Összeomlás - A történet, ami kiverte a biztosítékot a hollywoodi stúdióknál

Bár Joel Schumacher rendező nevéről valószínűleg sokaknak minden idők legrosszabb Batman-mozija jut az eszébe, a direktor a karrierformáló bukás előtt letett néhány kultfilmet az asztalra. A Michael Douglas főszereplésével bemutatott Összeomlás az egyik ezek közül, melyet 1993-ban Arany Pálmára jelöltek Cannes-ban. Pedig, ha a hollywoodi stúdiókon múlt volna, sosem készülhetett volna el a film. Douglas azonban közbelépett, és ezért máig hálásak lehetünk neki. Kult rovatunk friss cikkében ennek az Összeomlás kulisszái mögé tekintünk be.

Vajon mi történik, ha egy stresszes életű átlagember eljut a tűrőképessége határaihoz? William semmi másra nem vágyik, csak hogy eljusson lánya születésnapi bulijára, az élet azonban közbeszól, és a férfi bent ragad egy dugóban. Hogy időben odaérhessen a partira, maga mögött hagyva az autóját feldúltan indul útnak gyalog. Azonban az élet nem kegyes hozzá, és olyan próbatételek elé állítja, melyeket már nem bírnak az idegei, miután pedig megtörténik a vérontás, a rendőrség is William nyomába ered.

Hiába szól hétköznapi szituációkról és a teljesen hétköznapi emberről az Összeomlás, a film és maga a történet is igen eredeti hangvételt ütött meg. A fekete drámai elemekkel is bőven tarkított komédia azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A forgatókönyvíró, Ebbe Roe Smith ugyanis hiába kopogtatott a hollywoodi stúdiók ajtaján, sehol nem lelt értő fülekre. A férfi ügynöke, Jon Klane a New York Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy az egyik stúdiónál egyenesen ezekkel a szavakkal tették ki a szűrét:

"Nem csak arról van szó, hogy nem csináljuk meg a filmet, de bízunk benne, hogy egyik stúdió sem fogja, ugyanis társadalmi felelőtlenség lenne."

Michael Douglas és Joel Schumacher azonban mindenáron a mozivászonra akarta ültetni a filmet. A színész pedig meg is tette a megfelelő lépéseket. "A hidegháborúban könnyű volt kiadni a feszültséget. Most viszont nem tudjuk, kire legyünk dühösek. És a dugók katalizátorok, függetlenül attól, hogy mennyire vagy gazdag" - fogalmazott Douglas, akinek a közbenjárásával sikerült megnyerniük Arnold Kopelsont, A szakasz producerét, melyet követően hamar sínre kerültek a produkció körüli ügyek, 1993-ban pedig, bármennyire is tiltakoztak Hollywoodban, végül a mozikba került a film, melynek forgatókönyvéről az általa valaha olvasott legjobbként nyilatkozott Michael Douglas.

dráma | krimi | road movie | thriller

William Foster (Michael Douglas) egy átlagember átlagos munkával, de átlagon felüli stresszel. Egy napon William dugóba kerül, pedig nagyon sietne lánya születésnapjára. Egy ideig... több»