Robert Altman emlékére: 16 éve hunyt el a legendás rendező

Robert Bernard Altman 1925-ben született Kansasben és 2006-ban, a mai napon 16 éve hunyt el Los Angelesben. Amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

Fokozott naturalizmus jellemzi filmjeit, de olyan sajátos perspektívából közelítve, amely általában nem jellemző a hollywoodi produkciókra. Sajátos stílusával ikonikus alakká vált a filmművészetben, mint afféle „anti-hollywoodi rebellis”, nonkomformista, és aki mindig improvizációra biztatta színészeit. Gyakran használt párhuzamosan futó párbeszédeket, dinamikus kameramozgást és sajátos plánokat. Olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Warren Beatty, Julie Christie, Tim Robbins, Whoopi Goldberg, Donald Sutherland

Öt filmjét jelölték Oscar-díjra: A játékos (1992), Rövidre vágva (1993), Gosford Park (2001). A Nashville-t (1975) és a M.A.S.H.-t (1970) szintén jelölte az Akadémia, és a McCabe és Mrs. Miller (1971) című western drámájával együtt az Amerikai Filmörökség részévé válogatták be alkotásait. Mind az öt filmet megtalálhatod a lenti listában.  

18 éves korában katonának kellett állnia, és a repülős hadtestben a bombázóknál szolgált. Miután visszatért, egy olyan cégnél dolgozott, ami kidolgozta a tetovált azonosító rendszert a kutyákhoz. Akkor került bele a filmbizniszbe, amikor eladott egy forgatókönyvet 1948-ban az RKO-nak. A hírnevet az Áldozatok (1957) című film hozta meg számára, ami bevételek és kritikát tekintetében is sikeres volt, s már tartalmazta stílusának alapmotívumait. Pályafutásának mérföldkövét a M.A.S.H. (1970) forgatókönyvének elolvasása jelentette, ami a koreai háború idején játszódik, és szatirikusan mutatja be a fegyveres erők mindennapjait. Elég kevés idő volt a forgatásra, Donald Sutherland még meg is próbálta kirúgatni Altmant a szokatlan módszerei miatt. Még szerencse, hogy a film elkészült – mellyel egy csapásra hírnévre tett szert –, különben a filmművészet egy rendhagyó, stílusteremtő rendezővel lenne szegényebb.

Altman 2006. november 20-án, 81 éves korában leukémiában halt meg a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerben.

#5

77 Gosford Park  (2001)

(2) (3)

dráma | misztikus | vígjáték

Az 1930-as években játszódó történet egy régimódi angol vidéki házban játszódik, ahol hétvégi vadászatot rendeznek. A történet középpontjában a McCordle család áll,... több»

#4

69 Rövidre vágva  (1993)

(1) (2)

dráma | vígjáték

A Los Angeles-i kertváros tíz egymás mellett élõ emberpárjának mindennapos történetét látjuk: elfojtott indulatok, szerelem nélküli szex, méltatlan mun- kák, gyötrõ... több»

#3

69 A játékos  (1992)

(3) (6)

dráma | krimi | szatíra | thriller | vígjáték

Griffin Mill, egy hollywoodi stúdió arrogáns alelnöke fenyegető leveleket kap, melyek szerint élete veszélyben van. Miután a férfi maga is elkövet egy gyilkosságot ráébred arra,... több»

#2

73 Nashville  (1975)

(2) (12)

dráma | szatíra | vígjáték | zenés

A zenés filmdráma olyan művészeket mutat be, akik mindannyian szoros kapcsolatban állnak a zenével vagy a zeneiparral. Barbara Jean a nasville-i sztár, aki komoly válságba kerül.... több»

#1

74 M.A.S.H.  (1970)

(6) (19)

dráma | háborús | szatíra | vígjáték

Disney+

Minden idők egyik legsikeresebb háborús vígjátéka a Koreai háború egyik tábori kórházában játszódik, melynek személyzete humorral és fricskákkal igyekeznek enyhíteni a... több»