Star Trek: Kapcsolatfelvétel - Hogy került az Ezeréves Sólyom egy Star Trek-filmbe?

Míg a Star Trek története a 24 században játszódik, addig a nagy rivális franchise, a Star Wars egy messzi-messzi galaxisban, ami eléggé kizárja a lehetőségét bármiféle crossovernek a két emblematikus világ között, de a Star Trek: Kapcsolatfelvétel esetében mégsem ez a helyzet. Hogy került az Ezeréves Sólyom a filmbe? Kult rovatunk új cikkében erre adunk választ.

Akik figyelmesen nézték a Star Trek: Kapcsolatfelvétel (Jonathan Frakes) elején a Föderáció és a Borgok űrcsatját, feltűnhetett nekik, hogy a szóban forgó jelenetben az Akira csatahajó mögött egy pillanatra látható volt a Star Wars univerzumának legikonikusabb hajója, az Ezeréves Sólyom. Erre biztosan van ésszerű magyarázat, gondolhatjátok, és nem álltok távol az igazságtól.

Az Ezeréves Sólyom feltűnése ugyanis egy belső poén volt John Knolltól, a film vizuális effektjeiért felelős ILM csapata vezetőjétől. Az Industrial Light and Magic már akkor komoly cégnek számított szakmai berkekben, akik számos nagyköltségvetésű hollywoodi filmen és sorozaton dolgoztak.

Talán kevesen tudják, de a céget kimondottan azért alapították, hogy úttörő látványvilágot és vizuális effekteket biztosítsanak a Star Wars széria filmjeihez, de a hatalmas igény miatt az ILM hamar kinőtte a kereteket.

Így őket kérték fel, hogy tervezzék meg a Star Trekben látható űrhajókat (nekik köszönhetjük az Akira, a Steamrunner és a Sabre hajókat is), és itt jön a csavar. A cég ugyanis a Lucasfilm égisze alá tartozott, így a vizuális effektekért felelős csapat supervisora ugyanaz a John Knoll volt, aki a Star Wars filmeket látványát is felügyelte.

"Megengedhettem magamnak" - mondta nevetve Knoll a The Best of Star Wars: The Saga Begins című könyv szerkesztőjének adott interjújában. "Kapcsolatfelvétel nyitójelenetében két Ezeréves Sólyom is látható. Akkoriban épp a Star Wars Special Edition-ön dolgoztam, a CG modellek pedig már készen voltak, képtelen voltam megállni" - zárta a mondandóját.

Ezeréves Sólyom ide-vagy oda, a Patrick StewartAlfre WoodardJames CromwellAdam Scott és Brent Spiner  főszereplésével bemutatott Star Trek: Kapcsolatfelvétel nagyszerűen futott a mozikban. A Paramount nyugodt szívvel biztosított minden korábbinál magasabb költségvetést a produkciónak, mely 146 milliós összbevételével végül a franchise egyik legsikeresebb epizódjaként írta be a nevét a filmtörténelembe.

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Piccard kapitánynak (Patrick Stewart) és az Enterprise legénységének sikerül megakadályoznia a borgok támadását, ám a gonosz borgok másképpen akarják megsemmisíteni az... több»