Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
85

Nulladik óra (1985)

The Breakfast Club
Filmadatlap
 
20
Szereplők
19
Vélemények
9
Képek
5
Videók
Nulladik óra
 
violet_hope11   2020. 08. 03.

legújabb vélemény

Érdekes és elgondolkodtató film. Abból kiindulva, hogy kevés szereplő van és lényegében végig egy helyszínen játszódik a történet, valószínűleg nem ez volt a ‘80-as évek legnagyobb költségvetésű filmje. Rengeteg benne a káromkodás, és ordibálásból sincs hiány. Mindezek ellenére egy jól összerakott film, amit minden mai fiatalnak is egyszer legalább érdemes megnéznie.

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 04. 30.

Büntiből jeles: piszok erős kamaradráma tinédzserekkel

John Hughes második futama. Összehozni a lehető legkülönbözőbb tinédzser típusokat, egy helyre terelni őket, s figyelni, mi történik. Ennyi, de nem is kell több. A történet innentől kezdve alakítja önmagát. Olyan ez, mintha csak annyit mondtak volna a színészeknek, menj be, s alakítsd önmagad, vagy alakítsd azt, akit a suli legmenőbb csajának vagy éppen egy üresfejűnek tűnő focistának gondolsz, vagy egy lázadó punknak, egy strébernek. Nincsenek instrukciók, hozd ki belőle azt, amit tudsz! S ki is hozták, nem is akárhogy. Nem véletlen, hogy mai napig a Nulladik óra az a film, amelyre a legtöbb tinikről szóló film hivatkozik. Itt még működött az, ami mostanában elfelejtődni látszik, az amerikai tiniket nem feltétlenül kell piros műanyag sörös poharakkal a kezükben, egy eszeveszett házibuli kellős közepén ábrázolni, mint ahogy halálos betegséget sem muszáj nekik adni, ugyanis ezek nélkül is tudnak izgalmasak lenni. A lelkiviláguk, a gondolataik, a problémáik, az, ahogyan egymásra reagálnak, a kasztrendszer, ami egy középiskolában spontán kialakul, vannak a menők és a lúzerek, a bajkeverők és a jófiúk, s hogy te magad hova tartozol, az néha egyetlen pillanat alatt dől el. Átjárás pedig csak ritka esetben van. Vajon hajlandó lett volna szóba állni egymással ez az 5 fiatal, ha nem kényszerítik őket, hogy büntetésből együtt töltsék a szombatjukat az iskolában? Furcsa szokás, Magyaror... több»


 
Deku   2017. 08. 17.

A történetet nagyon szépen kidolgozták és ötletes lett a végéig, ahol aztán szem nem maradt szárazon. Igazán tetszett benne, hogy nem akart olyan nagynak látszani.

 
e-batta   2018. 07. 14.

A bemutatás évében éppen annyi idős voltam, mint a film szereplői, középiskolás. Számomra ez a film nemcsak nosztalgikus emlékeket ébreszt, hanem katartikus élményeket is. Szerintem a fiatalok ma sem gondolkodnak másként, csak a kommunikáció változott meg. Nem egy zárt csoportban élnek át sorsfordító élményt, hanem chat-szobákban tárgyalják ki az érzéseiket. De a hatás ugyanaz.

 
doroffee   2016. 02. 09.

Az egyik legjobb tinédzserfilm, ami valaha készült. Igaz, hogy iskolai sztereotípiákkal operál, de ettől még mindegyik karakter igazi, valós és élethű, mert egyiket sem készítették sokkolóan, parodisztikusan szélsőségesre. Tetszett, ahogy egymáshoz viszonyultak a srácok, és ahogy megtalálták a közös hangot annak ellenére, hogy más klikkekből és más háttérből jöttek... és nagyon sokat elmond ez a film is az oktatásról és arról, min kellene a vezetésnek változtatni a diákokhoz való hozzáállásban.

 
ZozArt89   2019. 07. 16.

Kora ellenére is kiváló alkotás. Az élethelyzet amit felvázol az hihető és eléggé valósszerű. A karakterek közötti dinamika pedig elképesztően jól működött. Tartalmas darab.

 
Zsceeeka   2017. 11. 13.

Egész jó kis kamaradráma, mivel ez az egyik kedvenc műfajom, így nem hagyhattam ki a sorból. Rajongani nem rajongok érte, 1-2 karakter idegesített is, de azért elgondolkodtató kis film, érdemes kipróbálni.

Emilio Estevez
Molly Ringwald
Molly Ringwald
Molly Ringwald

A film összbevétele 51 525 171 dollár volt (imdb.com).

 

A 82. Oscar-gálán, 2010-ben úgy emlékeztek meg John Hughesról, hogy felvonultatták filmjei főszereplőit, így a Nulladik órából Molly Ringwaldot, Ally Sheedy-t, Judd Nelsont, Anthony Michael Hallt, valamint Jon Cryert az Álmodj rózsaszínt, Matthew Brodericket a Meglógtam a Ferrarivalból, Macaulay Culkint a Reszkessetek betörők című filmekből.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Aki magyar szinkronnal nézte a filmet, a pontatlan fordítás miatt nem tudja meg, miért kerül Claire büntetésbe. Eredeti nyelven már abban a jelenetben kiderül, amikor az apja reggel kirakja őt az iskola előtt (kilógott az osztályból, hogy vásárolni menjen).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film minőséget mi sem bizonyítja jobban, hogy beírták egy listába az 1001 film , amit látnod kell mielőtt meghalsz címűbe.

(Norbi)
 

Brian édesapját John Hughes alakította.

(Bogi87)
 

A főcím alatt olvasható David Bowie-idézet, mely a Changes című dalból származik, Sheedy ötlete volt.

(Bogi87)
 

A Brian édesanyját és a húgát Hall anyja és húga alakította.

(Bogi87)
 

A film eredetileg 2,5 órás lett, de sok jelenetet kivágtak és a negatívokat megsemmisítették.

(Bogi87)
 

A rendező hagyta, hogy a fiatalok improvizáljanak, így például amikor körben ülnek és beszélgetnek, az teljesen az ő ötletük volt.

(Bogi87)
 

A forgatás során a történéseket sorrendben vették fel.

(Bogi87)
 

A forgatás előtt a teljes eseményt többször lepróbálták, mint ahogy egy színházi előadás esetében történik.

(Bogi87)
 
Ennek a filmnek lelke van és nem túlzás, hogy kötelező látni! 9/10 több»
 
Szerintem teljesen megérdemelten van kultuszfilm státusza, főleg ha azt nézem, hogy az én generációmnak a Bajos csajok meg társaik jutottak.
9/10 több»
 
"Az öt alapkarakter egyértelműen meghatározza a film lényegét, hiszen Brian beadandó fogalmazásának a leképezése az öt karakter, akiket a felnőtt kívülállók szoktak tipizálni, pedig belül, mindannyian gyerekek, akiknek vannak, lehetnek problémái, melyet bizonytalanságuk, sebezhetőségük táplál. Ezt ki-ki más módon igyekszik feldolgozni. Így lesz végül a reggeliző-klub egyfajta terápiás csoport." több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.