Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%

Élősködők (2019)

Gisaengchung
Filmadatlap
 
27
Szereplők
39
Vélemények
27
Képek
4
Videók

Galéria (27)

Videók (4)

 
sptt   2022. 07. 16.

legújabb vélemény

0

Nagyon komoly indulatokkal és egymásnak ellentmondó véleményekkel találkoztam, mielőtt megnéztem ezt a filmet. A hibátlan és fenomenális alkotástól, a nézhetetlen nyomorpornóig mindenféle kritikát olvastam. Azonban az én véleményem ezúttal egyáltalán... több»

 
Teemeah   2020. 02. 05.

a nap véleménye

2
Zseniális felépítés, mellbevágó csavar

Ez egy olyan film, amely sokáig a nézővel tud maradni a megtekintés után is. Napokkal, hetekkel később is eszedbe jutnak jelenetek. Beülsz úgy, hogy na, ez is egy Oscar-jelölt uncsi művészfilm, aztán kijössz úgy, hogy "azt a leborult szivarvégit". Ez... teljes kritika»

 
HE7EDIK   2020. 02. 11.

5

Még most sem tudom elhinni, hogy egy ilyen dél-koreai sz.r kapta a legjobb film díját a Joker helyett. A mondanivaló annyiban kimerül, hogy vannak szegények és gazdagok, és micsoda különbségek vannak közöttük. Húha, megdöbbentő, igaz? Közel sincs ann... több»

2
 
szaka123   2021. 10. 28.

2

Egészen meglepő film volt. Hát őszintén, nem erre számítottam. Nem igazán lehet besorolni a filmet egyetlen kategóriába, mindenből egy kicsi. Az Oscar-díj máshol jobb helyen lenne, a legjobb idegennyelvű film épp elég lett volna. A szereplők, helyszí... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 10. 23.

a nap véleménye

1
Nem félünk a gazdagtól

Amikor az emberfiának lehetősége van megnézni egy Arany Pálma-díjjal jutalmazott filmet, akkor óhatatlanul is befurakszik némi aggodalom az előzetes kíváncsiságba. Most akkor egy elvont, művészfilmes köntösbe oltott, nagyon komoly témáról szóló alkot... teljes kritika»

1
 
Eastern79   2021. 02. 08.

1

Merész történet, nem is igazán tudom műfajilag besorolni. Kőkemény társadalomkritika, krimi, thriller, kicsit vígjáték és kicsit szociológia tanulmány. Nyers, vad, eredeti, különös. Igazi filmélmény.

 
indingo   2019. 11. 16.

0

Szerintem még sosem láttam korábban koreai filmet. Az elején szokni kellett a nyelvet. A története nagyon erős, van benne egy kis humor, de inkább a drámaiság kerül előtérbe. A hangulata eléggé nyomasztó.

A film összbevétele 165 422 541 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 85 895 147 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 597 600 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Az élősködők történelmet írt a 2020-as Oscar gálán, nem angol nyelvű filmként nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést. Emellett a legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb rendezés és legjobb nemzetközi játékfilm díját is elvitte.

(Teemeah)
 

Az HBO televíziós sorozatot tervez a film alapján, mely a filmben nem szereplő eseményeket mutatja be. (HollywoodReporter)

(Teemeah)
 

A Pak család félszuterénje a szegénynegyedben is épített díszlet volt, sőt körülötte a teljes környéket megépítették. Létező szöuli negyedről mintázták, még az építőkövekről is szilikonmintát vettek, hogy teljesen megfeleljen a valóságnak. (IndieWire, 2019)

(Teemeah)
 

A filmben szereplő gazdag ház teljes egészében újonnan épített, nyitott díszlet volt, amelyet CGI-jal egészítettek ki. A telket úgy választották ki, hogy a nap megfelelő szögből süssön az ablakokra. A ház berendezését, a specifikus blokkolóelemeket a történethez tervezték, és a kameramozgásokhoz igazították. Természetes fény használatára törekedtek, a ház belsejének hangulatát pedig meleg fényű volfrámégőkkel alakították ki. (IndieWire, 2019)

(Teemeah)
 

Bong Joon-ho rendező és a film egyik főszereplője, Song Kang-ho immáron negyedik alkalommal dolgozott együtt.

(hp)
 
Bong Joon-ho ennél jóval közönségbarátabb thrillert rendezett, amely ugyan egyetlenegy snittel hosszabb a kelleténél, de más hibát igazán nem tudunk felróni neki. több»
 
Bong Joon-ho ismét képes volt egy érdekfeszítő és rendkívül aktuális témát olyan szemlélettel feldolgozni, ami még nekünk, a világ másik felén is szolgálhat tanulságokkal. több»
 
Gyönyörűen megkomponált film az Élősködők, baromi erős mondanivalóval, kegyetlen valósággal, amiben megbúvik a perverzitás és a morbiditás. Néha megvillantja a szépséget, hogy aztán elárasszon minket a mocsokkal. Teljesen megérdemli, hogy elhalmozzák díjakkal és figyelemmel. több»