Néhány kedvenc filmkészítőnk mostanában őrült tempóban dolgozik. Claire Denis 2022-ben két filmet is megjelentetett, Yorgos Lanthimos valószínűleg két filmet is ki tudna adni 2023-ban, ha akarná és Wes Anderson is tempósan halad.

Tegnap este a Focus Features nyilvánosságra hozta, hogy Anderson következő filmjénez, az Asteroid Cityhez 2023. június 16-ra tűzték ki a limitált mozibemutatót, a szélesebb körű terjeszkedést pedig 2023. június 23-ra. A Focus az Indian Paintbrush-szal együttműködve fogja forgalmazni a filmet belföldön, a nemzetközi forgalmazásról pedig a Universal Pictures International gondoskodik.

Anderson már leforgatta a Henry Sugar csodálatos története című Netflix-filmet, amely valószínűleg 2024-ben kerül a mozikba, de nyilván előbb még egy másik film is a kamrában volt. A jövő júniusban debütáló Asteroid City valószínűleg azt jelenti, hogy a májusi cannes-i filmfesztiválon lesz a világpremierje. Anderson előző filmje, a A Francia kiadás 2021-ben debütált ott.

Wes Anderson minden filmje neves szereposztással készül manapság, de az Asteroid City vitathatatlanul a legnagyobb, hiszen olyan új nevek szerepelnek benne, akikkel a rendező korábban még nem dolgozott együtt, mint Scarlett Johansson, Tom Hanks vagy Margot Robbie.

Aki régóta figyeli Anderson all-star együtteseit, annak a többi szereplő nagy része is ismerős lehet, hiszen az alkotó állandó színészei közül újra visszatér például: Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody vagy épp Willem Dafoe. De sok új név és új arc is van Anderson színészcsapatában, köztük Steve Carell, Liev Schreiber, Maya Hawke és Rita Wilson (aki nem mellesleg Tom Hanks felsége).

Eredetileg Bill Murray is szerepelt volna a filmben, de COVID-19 problémák miatt az utolsó pillanatban ki kellett szállnia; ez lesz az első Wes Anderson-film, amelyben nem szerepel a rendező második filmje, az Okostojás óta.

Az Anderson által írt és rendezett Asteroid City Anderson és régi írótársa, Roman Coppola története alapján készül. Bár részleteket már korábban is lehetett tudni, a filmnek már hivatalos szinopszisa is van.

Az Asteroid City egy kitalált amerikai sivatagi városban játszódik 1955 körül. Egy Junior Stargazer/Space Cadet kongresszus (amelyet azért szerveznek, hogy az ország minden részéből érkező diákokat és szüleiket összehozzák egy közösségi és tudományos versenyre) útitervét látványosan megzavarják a világot megváltoztató események. 2023. június 16. nem jöhet elég gyorsan...!