John Wick: 4. felvonás (2023)

John Wick: Chapter 4

Ian McShane
Hiroyuki Sanada
Marko Zaror
Bill Skarsgård

Adikgashiik   2023. 05. 26.

Halálos John Wick iramban 4

Hol van már a jó kis első rész.... Az utóbbi már felér egy FF epizóddal.

kabel   2023. 05. 25.

a nap véleménye

Agresszívan unalmas

Elég nagy csalódás volt a film. Szinte minden kreativitást vagy eredeti gondolatot mellőző akciójelenetek, nevetségesen rossz dialógusok és borzasztó színészi játék adja a film nagy részét. Úgy tűnik, Kenau Reeves már meg sem próbált színészkedni, és teljesítményét még a totál egydimenziós többi karakter is felül tudta múlni. Nincs érdekes konfliktus vagy morális dilemma, ne adj' isten jól koreografált akciójelenet. 90%-ban arról szól a film, hogy random NPC-k rohannak főhősünk felé, aki általában egy lövéssel leszedi őket. Sajnos többször elbóbiskoltam, annyira unalmasak voltak ezek. Leginkább a képernyő szélén lévő extrákat néztem, a reakcióik sokkal jobbak voltak, mint bármi más. Meglepő módon a többi, narratív központú jelenet lényegesen erősebb volt, és szinte mindig több dolog történt, mint csak egy sima tátogás. Sajnálatos, hogy mindegyik karakter grandiózus közhelyeket és kliséket mondogat egymásnak, a film érdekes világépítése totál kihasználatlan maradt. John Wicknek fogalmam sincs, miért vannak barátai, egyfolytában csak sekélyes és ostoba mondatokat dobálnak egymásra egy asztal két végéből. Arról ne is beszéljünk, hogy mindkét antagonista a félelem minden elemét nélkülözte. Totál hiteltelen, hogy senki sem lövi le a random vak karaktert. Elszomorító, mennyire unalmas volt ez.

Jerico   2023. 05. 03.

Wick még mindig kőkemény

Mindig is úgy gondoltam, hogy a John Wick filmek afféle virtuális pszichológiai-lelki "edzőtermek" arra a célra, hogy egy fotelben ülve éljük ki magunkból a felgyülemlett frusztrációinkat és átmeneti neurózisainkat, miközben egy sört vagy valami egyebet kortyolgatva (esetleg popcornt majszolva) kárörvendünk azon, hogy egy pali péppé lövöldöz 150 embert előttünk. Nos, kb tényleg ez a helyzet és én a magam részéről imádom. A második rész a legjobb, a negyedik most picit félrement, de sebaj. A szeptemberben már 59 éves (!) Keanu Reevestől ez is óriási és valóban hatalmas teljesítmény. Ember én 59 évesen a heverőről is nehezen állok majd fel. A konkrét gondok: a sztori (ahogy van) a vak pasas, a hájpacni, akit képtelen lenyomni Wick és persze a legvége. No, meg az, ahogyan csóró Lance Reddicket kiiktatják (ő a Continental recepciósa). Az oké, hogy szegény meghalt a valóságban is, de a script lehetett volna nagyvonalúbb a karakterrel és lehetett volna az ipsének valamilyen hősiesebb halála is. Összességében azért így is egy jól összerakott rész a Wick 4, csak nem a legjobb. Nálam így is erős 75%-os. (A második része 85%.)

Cruise   2023. 04. 11.

A többi Wick részhez képest gyengécske

Nagy Wick rajongó vagyok és a 2014-es legelső epizódtól kezdődően minden részt vagy tucatszor láttam. A kedvencem mindvégig a 2017-es második felvonás volt, amit a sokak által sztárolt harmadik epizód sem tudott megváltoztatni. (Nem tehetek róla, de nekem ultra-gagyinak tűnt, hogy a felső kör felett álló fő-fő maffiavezér egy sivatagban kempingező arab fickó.) A negyedik részt viszont tényleg nagyon vártam. Kíváncsi voltam: Jardani Jovanovich mire megy majd a teljes világ-hálózattal. Nos, volt amiben nem csalódtam, mert egyes jelenet-sorok tényleg grandiózusak lettek. De méltatlan, ahogyan Charonnal elbántak. Bár az igaz, hogy Lance Reddick váratlan halálával a karakternek is annyi lett (mégis megérdemelt volna egy nemesebb véget). Negatívum a vak pasas túlexponálása is. Donnie Yen még elment vak erő-érzékenynek a Rogue One egyes jeleneteiben (mint Chirrut Imwe) mert egy Star Wars mozi ezt még elbírja, de gáz a dolog egy evilági akciófilmben. A legnagyobb negatívum nálam a zárás, ami szinte felháborító. Összességében a privát rangsoromban a John Wick 4 a harmadikkal van egy szinten. A sorrend: első (továbbra is) a második, 2017-es rész, ezüstérmes a legelső fejezet és a sor végén kullog a 3-4. epizód.

