Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
89

Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

Isten hozta örnagy úr
Filmadatlap
 
16
Szereplők
13
Vélemények
11
Képek
4
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 06. 21.

Az Isten hozta, őrnagy úr! számomra egy olyan film, amelynél minden adva van ahhoz, hogy egy kiváló alkotás legyen. Örkény művéből a forgatókönyvet írta (továbbá a filmet rendezte) Fábri Zoltán, főbb szerepekben pedig a magyar színjátszás két nagyágyúja látható, ezek után pedig fel lehetne tenni a kérdést: kell ennél több, hogy egy kiváló film legyen a szóban forgó alkotás? Én nagyon szeretem Örkény valamennyi művét, akár az egyperces novellákról, akár a (kis)regényeiről, akár a drámáiról van szó, és speciel a drámaváltozatot olvastam el a film megnézése előtt, s a kisregényt a film után. Általában, ha egy irodalmi mű filmadaptációjával van dolgom (pláne akkor, ha az elolvasás után tekintem meg a mozgóképet), akkor szokott lenni bennem nem kevés félsz, hogy "biztosan csak elrontja az eredetit". És itt van az Isten hozta, őrnagy úr!, amelyben ilyenről szó sincs. Ami talán a legfontosabb: a rendező megtartotta a mű szellemiségét, és nem hagyta figyelmen kívül, hogy bár rengeteg humoros elemmel rendelkezik, mégsem viszi el az ízlésesség határát átlépő komédiázásig. Itt van ugyanis a lényeg: Örkény művében nem kevés drámaiság van, továbbá annyi témával (pl. a kisember és a háború viszonya, az őrnagy, aki nem képes levetkőzni katonai mivoltát, nem képes emiatt visszatérni a civil viszonyokhoz, a tett reménytelensége és feleslegessége stb.) dolgozik, hogy azokból akár három filmet is ki lehetne hozni. A drámaiságban nincs hiány a filmben sem, s bizony a fontos témák sincsenek elhanyagolva, persze a humor sem egy elhanyagolható tényező. Emellett még a nagyszerű színészi játékot sem szabad elfelejteni, s nemcsak Sinkovicsra és Latinovitsra gondolok, hanem Fónay Mártára és Vencel Verára, no meg Dégi Istvánra, a postás szerepében, aki ugyan csak néha jelenik meg, de akkor annak megvan a dramaturgiai súlya, s természetesen a maga poénja. Talán nagyvonalúság ezt kijelenteni, de nekem ez a film tényleg a csillagok szerencsés együttállásának a példája, amikor minden egyes pozícióba a lehető legjobb emberek kerülnek, ráadásul pedig nemcsak hogy szórakoztató, de valódi egy mélységgel rendelkező film sül ki belőle, amely ráadásként egy remek adaptáció is! A végén azért javasolnám, hogy aki teheti, olvassa el a kisregény vagy a dráma közül legalább az egyiket, de még jobb, ha mindkettőt, ugyanis ez a hármas így adja ki a teljes élvezeti értéket!

 
Deku   2017. 07. 10.

Nagyon kellemes hangulata van és Latinovits Zoltán szuper módon hozza a karakterét. Nekem tetszett az összkép. Ez olyan amitől nem várok többet mert mindent beleadott ami elvárható tőle. Szerintem azoknak jön be leginkább akik szeretik a magyar írókat..


 
Norbi   2018. 07. 30.

Finom vígjáték, habkönnyű kis hangulat amit mindig nagyon szeretek. Világos fényes képi világ, jó szereplők, velőig ható szövegek...más nem is kell ahhoz, hogy valami jó legyen.

 
sabnock666   2019. 01. 27.

Fábri mesterien megcsinálta ezt a filmet.A színészek is fantasztikusak benne,de nekem főleg Latinovits,és Sinkovits tetszik benne.Szarkasztikus humor,és drámaiság,ami néha átcsap kis morbiditásba,fantasztikusan váltogatják a műben egymást...Na és a dobozolás,az maga a csúcs,persze közben az őrnagy hihetetlen monológjai,és párbeszédei zseniálisak !Alapmű,a magyar irodalom egyik fontos gyöngyszeme!Erősen ajánlott mindenkinek.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

Sinkovits, Latinovits, Darvas egy ilyen korszakos filmben... Örkény műve is nagyon jó olvasmány, ebből készítette el Fábri ezt a remek kis filmet, amiben a magyar színészóriások bizonyítják, hogy miért is azok. Nagyon könnyedén szellemes, remek alkotás.

Venczel Vera
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Sinkovits Imre
Sinkovits Imre
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Venczel Vera
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Fónay Márta
Latinovits Zoltán
 

A forgatás utolsó napján Sinkovits Imre eltörte a lábát. A baleset forgatáson kívül történt, mikor a családja meglátogatta.

(harnas1207 )
 

A forgatókönyv Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült.

(harnas1207 )
 

Szarvaskőn forgatták a filmet, amely egy kis település az észak-magyarországi Heves megyében.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.