Max Fischer (Jason Schwartzman) egy nem hétköznapi fiú, a Rushmor gimnázium igazi okostojása. Ő szerkeszti az iskolaújságot, az évkönyvet, emellett elnöke a Francia Klubnak, a Német Klubnak, a Sakk Klubnak, a Csillagvizsgáló Klubnak és a retorikai önképzőkörnek, de jut ideje arra is, hogy ellássa a vívócsapat csapatkapitányának teendőit és vezesse a Max Fischer színjátszókört. Tervei szerint az Oxfordon vagy a Harvardon folytatja tanulmányait. Amikor Miss Cross (Olivia Williams) személyében új tanár érkezik az iskolába, Max élete felfordul. A serdülő kamasz nyakig belezúg a tanárnőbe. Hogy érzelmeit a nő tudtára adja, nagy vállalkozásba kezd: akváriumot épít. Sajnos ennek nemkívánatos következménye, hogy Maxot kirúgják az iskolából, ráadásul vetélytársa is akad, ugyanis más is pályázik Miss Cross kegyeire.
Wes Andersonnak eddig csak az utóbbi években készült munkáit ismertem (Fantasztikus Róka úr, Grand Budapest Hotel, Kutyák szigete), s úgy gondoltam, ideje a korai filmjeit is elővenni. Így került a választásom az Okostojás című alkotására, amely ides... teljes kritika»
A film minden szempontból nagyon rendben van. Ötletes, tempós és sziporkázó, de a vége felé átcsap igazi drámába. Miss Cross nagyon jól játssza a szerepét, a tanárnőbe én is beleszerettem a film közepére. Minden színészi teljesítmény külön említésre ... több»
Az eredeti tervezet szerint a filmjogok a New Line Cinema kapta volna, sajnos nem sikerült megesgyezniük. A filmjogokat így árverésen keresztül szerezte meg Joe Roth.
(dailyfilmsan )2016-ban az Egyesült Államok Nemzeti Filmkönyvtára kiválasztotta a filmet megőrzésre.
(dailyfilmsan )A stúdió elutasította a rendező igényét a helikopteres felvétel költségeit illetően, ami egyébként 75 ezer dollárt kóstált volna. Mikor ezt Bill Murray megtudta, átadott a rendezőnek egy aláírt, de kitöltetlen csekket.
(ps)A filmben megjelenő Bentley típusú gépkocsit a tulajdonosa azzal a feltétellel adta kölcsön, ha lánya belekerül a filmbe.
(ps)Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »