Nagy bejelentést tett a Netflix, és ennek a befektetők örülhetnek a legjobban

A Netflix részvényei csütörtökön több, mint 10 százalékot ugrottak a hírre, hogy a streamingszolgáltató az indulás óta eltelt hat hónap alatt közel 5 millió ügyfelet szerződtetett reklámmal támogatott szolgáltatására.

A Netflix szerdai első - virtuálisan tartott - upfronts eseményén a vállalat bejelentette, hogy a 2022. november eleji bevezetést követően közel 5 millió globálisan havi aktív felhasználót szerződtetett. A hirdetési csomagot igénybe vevő előfizetők nézésének mintegy 80 százaléka tévén keresztül történik, a nézők átlagéletkora pedig 34 év a vállalat szerint. Emellett a Netflix közölte, hogy az új ügyfél-előfizetések több mint 25 százaléka választja a hirdetési csomagot abban a 12 országban, ahol azt már bevezették, beleértve az Egyesült Államokat is.

A Netflix eddig nem közölt részleteket a reklámbizniszbe tett kis lépések vonzerejéről, és az 5 milliós szám egyértelműen lelkesedést váltott ki a befektetők körében. "Még csak most kezdtük el" - mondta Peter Naylor, a Netflix globális reklámértékesítésért felelős alelnöke a szerdai virtuális előbemutatón.

A Netflix Basic With Ads november 3-án indult az Egyesült Államokban, havi 6,99 dollárért (30 százalékkal kevesebb, mint a reklámok nélküli, 9,99 dolláros normál Basic csomag). A reklámokkal támogatott csomag elérhető Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A Netflix a műsorterv bejelentése során részletezte az ősszel induló tévéműsorokat és filmeket, köztük A korona hatodik és utolsó évadát, Mike Flanagan Az Usher-ház bukása, a Squid Game: The Challenge és a Vak szerelem című sikeres valóságshow-sorozat 5. évada. Bejelentették továbbá a Virgin River 6. évadának és a Ginny és Georgia 3-4. évadának megújítását is - a WGA írósztrájkról nem tettek említést a prezentáció során, amelyet a sztrájk miatt a New York-i személyes rendezvényről csak streaming formátumra helyeztek át.

A Netflix upfront "nagyrészt izgalommentes volt, nem különbözött a többi televíziós iparági összejöveteltől az elmúlt héten" - írták Rich Greenfield, Brandon Ross és Mark Kelley, a LightShed Partners elemzői egy jegyzetben. Az 5 millió nézővel "a Netflix reklámja még gyerekcipőben jár" - írták, de "látható, hogy a reklám mekkora üzlet lehet a Netflix számára a következő öt évben".

A LightShed csapata számára "vízválasztó pillanat a tévéreklám-üzletág számára" az a bejelentés volt, hogy a marketingesek mostantól országonkénti bontásban hirdetéseket vásárolhatnak a Netflix Top 10 napi címében. Ez a megközelítés azt jelenti, hogy a hirdető "mindig azt vásárolja meg, amit az emberek néznek, és soha nem követhet el olyan hibát, ami utánajárást igényel" - írták. Ahelyett, hogy a Netflix védekező lépése lenne a reklámpiacra való belépéshez, amelyet a bevételek növekedésének megtorpanása kényszerített ki, "ha belegondolunk abba a sebességbe, amellyel a Netflix a hirdetési ARPU-t és az innovációt növeli, nem tudunk nem csodálkozni azon, ha ez végül egy agresszív támadó lépés lesz" - vélekedtek az elemzők.

A Netflix a Nielsen statisztikáit is idézte, amelyek alátámasztják tartalmi palettájának széleskörűségét. A streamingszolgáltató a mérőcég szerint a 2023-as év 16 hetéből 15 héten át volt az első számú streamingműsor, és 14 héten át tartotta az első számú filmet.

Emellett Ted Sarandos, a Netflix társ-vezérigazgatója egy újszerű reklámformátumról is beszélt, amely "egy 30 perces reklámhoz" hasonlítana, amely "több napon keresztül játszódik le", és követi az előfizetőket, miközben azok különböző műsorokat néznek a szolgáltatáson. "Ez nem fog egyik napról a másikra megvalósulni, és talán még jövőre sem" - mondta az upfronton. "Ez csak egy ötlet."