Meghalt Milos Forman

86 éves korában elhunyt a cseh rendezőlegenda, Milos Forman.

Egyesült államokbeli otthonában betegség követeztében elhunyt a Hair és a Száll a kakukk fészkére 2 Oscar-díjas cseh rendezője, Miloš Forman

Miloš Forman 1932. február 18-án született Csehszlovákiában, Časlavban. Szüleit a második világháborúban megvádolták, hogy a földalatti ellenállás tagjai, majd koncentrációs táborba hurcolták őket, így Forman nagyon fiatalon árva lett. Később forgatókönyvírást tanult a prágai Filmművészeti Egyetemen (FAMU). Korai cseh filmjeiben alakította ki a sajátos komikus stílusát, mely már jól érződik az olyan filmjein is, mint a Fekete Péter (1964), Egy szöszi szerelme (1965), Tűz van, babám! (1967).

Mivel a Varsói szerződés után Prága megszállás alá került 1968-ban (prágai tavasz), elhagyta Európát, és az Egyesült Államokba emigrált. Nehézségei ellenére nem adta fel a terveit, és megrendezte a Elszakadás (1971) cím filmjét, melyet a Ken Kesey regényének adaptációja, a Száll a kakukk fészkére(1975) követett. Az alkotás 5 Oscar-díjat nyert, Forman a legjobb rendezőnek járó aranyszobrot vehette át.