HE7EDIK   2023. 03. 23.

A rémkirály hattyúdala

A John Wick-széria kétségtelenül új hullámot indított az akciózás műfajában. A lélegzetelállító verekedések és pisztolypárbajok milliókat tettek a széria rajongójává, Keanu Reeves pedig tökéletes választás volt Wick szerepére. Kisugárzása átüt a vásznon, mindig véres, mint John McClane, és a leglehetetlenebb helyzetekből is kimászik, közben pedig legyilkol több városnyi embert a legkreatívabb módokon. Nekem még a harmadik felvonáson sem érződött, hogy túltolták volna az akciót, bár kétségtelenül már ott is feszegették a határokat, itt viszont Stahelskiék néha átesnek a paci másik oldalára. Most is van Bruce Lee-utalás, a második tükörtermes és a harmadik többszintes harca után ezúttal előkerül a nuncsaku, amivel Wick szét is veri az épp eléje kerülő rosszfiúk testrészeit. Aztán itt van még Scott Adkins, akinek pazarul áll a túlsúly és a genya szerep, eddig csak verekedéseivel hívta fel magára a figyelmet, de most megvillantott valamit színészi vénájából. Donnie Yen behozatala is jó húzás volt, szokás szerint tart néhány pazar harcművészeti bemutatót, az AZ bohóca viszont nem sok vizet zavar, akárcsak Mr. Senki, akit nyugodtan ki is lehetett volna hagyni, teljesen felesleges a jelenléte. Szerintem a negyedik felvonás feleslegesen túlnyújtott és eltúlzott, azonban így is nyújt lélegzetelállító jeleneteket és egy egészen meglepő végkifejletet.

Tonyka   2023. 05. 24.

a nap véleménye

Jóból is megárt a sok.......

Akár a nagy többség, én is kedveltem az első részt, rossz a rossz ellen, egy bosszúhadjárat közepette. Meglehetősen szokatlan volt a rengeteg hasonló bosszúállós cím közt. Jól koreografált akciómoziként vonult be a filmtörténelembe. Azóta franchise n... teljes kritika»

Eastern79   2023. 03. 30.

Értelmetlen zúzás

Nagyon bírom Keanu Reevest, és az előző John Wick-filmek is lekötöttek, de ezt most valahogy feladtam harminc perc után. Csúnya bácsik meg a marcona, életunt főhős… és lőnek és ütik-verik egymást, és megint lőnek… egy kicsit olyan ez, mint azok a mostanában oly népszerű videók, amelyekben két bögre kávéból és egy kisebb jéghegyből csinálnak legalább egy liternyi löttyöt, jó sok cukros sziruppal és extra selymes/habos tejjel. Too much, na. Donnie Yen vak karaktere pedig nem a képességei miatt túlzás, hanem egy ilyen környezetbe helyezve. Mégis ki a franc hiszi ezt el? Egyedül ledarálnak trillió rosszfiút, egymást meg szívatják a végtelenségig? A nunchakus jelenet meg egyenesen nevetséges, egy jobb hongkongi rendező szétröhögné magát rajta.

A film 387 727 768 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 184 828 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

Keanu Reeves a forgatás utolsó napján egy-egy Rolex karórával köszönte meg kaszkadőr kollégáinak a nehéz és veszélyes munkát.

(csd)

Donnie Yen és Scott Adkins korábban IP Man 4 című filmen dolgoztak együtt.

(csd)

A film premierjét elhalasztották a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt.

(csd)

Keanu Reeves és Hiroyuki Sanada korábban 47 Ronin című filmben szerepeltek együtt.

(csd)

A filmet Franciaországban, Németországban és Japánban forgatták.

(csd)

Úgy fest, kifogyott a lendület a szuperkúl bérgyilkos történetéből. A közel háromórás John Wick: 4. felvonás akciódúsabb lett, mint az előző részek, de monotonabb és öncélúbb is, jóval kevesebb teret engedve az érzelmi azonosulásnak. több»

John Wick negyedik gyiloktúrája izgalmas és szórakoztató, lehengerlő helyszínekkel, filmek és videojátékok ihlette szituációival és komplex koreográfiával. több»