Michael J. Fox kis híján meghalt a kultfilmje forgatásán

Rengeteg sztorit lehet hallani a kedvenc filmjeink forgatásán történt vicces helyzetekről, esetleg elbaltázott felvételekről. De néha akadnak olyan sztorik is, amelyek kevésbé viccesek, még ha utólag azért ezek is szerencsésen végződtek. Számos esetről lehet tudni, amikor egy-egy színész élete szó szerint egy hajszálon függött, amiből mi a filmben semmit sem veszünk észre.

Ilyen eset volt, mikor Viggo Mortensen kis híján a folyóba fulladt A Gyűrűk Ura: A két torony forgatásán. Vagy amikor Brendan Fraser A múmia forgatásán a börtönben játszódó jelenetben valóban majdnem megfulladt a nyakára szorult kötéltől.

És kísértetiesen hasonló helyzetbe kerül a ’90-es évek elején Michael J. Fox is a Vissza a jövőbe III. forgatásán. Miután Marty McFly nagy nehézségek árán visszajut a vadnyugatra, útnak indul, hogy felkutassa az ott élő Dokit. Ám előbb fut bele veszettkutya Buford Tannenbe és bandájába, akik meg akarják lincselni. Kötéllel az épülő városháza elé vonszolják, ahol fel akarják lógatni. Végül a Doki lövi el a kötelet és menti meg Marty életét.

Annál a jelenetnél, ahol Marty már ténylegesen a kötélen lóg és az életéért küzd, a forgatáson hiba csúszott a számításokba. Az ilyen jeleneteknél a színészek mindig speciális hevedereket viselnek, amelyek a súlyukat tartják, de ettől még a nyakukon lévő kötélnek is elég szorosnak kell lennie, hogy hitelesen nézzen ki az akasztás. Sajnos Michael J. Fox esetében túl szoros is lett, amitől a színész valóban fuldokolni kezdett. Néhány másodpercre el is veszítette az eszméletét, a rendező Robert Zemeckis pedig csak ekkor kapcsolt, hogy valami baj van, ennyire jól színészkedni még Michael J. Fox sem tud. Azonnal kiszabadították, így megúszta különösebb következmények nélkül.

Nem járt egyébként ennyire jól az a kaszkadőr, aki a második rész forgatásán sérült meg súlyosan. Az ikonikus légdeszkás üldözéses jelenet végén a banda tagja berepülnek a városháza ablakán. De a filmben is benne maradt az a kép, amikor az egyik kaszkadőr repülés közben telibe találja az egyik oszlopot. A szerencsétlenül járt kaszkadőr nem is az ütközésben, hanem az ebből fakadó rossz helyre zuhanásban sérült meg súlyosan: mindkét keze és az arccsontja is eltört.

kaland | sci-fi | vígjáték | western

SkyShowtime (2023.02.14.)

Martynak ezúttal 1885-ba kell visszamennie, hogy megakadályozza Doki túl korai halálát. Indiánok támadnak rá, de a városlakók sem épp barátságosak. Végül a település... több»