Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
85%
Filmadatlap
 
28
Szereplők
29
Vélemények
27
Képek
4
Videók
 
szoljhozzam   2020. 09. 08.

legújabb vélemény

Nagyon erős film volt, nem csodálkozom rajta, hogy felfigyelt rá a szakma. Érdekesen mutatja be mélyszegénységben élők életét, hogy mire képesek az életben maradásért.

 
Teemeah   2020. 02. 05.

a nap véleménye

Zseniális felépítés, mellbevágó csavar

Ez egy olyan film, amely sokáig a nézővel tud maradni a megtekintés után is. Napokkal, hetekkel később is eszedbe jutnak jelenetek. Beülsz úgy, hogy na, ez is egy Oscar-jelölt uncsi művészfilm, aztán kijössz úgy, hogy "azt a leborult szivarvégit". Ez... teljes kritika»


 
HETEDIK   2020. 02. 11.

Még most sem tudom elhinni hogy egy ilyen dél koreai szar kapta a legjobb film díját a Joker helyett. A mondanivaló annyiban kimerül hogy vannak szegények és gazdagok és micsoda különbségek vannak közöttük. Húha, megdöbbentő igaz?Közel sincs annyira ... több»

2
 
ArpiHajdu és Réci   2019. 10. 23.

a nap véleménye

Nem félünk a gazdagtól

Amikor az emberfiának lehetősége van megnézni egy Arany Pálma-díjjal jutalmazott filmet, akkor óhatatlanul is befurakszik némi aggodalom az előzetes kíváncsiságba. Most akkor egy elvont, művészfilmes köntösbe oltott, nagyon komoly témáról szóló alkot... teljes kritika»

1
 
indingo   2019. 11. 16.

Szerintem még sosem láttam korábban koreai filmet. Az elején szokni kellett a nyelvet. A története nagyon erős, van benne egy kis humor de inkább a drámaiság kerül előtérbe. A hangulata eléggé nyomasztó.

 
Berto49   2019. 09. 16.

Szegények és gazdagok

Nem ismerem a fesztiválon bemutatott filmeket, de abban biztos vagyok, hogy ennél akadt sokkal jobb film is, amit díjazhattak volna. Maró társadalmi szatíraként indult, végletesen túlrajzolt karakterekkel, aztán átváltott teljesen más műfajra, amely nem tett jót az egész filmnek. A kertben megtartott születésnapi ünnepség vérgőzös, kaszabolós slasherré változott. Ez sok nézőnek élvezetet jelent, de én nem tartozok közéjük. Az IMDb 8,5-ös értékelése az idők múlásával valószínűleg csökkenni fog, mert a „bezsebelt” Arany Pálma-díj erősen befolyásolta az értékelőket.

 
Szilonka   2020. 01. 29.

Utóbbi évek legegyedibb filmje amit láttam, kíváncsi vagyok hogy szerepel az Oscar gálán.

A film összbevétele 165 422 541 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 85 895 147 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 597 600 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Az élősködők történelmet írt a 2020-as Oscar gálán, nem angol nyelvű filmként nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést. Emellett a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendezés és legjobb nemzetközi játékfilm díját is elvitte.

(Teemeah)
 

Az HBO televíziós sorozatot tervez a film alapján, mely a filmben nem szereplő eseményeket mutatja be. (HollywoodReporter)

(Teemeah)
 

A Pak család félszuterénje a szegénynegyedben is épített díszlet volt, sőt körülötte a teljes környéket megépítették. Létező szöuli negyedről mintázták, még az építőkövekről is szilikonmintát vettek, hogy teljesen megfeleljen a valóságnak. (IndieWire, 2019)

(Teemeah)
 

A filmben szereplő gazdag ház teljes egészében újonnan épített, nyitott díszlet volt, amelyet CGI-jal egészítettek ki. A telket úgy választották ki, hogy a nap megfelelő szögből süssön az ablakokra. A ház berendezését, a specifikus blokkolóelemeket a történethez tervezték, és a kameramozgásokhoz igazították. Természetes fény használatára törekedtek, a ház belsejének hangulatát pedig meleg fényű volfrámégőkkel alakították ki. (IndieWire, 2019)

(Teemeah)
 

Bong Joon-ho rendező és a film egyik főszereplője, Song Kang-ho immáron negyedik alkalommal dolgozott együtt.

(hp )
 

A Müncheni Filmfesztiválon a rendező, Bong Joon-ho elmondta, hogy valójában nem szeret forgatókönyvet írni, és igen feszültté teszi őt az írás. Az Élősködők ötlete már 2015-ben felmerült benne, de végleges szkriptet három és fél hónap alatt írta meg.

(hp )
 

Bong Joon-ho és Kyung-Pyo Hong operatőr harmadik közös filmje.

(hp )
 

Bong Joon-ho első teljes egészében koreai gyártású filmje a 2009-es Madeo után.

(hp )
 

A stáblista elején elhangzó dalt maga a rendező, Bong Joon Ho írta, és a főszereplő, Woo-sik Choi énekelte.

(hp )
 

A Cine21 magazinnak adott interjújában a rendező, Bong Joo Ho többek is arról is beszélt, hogy néhány napot egy koreai luxuslakásban forgattak. Elmondása szerint valósággal remegett a szorongástól, amikor az egyik kelléknek használt méregdrága, 2500 dolláros high-tech szemeteskukát kellett visszavinnie a helyére.

(hp )
 
Bong Joon-ho ennél jóval közönségbarátabb thrillert rendezett, amely ugyan egyetlenegy snittel hosszabb a kelleténél, de más hibát igazán nem tudunk felróni neki. több»
 
Az Élősködők valóban egy elég erős film lett, mely olyan egyedi feldolgozásban jeleníti meg a gazdag és szegény közötti egyre nagyobb szakadékot globális szinten, melyre kevés filmben volt példa. több»
 
Bátor, erőteljes alkotás lett a Paraziták, mely bár újat nem feltétlenül mond a társadalmi rétegek különbözősségeinek boncolgatásával, de ahogyan teszi azt, arra mindenképpen emlékezni fogunk. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.