Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
80%

American Graffiti (1973)

American Graffiti
Filmadatlap
 
31
Szereplők
2
Vélemények
16
Képek
2
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 04. 16.

legújabb vélemény

0
Egy éjszaka Modestóban

A film, amelynek az is lehetne a címe akár, hogy "Egy éjszaka Modestóban", vagy valami hasonló, hiszen közel 110 percen keresztül nézhetjük, ahogy pár kisvárosi fiatal a '60-as években hogyan tölti utolsó szabad éjszakáját, mielőtt belevágna élete na... teljes kritika»

 
sipiarpi   2016. 09. 05.

0

George Lucas korai rendezése, amit középiskolás élményei ihlettek. Hangulatos film a rock n' roll korszakáról. Egyszer érdemes látni.


Galéria (16)

Videók (2)

A film összbevétele 140 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Szerepe szerint Ron Howard karaktere, Steve egy évvel idősebb volt, mint a Cindy Williams által alakított barátnője, Laurie. A valóságban azonban Williams 7 évvel idősebb volt Howard-nál a forgatás idején.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Annak ellenére, hogy tinédzsereket alakítottak, a színészek közül csupán Charles Martin Smith és Ron Howard voltak tizenévesek (pontosan 18 évesek) a forgatáskor. A többi színész, leszámítva a 12 éves Mackenzie Phillips-et és a 30 éves Harrison Ford-ot, mindannyian a húszas éveikben jártak.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film megjelenése után a Mel's Drive-In étteremlánc bezárt, de a tulajdonos fia, Steve 1981-ben elhatározta, hogy pár éttermet újra megnyit, így kettőt Hollywood-ban, egyet pedig San Franciscoban, amelyben maga George Lucas is gyakorta megfordult.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Wolfman Jack George Lucas kérésére vállalta el, hogy önmagát alakítja a filmben. A rendezőnek ez azért volna nagyon fontos, mert középiskolás karában gyakran hallgatta őt a rádióban.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Annak a legfőbb oka, hogy a forgatókönyvet több stúdió is visszadobta az volt, hogy George Lucas ragaszkodott hozzá, hogy legalább 40 listavezető dal szerepeljen a soundtrack-en, aminek jogdíjai igen borsos árral jártak volna. A projekt végül az Universal égisze alatt készült el, amikor Lucasnak sikerült megnyernie producerként barátját, Francis Ford Coppolát

(ArpiHajdu és Réci)
 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1973-ban.

(dulkap)
 

Az "AFI 100 év" elnevezésű program részeként az Amerikai Filmintézet összeàllított 2000. elején egy listàt, (AFI's 100 Years…100 Laughs), amely minden idők 100 leghumorosabb filmjét àllítja rangsorba. A jelöltek között volt pl. bohózat komédia, akció-vígjáték, paródia, romantikus vígjáték, szatíra, fekete komédia, zenés vígjàték, stb. Jelen film a 43. helyen végzett a TOP 100-ban.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 62. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A filmet 29 nap alatt forgatták.

(rbernadett)
 

A film költségvetése annyira alacsony volt, hogy George Lucas nem tudta kifizetni a teljes stábot, ezért azt ajánlotta fel, hogy helyette feltünteti a nevüket a film végén a stáblistán, azóta ez hagyománnyá vált.

(rbernadett)