Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
89%

Abigél (1978)

Abigél
Filmadatlap
 
15
Szereplők
9
Vélemények
6
Képek
1
Videók

Galéria (6)

Videók (1)

 
Dorkateo   2023. 03. 16.

legújabb vélemény

0
Szabó Magda egyszerűen zseniális

Gyerekként minden évben megnéztem a tévében az ismétléseket. Abigél forever. Gondolom, hússzor biztosan láttam. Aztán amikor a középiskolás lányom kötelezőként megkapta Szabó Magda örök érvényű művét, akkor én is vele olvastam. S láss csodát, a tökéletesen ismert történet, a maga minimális kis csavarjával, úgy lekötött, mintha sosem ismertem volna Zsini történetét. Beszippantott a magyar irodalom nagyasszonyának magával ragadó szövege. Zsurzs Éva rendező nem számít kiemelkedőnek, de olyan alázattal filmesíti meg nagyjaink műveit, hogy a korszak politikai és pénzügyi keretei közt sikerült párszor maradandót alkotnia, teljesen átadni az írói szándékot. Persze a legendás színészek is kellettek ehhez az alkotáshoz: ki vitatná el, hogy Garas Dezső megtévesztően alkalmas a szerepére. Vagy ki merne bárki mást képzelni Horn Mici szerepébe, mint Ruttkayt? Volt szerencsém látni színházban Tormát, Bánfalvy Ágit játszani Horn Micit, kitűnően, de ő nekem akkor is Torma marad. Básti Lajosnak pedig utolsó, méltán emlékezetes szerepe volt az igazgatóé. Korosztálytól függetlenül ajánlom megtekintésre, mert bár egy merőben más korszakot mutat be a film, ma is érvényes történetet nézhetünk.

 
Klauka89   2021. 10. 25.

3
Zsini

A középiskolát kezdhettem, amikor adták a tévében, hát engem nagyon magával ragadott. Azok a negyvenes évek, a nagyszüleim akkor voltak kisgyerekek, éppen belecsöppenni ebbe a korba, amikor a II. világháború mindenhová beírta magát, és abba, hogy Vitay Georgina miként éli meg, hogy édesapja a messzi Árkodra viszi internátusba. Lehengerlő történet. Majd kiderült, hogy a másodunokatesómnak megvolt DVD-n, annyira boldog voltam, hogy akárhányszor megnézhettem. Jó volt látni az akkori szokásokat, tradíciókat, szigort. Könyvben is olvastam rendszeresen, a mai napig ott van a polcomon. Nagyon szeretem ezt a filmet, igazán megéri megnézni, ha valaki szereti az ilyesmit. Egyébként én sem csípem a régi típusú filmeket, általában nem is nagyon nézek meg olyan filmet, ami korábban készült, mint én. Szabó Magda zseniális.

 
stewie_griffin_2005   2021. 04. 29.

2

Az egyik legjobb magyar film, amit láttam, a könyvtől csak egy dologban tér el (az almaszedés nincs benne részletesen a filmben). A könyv is tetszett, ez is, nagyon hűen van megcsinálva.

 
Deku   2017. 08. 22.

0

Nekem nem igazán tetszett a történet. Azonban a színészek remekül játszottak, szimplán nem az én ízlésemnek volt való az a sztori amit itt összehoztak. Egyszer meglehet próbálni.

 
evaka3355   2015. 08. 18.

1

Nagyon- nagyon imádom az Abigélt. Gyönyörű a történet! Nagyon jók a szereplők is. Nagyon sokszor megnéztem már és az idő műlásával mindig másképpen fogom fel. Ajánlani tudom mindenkinek!

 
notimoni   2017. 04. 15.

1

Abszolút klasszikus. Minden évben meg tudnám nézni. Az ebben a filmben játszó színészek az igazi nagybetűs színészek, nem úgy, mint a mai "hírességek". Fantasztikus a történet is! És nagyon szépen bemutatja azt a korszakot.

 
Niki19   2015. 12. 29.

0

Az én tetszésemet teljesen elnyerte, ugyanis a színészek remekül alakítják a szerepüket, a történet csodálatos. Érdemes megnézni. Mindenkinek ajánlani tudom.

 

A Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ágnes (aki a forgatás idején 24 éves volt), a film készítése előtt csupán két évvel végzett a Színház és Filmművészeti Fősikolán, ám alakításáért máris nívódíjjal jutalmazták.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Annak ellenére, hogy Vitay Georgina még csak gimnazista volt a történet szerint, az őt alakító Szerencsi Éva már betöltötte a 26. életévét. A többi színésznő is bőven 20 év felett volt a forgatás alatt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A templombelső a Kálvin téri református templom, a vasútállomás Vácon, míg a szobor Pesten található.

(Menyét Ibolya)
 

Básti Lajos utolsó filmszerepe. Már a forgatás alatt is beteg volt és végül az Abigélt a halála utáni évben, 1978-ban mutatták be.

(Menyét Ibolya)