2022.11.29 20:26 BRANTON Olvasottság: 1465x
7

Különös fogás, ínyenceknek - Avagy Konyhafőnök VIP Ralph Fiennesszal!

Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy és még egy rakat sztár, vajon mi sülhet ki ebből? Rövid ismertető gyanánt talán annyi elég is lehet a Kedves Olvasó számára, hogy egy fiatal párocska, Margot és Tyler egy kis szigetre érkeznek, hogy egy exkluzív étteremben kimondottan nagyszabású ételeket vacsorázzanak. Mark Mylod neve nem lehet ismeretlen a nézők számára, ám túlzottan ismerős sem. Mylod többnyire sorozatepizódokat rendezett karrierje során, viszont befigyel egy mozifilm is, Sacha Baron Cohen klasszikusa, az Ali G Indahouse. Mylod nem kis volumenű sorozatokból dirigált epizódokat egyébként. Rendezett ő a Shameless – Szégyentelenek című nagysikerű dramedy szériából is epizódokat, de a világszerte elismert, sorozathoz képest igencsak nagy költségvetéssel, de még nagyobb sikerrel járó Trónok harcából is.

A menü felütését, szinopszisát megvizsgálva arra jutottam, hogy ez nem az én filmem lesz. Úgy nagy általánosságban nem mozgat meg a gasztro-műfaj, kivételt képez ez alól Gordon Ramsey néhány gasztro-realityje, azért van egy stílusa az öregnek, na! A film előzetesét megtekintve viszont éreztem egy a lelkemnek jól eső, a mai mozifilmes kínálatból (többnyire) jócskán hiányzó hangulatot, ami alapján úgy döntöttem, hogy ezt a filmet én látni akarom. Nagy reményekkel indultam el a moziba, hiszen kíváncsi voltam, hogy az előzetes által bennem felcsigázott élményeket vajon teljesíti-e a film, vagy hiú ábránd marad az, hogy jól szórakozzam. Nézzük, milyen menüvel szolgál Mark Mylod legújabb alkotása, a horror-vígjátékként aposztrofált A menü címre hallgató mozifilm!

Különös fogás, ínyenceknek - Avagy Konyhafőnök VIP Ralph Fiennesszal!

A film érdekes kezdéssel indít. Gondolkozunk az első tíz percben, hogy mi is az, amit a szemünk előtt látunk. Bugyuta vígjáték? Netán társadalomkritika? Valójában egyik sem igazán, csupán a felszínét kapargatva mindkettőnek. Megmosolyogtató jelenetek, megmosolyogtató hangulat. Telik az idő, szép lassan telnek a percek, a néző nem nevet, sőt egyenest megkomolyodik, ahogyan a hangulat is. Mark Mylod alkotásában van egy édes kis fekete humor, egy csipetnyi gonoszsággal meghintve. Mondjuk nem mintha nem lenne már önmagában is gonosz az a fekete humor. Műfaját tekintve talán a szatíra és a thriller áll legközelebb A menühöz, mert habár van néhány horrorisztikusabb szekció, de tudniillik ezek miatt még kicsit sem kinyilatkoztatható az a frázis, hogy ez egy kőkemény horror lenne. Még csak igazán brutálisnak sem tekinthető az a néhány jelenet, leginkább úgy fogalmaznék, hogy jó időben, jókor vannak elhelyezve. A legutóbbi évek terméseit tekintve szatíraként, a szatirikus elemeit tekintve a Ne nézz fel!-hez hasonlítható, thrillerként, a feszültségkeltő jeleneteket, a rejtélyt tekintve talán a Tűnj el!-el állítható párhuzamba. Ha ezt a kettő műfajt okosan összekotyvasztjuk, akkor kisülhet belőle egy nyomasztó, de mégis szórakoztató élmény.

A menü megfelel ennek az állításnak. Mindvégig feszült, a néző figyelmét mindvégig fenntartó, precíz módon megkomponált egyedi film, amely talán kölcsönkért néhány hozzávalót innen-onnan, de remek utóízt fogunk majd érezni a szánkban. A színészek remekelnek, nem mellesleg kiválóan megírt karakterekkel is találkozhatunk. Ilyen finomságra pedig már rég rászolgáltak az igényes filmeket fogyasztó emberek.

72 A menü  (2022)

horror | vígjáték

Egy fiatal pár egy csendes kis szigetre utazik, hogy egy fantasztikus gasztronómiai élményben vegyen rész, a főszakács azonban tartogat néhány meglepetést számukra. Mark... több»

7