2022.12.01 17:33 Artemisia Olvasottság: 2198x
6

Bon appétit !

A társadalmi szatírát a Ne nézz fel! görbe tükrével csúcsra járató Adam McKay producerként, az eddig leginkább sorozatokban utazó Mark Mylod pedig rendezőként egy puccos vacsorára invitálnak. Előételként remek feszültségadagolást és szarkasztikus karakterábrázolást szolgálnak fel, a főétel Ralph Fiennes félelmetes és karizmatikus alakítása, desszert gyanánt pedig Anya Taylor-Joy üde játékát élvezhetjük.

A sztori nem bonyolódik felesleges részletekbe, és az expozíciót sem gondolja túl: a kezdő képsorokban szereplőink már úton vannak az exkluzív és méregdrága Hawtorne étterembe, ahol a gazdagok séfje, Julian Slowik (Ralph Fiennes) zártkörű, fényűző vacsorát ad. Az eseményre mindössze 12 vendég hivatalos, köztük színészek, üzletemberek, ételkritikusok, valamint a Slowikért megszállottan rajongó gourmet, Tyler (Nicolas Hoult) és az őt partnerként kísérő Margot (Anya Taylor-Joy), aki egyszerű lány lévén egyedül kitűnik a kőgazdag sznobok közül. Nem is tudunk meg többet a karakterekről a nyilvánvaló jellemhibáikon kívül: egytől egyig pénzsóvárak, beképzeltek, törtetők, és mindenkin átgázolnak a saját előrejutásuk érdekében. Slowik nem kevésbé groteszk karakter. A kiégett, őrület szélére sodródott séf a fogyasztói társadalomnak mutat görbe tükröt. Margot (Anya Taylor-Joy) karaktere üde színfolt a karikatúrába hajló karakterek között, hiszen az átlagember nézőpontját képviseli.

Bon appétit !

Mylod filmje ugyan nem megy el olyan messzire a társadalomkritikában mint mondjuk a Ne nézz fel!, de a szatirikus hangnem átjön, az üzenete célba ér – más kérdés, hogy kinek fog ízleni ez A menü, és kinek fekszi meg a gyomrát.

72 A menü  (2022)

horror | vígjáték

Egy fiatal pár egy csendes kis szigetre utazik, hogy egy fantasztikus gasztronómiai élményben vegyen rész, a főszakács azonban tartogat néhány meglepetést számukra. Mark... több»

6