Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
88

Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

Isten hozta örnagy úr
Filmadatlap
 
16
Szereplők
15
Vélemények
11
Képek
5
Videók
Légy a nap kommentelője, és NYERJ mozijegyet minden nap! Tudj meg többet itt!
 
Berto49   2019. 09. 28.

legújabb vélemény

Minden részletében tökéletes!

Állítólag miután Örkény István megnézte a színházi előadást, meg a filmet ezt mondta: „Nem is gondoltam, hogy ilyen jó darabot írtam!” Lehet, hogy nem így történt, de remekül illik az író egyéniségéhez, stílusához. Önfeledten nevetünk a tragikomédián, csak amikor vége, akkor döbbenünk rá az igazságtartalmára. „És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné?” Egy ilyen helyzettel szembesül a Tót család, amikor az őrület lesz úrrá az értelmen. Mindenben alávetik magukat a beteg elme akaratának, éjt nappallá téve dobozolnak. A színdarab Thália Színházi ősbemutatójának szereposztásából (amelyet volt szerencsém látni!) egyedül az Őrnagy alakítója, Latinovits Zoltán „maradt” meg. Ez a szerep annyira hozzánőtt, hogy mással nem is lehetett volna eljátszatni. A mátraszentannai tűzoltóparancsnok, Tót Lajos egyenruháját Sinkovits Imre öltötte magára, úgy, hogy kiválóan illett rá, bár a Szabályzattal éles ellentétben állt a rendhagyó sisakviselet. Gyula fiúnkért bármit(?) megteszünk! Fábri Zoltán remekművének újranézését a nemrégiben megjelent hangoskönyv meghallgatása után határoztam el. A Mácsai Pál szenzációs előadásában hallható kisregény a XX. századi világirodalom egyik meghatározó darabja.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 06. 21.

Örkény szellemiségéhez hű. Zseniális!

Az Isten hozta, őrnagy úr! számomra egy olyan film, amelynél minden adva van ahhoz, hogy egy kiváló alkotás legyen. Örkény művéből a forgatókönyvet írta (továbbá a filmet rendezte) Fábri Zoltán, főbb szerepekben pedig a magyar színjátszás két nagyágyúja látható, ezek után pedig fel lehetne tenni a kérdést: kell ennél több, hogy egy kiváló film legyen a szóban forgó alkotás? Én nagyon szeretem Örkény valamennyi művét, akár az egyperces novellákról, akár a (kis)regényeiről, akár a drámáiról van szó, és speciel a drámaváltozatot olvastam el a film megnézése előtt, s a kisregényt a film után. Általában, ha egy irodalmi mű filmadaptációjával van dolgom (pláne akkor, ha az elolvasás után tekintem ... több»


 
Deku   2017. 07. 10.

Nagyon kellemes hangulata van és Latinovits Zoltán szuper módon hozza a karakterét. Nekem tetszett az összkép. Ez olyan amitől nem várok többet mert mindent beleadott ami elvárható tőle. Szerintem azoknak jön be leginkább akik szeretik a magyar írókat..

 
Norbi   2018. 07. 30.

Finom vígjáték, habkönnyű kis hangulat amit mindig nagyon szeretek. Világos fényes képi világ, jó szereplők, velőig ható szövegek...más nem is kell ahhoz, hogy valami jó legyen.

 
Norbert93   2019. 05. 02.

SPOILERES ÍRÁS Könnyed, laza magyar vígjátékként könyveltem el, addig míg az Őrnagy úr fel nem bukkan az idilli kis faluban és olyan lelki nyomást gyakorol a lakosokra, mintha magának a háborúnak egy szeletét vitte volna oda. A falusiak mindent (tényleg mindent) megtesznek, hogy a főtiszt pihenése tökéletes legyen, de ennek a háborús borzalmakból érkező antiszociális embernek semmi és senki nem tud a kedvére tenni . (A dobozolást leszámítva) Hamar világossá válik, hogy a "kocka" látásmódú Őrnagy alkalmatlan arra, hogy civil emberként viselkedjen és hogy beilleszkedjen az átlagos emberek közé. S mint kiderül minden erőfeszítés és szenvedésük hiábavaló próbálkozás volt. Az idilli, festői szépségű falu sem kerülhette el a háborút, ha nem is konkrétan a valódi szörnyűségekről van is szó.

Venczel Vera
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Sinkovits Imre
Sinkovits Imre
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Venczel Vera
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Fónay Márta
Latinovits Zoltán
 

A forgatás utolsó napján Sinkovits Imre eltörte a lábát. A baleset forgatáson kívül történt, mikor a családja meglátogatta.

(harnas1207 )
 

A forgatókönyv Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült.

(harnas1207 )
 

Szarvaskőn forgatták a filmet, amely egy kis település az észak-magyarországi Heves megyében.

(Bogi87)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.