Patrick Swayze életének tragikus vége megrázta a szórakoztatóipart, amikor a Dirty Dancing/Piszkos tánc és a Ghost sztárja 2009-ben hasnyálmirigyrákban elhunyt. Több mint egy éve küzdött már a betegséggel, amikor nem sokkal az 57. életévének betöltése után végül megadta magát neki. Halála előtt kitüntetett színészi karriert épített fel, amely a szórakoztatóipar világának ismert alakjává tette.

A texasi Houstonban Patrick Wayne Swayze néven 1952. augusztus 18-án született, és az előadóművészet volt a sorsa. Édesanyja egy tánciskolát vezetett, ahol gyakran vett órákat. Swayze addig tánctréningeket végzett, amíg hivatásszerűen fellépni nem kezdett, és végül a Broadwayn, majd a televízióban kötött ki. A Dirty Dancing című sikerfilmben játszott főszerepe a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek nagy részében hollywoodi sztárságot hozott neki. A 2000-es években még mindig színészkedett, de már nem olyan sokat. 2008 elején pedig nyilvánosságra hozta, hogy negyedik stádiumú hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Élete utolsó éve a betegséggel való kezelés során a hullámvölgyek és a mélypontok időszaka volt.

A DIAGNÓZIS UTÁN ELŐSZÖR EGY RÁJÁTSZÁS MÉRKŐZÉSEN TŰNT FEL

Swayze-t senki sem látta igazán, miután bejelentette a médiának, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. De az első nyilvános szereplése csak néhány hónappal később, 2008 májusában egy kosárlabda-mérkőzésen volt a Los Angeles-i Staples Centerben - számolt be annak idején a People. Felesége, Lisa Niemi kíséretében ez volt az első alkalom, hogy Swayze nyilvánosan mutatkozott. A fotósok a színészről és feleségéről a tömegben készítettek képeket, amint élvezték a Lakers és a Spurs közötti rájátszás mérkőzést.

Ez volt egyben az első alkalom, amikor sokan láthatták, hogy a hasnyálmirigyrák pontosan milyen hatással lehet az abban szenvedőkre, és hogyan érintette Swayze-t. A fotókon érezhetően soványabbnak tűnt, de boldognak és jókedvűnek is látszott a meccsen. (A hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos számos tünet közül az egyik a drámai súlyvesztés megtapasztalása a Pancreatic Cancer Action Network szerint.)

A RÁKKEZELÉST "POKOLIAN NEHÉZNEK" NEVEZTE

Swayze a diagnózisának felfedése utáni egyik első interjújában 2008 októberében beszélt a The New York Timesnak, amikor a kemoterápiás kezeléssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg. Kijelentette, hogy nem volt pozitív összbenyomása arról, amin keresztülment. "Ez egy csatatér, amin keresztülmegyek. A kemoterápia, akárhogy is, de maga a pokol" - mondta akkor a színész.

A kemoterápia (vagy kemoterápia) egy olyan orvosi eljárás, amely sok rákbetegnek segít a betegség kezelésében. A specifikus sejtek célba juttatásával lassíthatja a rák terjedését vagy megakadályozhatja annak terjedését, és felkészíti a betegeket a műtétre, a Medical News Today szerint. A kezelés azonban számos mellékhatással is jár, amelyek közé tartozik az étvágytalanság, a hányinger, a bőrelváltozások vagy a fertőzés. Nem világos és nem ismert, hogy Swayze milyen tüneteket tapasztalhatott a kemoterápia során, de valószínű, hogy egy vagy több tünettől is szenvedhetett.

