Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%

Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

Isten hozta, őrnagy úr!
Filmadatlap
 
26
Szereplők
15
Vélemények
11
Képek
4
Videók

Galéria (11)

Venczel Vera
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Sinkovits Imre
Sinkovits Imre
Venczel Vera
Fónay Márta
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Venczel Vera
Sinkovits Imre
Fónay Márta
Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán
Fónay Márta
Latinovits Zoltán

Videók (4)

 
Berto49   2019. 09. 28.

legújabb vélemény

0
Minden részletében tökéletes!

Állítólag miután Örkény István megnézte a színházi előadást, meg a filmet ezt mondta: „Nem is gondoltam, hogy ilyen jó darabot írtam!” Lehet, hogy nem így történt, de remekül illik az író egyéniségéhez, stílusához. Önfeledten nevetünk a tragikomédián, csak amikor vége, akkor döbbenünk rá az igazságtartalmára. „És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné?” Egy ilyen helyzettel szembesül a Tót család, amikor az őrület lesz úrrá az értelmen. Mindenben alávetik magukat a beteg elme akaratának, éjt nappallá téve dobozolnak. A színdarab Thália Színházi ősbemutatójának szereposztásából (amelyet volt szerencsém látni!) egyedül az Őrnagy alakítója, Latinovits Zoltán „maradt” meg. Ez a szerep annyira hozzánőtt, hogy mással nem is lehetett volna eljátszatni. A mátraszentannai tűzoltóparancsnok, Tót Lajos egyenruháját Sinkovits Imre öltötte magára, úgy, hogy kiválóan illett rá, bár a Szabályzattal éles ellentétben állt a rendhagyó sisakviselet. Gyula fiúnkért bármit(?) megteszünk! Fábri Zoltán remekművének újranézését a nemrégiben megjelent hangoskönyv meghallgatása után határoztam el. A Mácsai Pál szenzációs előadásában hallható kisregény a XX. századi világirodalom egyik meghatározó darabja.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 06. 21.

1
Örkény szellemiségéhez hű. Zseniális!

Az Isten hozta, őrnagy úr! számomra egy olyan film, amelynél minden adva van ahhoz, hogy egy kiváló alkotás legyen. Örkény művéből a forgatókönyvet írta (továbbá a filmet rendezte) Fábri Zoltán, főbb szerepekben pedig a magyar színjátszás két nagyágy... teljes kritika»

 
Deku   2017. 07. 10.

1

Nagyon kellemes hangulata van és Latinovits Zoltán szuper módon hozza a karakterét. Nekem tetszett az összkép. Ez olyan amitől nem várok többet mert mindent beleadott ami elvárható tőle. Szerintem azoknak jön be leginkább akik szeretik a magyar írókat..

 
Sabnock Sanatory   2019. 01. 27.

0

Fábri mesterien megcsinálta ezt a filmet.A színészek is fantasztikusak benne,de nekem főleg Latinovits,és Sinkovits tetszik benne.Szarkasztikus humor,és drámaiság,ami néha átcsap kis morbiditásba,fantasztikusan váltogatják a műben egymást...Na és a d... több»

 
Norbert93   2019. 05. 02.

0

SPOILERES ÍRÁS Könnyed, laza magyar vígjátékként könyveltem el, addig míg az Őrnagy úr fel nem bukkan az idilli kis faluban és olyan lelki nyomást gyakorol a lakosokra, mintha magának a háborúnak egy szeletét vitte volna oda. A falusiak mindent (tény... több»

 
Norbi   2018. 07. 30.

0

Finom vígjáték, habkönnyű kis hangulat amit mindig nagyon szeretek. Világos fényes képi világ, jó szereplők, velőig ható szövegek...más nem is kell ahhoz, hogy valami jó legyen.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

0

Sinkovits, Latinovits, Darvas egy ilyen korszakos filmben... Örkény műve is nagyon jó olvasmány, ebből készítette el Fábri ezt a remek kis filmet, amiben a magyar színészóriások bizonyítják, hogy miért is azok. Nagyon könnyedén szellemes, remek alkotás.

 

A film díjat is kapott: 1970 - Magyar Filmszemle, Legjobb férfi főszereplő: Latinovits Zoltán.

(Sabnock Sanatory )
 

A forgatás utolsó napján Sinkovits Imre eltörte a lábát. A baleset forgatáson kívül történt, mikor a családja meglátogatta.

(harnas1207)
 

A forgatókönyv Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült.

(harnas1207)
 

Szarvaskőn forgatták a filmet, amely egy kis település az észak-magyarországi Heves megyében.

(Bogi87)