Ralph Fiennes nem szerepelt volna a filmben, biztos nem nézem meg. De sajnos már az első 5 percben megcsap az a bizonyos Netflix-stílus, ami rányomja a filmre teljesen a bélyeget. A karakterek és a színészek számomra túl gyengék voltak, némelyikük... teljes kritika»

1
 
Artemisia   2022. 12. 01.

a nap véleménye

6
Bon appétit !

A társadalmi szatírát a Ne nézz fel! görbe tükrével csúcsra járató Adam McKay producerként, az eddig leginkább sorozatokban utazó Mark Mylod pedig rendezőként egy puccos vacsorára invitálnak. Előételként remek feszültségadagolást és szarkasztikus kar... teljes kritika»

 
BRANTON   2022. 11. 29.

a nap véleménye

7
Különös fogás, ínyenceknek - Avagy Konyhafőnök VIP Ralph Fiennesszal!

Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy és még egy rakat sztár, vajon mi sülhet ki ebből? Rövid ismertető gyanánt talán annyi elég is lehet a Kedves Olvasó számára, hogy egy fiatal párocska, Margot és Tyler egy kis szigetre érkeznek, hogy egy exkluzív étterem... teljes kritika»

 
Klauka89   2023. 01. 13.

2
Nekem kevés

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Ralph Fiennes játéka remek, és ennyi. Több pozitívumot nem tudok mondani, pedig nagyon akartam. Vártam ezt a filmet, gyenge lett, mást vártam. A legjobb jelenet számomra, amikor a rommá fenszizett étteremben a csajszi sima hamburgert kér. Hát ennyi, kérem. Kár összepiszkolni manónyi adagokkal a csiricsáré tányért, mi az ilyesmit szó nélkül elmosogatjuk.

1
 
Ildikó Bacskai   2023. 01. 08.

2
A menü (2022)

Beteg, a legjobb értelemben. Anya Taylor-Joy főszerepe tartott vissza eddig, hogy megnézzem a filmet, de végül is nem volt rossz az alakítása. A film szépen kerekedő, felépített, feszült történetre épül, a nagyszerűen összeválogatott filmzenék gyönyörűen keretezik a szép és egyszerű (nem túlspilázott) helyszínt . Ralph Fiennes tökéletes. Nagyon tetszett, művészfilm határt súrolt.

 
Tonyka   2023. 01. 05.

1
Kulináris filmínyencség

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Merész vállalás a végeláthatatlan mai kaptafa szuperhősös folytatások sikerreceptjétől eltérni. Nehezebben is emészthető a széles réteg számára. Semmi közöm a konyhához, és egészen sajátságos a véleményem a fine dining létezéséről. Talán kicsit igazo... teljes kritika»

 
Eastern79   2022. 11. 19.

0
Nehezen emèszthető fogás

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Mark Mylod filmje az év vége nagy meglepetése számomra. Egyetlen icipici pillanatra Jordan Peele jutott eszembe, talán az ő stílusára emlékeztetett leginkább, mégis egészen egyedi lett a végeredmény. Bár Anya Taylor-Joy alakítása is megér egy misét, egyértelműen Ralph Fiennes lopja a show-t. Meg merem kockáztatni, hogy még Voldemort szerepében sem volt ennyire félelmetes, és ez részben köszönhető a kiváló forgatókönyvnek, részben pedig a témaválasztásnak, ugyanis A menü valójában egy szürreális pszichológiai tanulmány a kiégésről. Maga az alapmetafora, a menühöz való ragaszkodás szembeállítása az ember saját, kényszer szülte választásaival egyenes út a film közepén már nyilvánvaló végkifejletig. Az unalomig ismert embervadászat helyett itt most egy egzisztenciális tébolyban szenvedő szociopata (a félelmetesen zseniális Fiennes) briliánsan felépített kulináris performanszába csöppenünk, amibe egy kis hiba csúszik Anya Taylor-Joy karaktere képében, aki saját kiégését megelőzendő segít felismerni a tébolyult séfnek tettei súlyosságát, így elnyerve annak kegyelmét, egyúttal saját felszabadulását. Mindeközben finoman azt is feszegeti, hogy honnan nem visszafordítható a folyamat és a zseniális az, hogy pont onnan kezdődik a történet. Erős atmoszférával bíró, hangsúlyos képi világú, meghökkentő és elgondolkodtató thriller az élet fontos dolgairól, legfőképpen annak értékéről.

A film 161 640 034 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 78 023 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Anya-Taylor Joy ötlete volt, hogy Margot ököllel üsse meg Tylert, miután rájött, hogy a férfi végig tudta, hogy mindenki meghal.

(Thibo84 )
 

Mark Mylod rendező interjúkban bevallotta, hogy brit lévén jobban szereti a sült halat és sült krumplit, mint a filmben szereplő alkotásokat.

(Thibo84 )
 

A filmben szereplő Slowik étterme egy szigeten található, amely csak hajóval érhető el. Ez utalás a Willows Innre, amelyet Blaine Wetzel séf vezet. A Willows Inn Lummi szigetén található, és csak komppal érhető el.

(Thibo84 )
 

Egy másik, a való világból leutánzott étel volt az étterem vendégeinek szánt hazavihető finomságos zacskó, amely granolát tartalmazott. Ez az Eleven Madison Park egyik alapterméke, Daniel Humm séftől.

(Thibo84 )
 

A film Dominique Crennt, a San Francisco-i Atelier Crenn séfjét használta tanácsadóként. Ralph Fiennes még néhány gesztusát is átvitte Slowik karakterébe. Például Crenn arról ismert, hogy étlapokat készít versek formájában, amit Slowik is csinál a filmben.

(Thibo84 )