LE KELLETT TAGADNIA A SZENVEDÉST ÉS MEG KELLETT KÜZDENIE A PLETYKÁKKAL

Annak ellenére, hogy egy nagyon alacsony túlélési aránnyal rendelkező rákkal küzdött (a Hopkins Medicine-n keresztül), Swayze-nek meg kellett védenie magát a trágár médiumok és néhány történettel szemben, amelyek róla jelentek meg, miután nyilvánosságra hozta a betegségét. 2009-ben a National Enquirer egy nagyon sovány Swayze-t ábrázoló címlapot nyomtatott, egy olyan történettel, amely azt sugallta, hogy közel áll a halálhoz és a rák elleni harcának a végéhez közeledik. A színésznek ezt követően a People magazinnak adott nyilatkozatában kellett reagálnia az állításokra.

"Elképesztő számomra, hogy az olyan bulvárlapok, mint a National Enquirer ilyen negatív történeteket hoznak le rólam és az egészségemről, amikor annyi pozitív dolog történik most az életemben. Elkezdtem egy új kemoterápiát, és ismét azon szerencsések közé tartozom, akik hasnyálmirigyrákkal jól reagálnak a kezelésre" - mondta Swayze - "Remélem, a jövőben a sajtó kétszer is meggondolja, hogy pontatlanságokat nyomtasson és kellemetlen képet festsen, amikor annyi mindenért lehetek hálás ebben az időszakban" - nyilatkozta a színész.

AZ UTOLSÓ MŰSOR, AMELYBEN DOLGOZOTT

Bár súlyos betegséggel küzdött, Swayze még mindig a szakmájában dolgozott. Az East Valley Tribune szerint 2008 júniusában egy új kábeltelevíziós műsor munkálatainak kezdeti szakaszában volt.

Ez idő alatt és a kemoterápiás kezelések között az A&E The Beast című zsarus drámasorozatát forgatta. Ez lett volna az utolsó projekt, amit forgatott és amiben szerepelt. A sorozat Charles Barkert (Swayze karakterét), egy tapasztalt szövetségi ügynököt követte, aki ellen titokban belső vizsgálatot folytatnak. Swayze 2008-ban forgatta le a sorozat mind a 13 epizódját, és 2009 januárjában mutatták be. Sok kritikus dicsérte a sorozatot és Swayze alakítását. Az utolsó epizódot még áprilisban leadták volna, de az IMDB szerint nem volt második évad.

Ezt követően Swayze-t újra láthattuk a képernyőn a 2009-es A kék szoba című filmben, amelyben Swayze karakterét Velvet Larrynek hívják. A filmet egy hónappal Swayze halála után mutatták be, de 2007-ben forgatták le, írja az IMDB.

UTOLSÓ NAPJAIIG DOHÁNYZOTT

A fotósok a végsőkig tartó dohányzása közben is készítettek róla képeket. Swayze egy televíziós interjúban azt mondta Barbara Waltersnek, hogy a diagnózisát követően is dohányzott, de tudatosan úgy döntött, hogy csökkenti a dohányzásának mértékét. "Komolyan lecsökkentettem. Egyike voltam azoknak a hülyéknek, akik még a Marlborough Man idején kezdték el, akiknek - tudod, ez volt a menő. Én egy cowboy vagyok. De mondok neked egy dolgot. Olyan keményen fogok beszélni a dohányzás ellen a gyerekeknek. Ez az egyik oka annak, hogy soha nem gyújtottam rá gyerekek előtt" - mondta Swayze.

A képek miatt sokan aggódtak az egészségi állapota miatt, és pletykák keringtek arról, hogy a betegségének milyen stádiumában van. Orvosa azonban Larry Kingnek adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy egyetért Swayze dohányzással kapcsolatos döntésével - számolt be a HCPLive. "Úgy gondolom, azon a ponton, amikor valakinél már rákot diagnosztizáltak, nem sok további kárt okoz. És ha úgy tűnik, hogy ez némi kényelmet vagy részben identitást biztosít neki arról, hogy ki is ő valójában, akkor természetesen nincs ellene kifogásom" - mondta Dr. George A. Fisher.

A hasnyálmirigyrák medián túlélési ideje öt hónap. Patrick Swayze közel 20 hónapig maradt életben a diagnózis után. A filmjei által pedig örökké velünk marad.

via Grunge