89% 416 szavazat
Abigél

Abigél

Abigél
Filmadatlap
9
Vélemények (9)
15
Szereplők (15)
6
Képek (6)
1
Videók (1)
4
Érdekességek (4)
Díjak
1
Filmkritika (1)
2
Cikkek (2)
Fórum
Lejátszás

Sorozat áttekintés

1. évad (1978) - 4 epizód

FILMINFÓ

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól "távoleső" helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít.

Rendező: Zsurzs Éva
Forgatókönyvíró: Szabó Magda
Ország: Magyarország
Premier (HU): 1978.10.26.
 
2023.03.16 Dorkateo

legújabb vélemény

Szabó Magda egyszerűen zseniális

Gyerekként minden évben megnéztem a tévében az ismétléseket. Abigél forever. Gondolom, hússzor biztosan láttam. Aztán amikor a középiskolás lányom kötelezőként megkapta Szabó Magda örök érvényű művét, akkor én is vele olvastam. S láss csodát, a tökéletesen ismert történet, a maga minimális kis csavarjával, úgy lekötött, mintha sosem ismertem volna Zsini történetét. Beszippantott a magyar irodalom nagyasszonyának magával ragadó szövege. Zsurzs Éva rendező nem számít kiemelkedőnek, de olyan alázattal filmesíti meg nagyjaink műveit, hogy a korszak politikai és pénzügyi keretei közt sikerült párszor maradandót alkotnia, teljesen átadni az írói szándékot. Persze a legendás színészek is kellettek ehhez az alkotáshoz: ki vitatná el, hogy Garas Dezső megtévesztően alkalmas a szerepére. Vagy ki merne bárki mást képzelni Horn Mici szerepébe, mint Ruttkayt? Volt szerencsém látni színházban Tormát, Bánfalvy Ágit játszani Horn Micit, kitűnően, de ő nekem akkor is Torma marad. Básti Lajosnak pedig utolsó, méltán emlékezetes szerepe volt az igazgatóé. Korosztálytól függetlenül ajánlom megtekintésre, mert bár egy merőben más korszakot mutat be a film, ma is érvényes történetet nézhetünk.

1
 
2021.10.25 Klauka89

Zsini

A középiskolát kezdhettem, amikor adták a tévében, hát engem nagyon magával ragadott. Azok a negyvenes évek, a nagyszüleim akkor voltak kisgyerekek, éppen belecsöppenni ebbe a korba, amikor a II. világháború mindenhová beírta magát, és abba, hogy Vitay Georgina miként éli meg, hogy édesapja a messzi Árkodra viszi internátusba. Lehengerlő történet. Majd kiderült, hogy a másodunokatesómnak megvolt DVD-n, annyira boldog voltam, hogy akárhányszor megnézhettem. Jó volt látni az akkori szokásokat, tradíciókat, szigort. Könyvben is olvastam rendszeresen, a mai napig ott van a polcomon. Nagyon szeretem ezt a filmet, igazán megéri megnézni, ha valaki szereti az ilyesmit. Egyébként én sem csípem a régi típusú filmeket, általában nem is nagyon nézek meg olyan filmet, ami korábban készült, mint én. Szabó Magda zseniális.

3
 
2021.04.29 stewie_griffin_2005

Az egyik legjobb magyar film, amit láttam, a könyvtől csak egy dologban tér el (az almaszedés nincs benne részletesen a filmben). A könyv is tetszett, ez is, nagyon hűen van megcsinálva.

2
 
2017.08.22 Deku

Nekem nem igazán tetszett a történet. Azonban a színészek remekül játszottak, szimplán nem az én ízlésemnek volt való az a sztori amit itt összehoztak. Egyszer meglehet próbálni.

0
 
2015.08.18 evaka3355

Nagyon- nagyon imádom az Abigélt. Gyönyörű a történet! Nagyon jók a szereplők is. Nagyon sokszor megnéztem már és az idő műlásával mindig másképpen fogom fel. Ajánlani tudom mindenkinek!

1
 

A Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ágnes (aki a forgatás idején 24 éves volt), a film készítése előtt csupán két évvel végzett a Színház és Filmművészeti Fősikolán, ám alakításáért máris nívódíjjal jutalmazták.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#1
 

Annak ellenére, hogy Vitay Georgina még csak gimnazista volt a történet szerint, az őt alakító Szerencsi Éva már betöltötte a 26. életévét. A többi színésznő is bőven 20 év felett volt a forgatás alatt.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#2
 

A templombelső a Kálvin téri református templom, a vasútállomás Vácon, míg a szobor Pesten található. Szerző: Menyét Ibolya

#3
 

Básti Lajos utolsó filmszerepe. Már a forgatás alatt is beteg volt és végül az Abigélt a halála utáni évben, 1978-ban mutatták be.Szerző: Menyét Ibolya

#4
 
Értékelés: 10/10
(2016. 10. 16.)
Ha egyetlen régi magyar tévésorozatot nézel meg, ez legyen az!
10/10 Több