Gyakorlatilag azonnal a legfelkapottabb sorozattá vált a magyar netflixezők közt, megelőzve az Úriemberek  (2. hely) és a Gyilkossági ügyek: New York (3.hely) című sorozatokat. Mit tudhat A 3-test probléma, amitől ilyen népszerű lett?

Mielőtt ebbe és a kritikai fogadtatásba bővebben belemegyünk, legelőször is hadd mondjuk el, hogy létezik egy Háromtest-probléma Trilógia - Magyar Rajongói Klub, ahol sok érdekes plusz információt találhattok a regényről, a sorozatokról, a kínai SETI programról vagy éppen a magyar vonatkozásokról! Kattintsatok ide és máris böngészhetitek!

Emellett pedig taláhattok még egy kuriózumot, mivel a Spacejunkie (YouTube csatornáján) neves tudósokkal (műsorvezető: Kiss László, Széchenyi és Príma Primissima-díjas csillagász) együttműködve a regény és a sorozatok tudományos és kulturális vonatkozásait boncolgatja tudományos és kulturális kontextusban. A beharangozó előadásuk eddig 15k+ nézettséget ért el!

A kritikai fogadtatás a közönség körében

A mafab közössége eddig 74 százalékosra értékelte (36 szavazat alapján) az egészen szédítő sztorival rendelkező sci-fit.  Akik véleményt is írtak, azok 4 vagy 5 csillagot adtak a Trónok harca showrunnereinek új alkotására.

"Egy nehezen adaptálható történet, kezdve a könyvvel, illetve a kínai sorozattal, de szerintem egy jó próbálkozás. Kicsit gyorsabban pörögnek az események, ami nem gond és úgy látom, igyekeztek, hogy hűen feldolgozzák az eredetit. Változtatások vannak, de szerintem szükségesek, hogy élvezhető legyen és maradjon a képernyőkön is." - írta nmth01 nevű felhasználónk.

Érdekesség, hogy a magyar értékelés most szinte teljesen megegyezik a Rotten Tomatoes számaival, ugyanis az oldalon jelenleg 76 százalékos (80 vélemény) a nehezen adaptálható könyv sorozat verziója a kritikusok szerint, míg 75 százalékot ér a közönségnek, akiktől eddig 500+ szavazat futott be a portálra.

Mit tudunk a sorozatról?

Rejtélyes rétegeket bont ki a nyolc epizódból álló sorozat, amely David Beniofftól és D. B. Weiss-től, valamint a True Blood - Inni és élni hagyni producerétől, Alexander Woo-tól származik.

A több műfajon átívelő történet a nézőket különböző korszakokba és helyszínekre repíti, a kulturális forradalom alatti Kínától a mai Nagy-Britanniáig és egy furcsa virtuális játékba. A cselekmény szinopszisa az emberiségre leselkedő veszélyt sejteti: "Amikor a természet törvényei megmagyarázhatatlanul feloldódnak a szemük előtt, briliáns tudósok egy szűk csoportja összefog egy szokatlan nyomozóval, hogy szembeszálljanak az emberiség történetének legnagyobb fenyegetésével". - szól a hivatalos összefoglaló.

Miről szól a sorozat?

A Netflix adaptációja azt vizsgálja, hogyan reagál az emberiség egy teljes egzisztenciális fenyegetésre. Bár nem kell naprakésznek lenni Cixin Liu könyvtrilógiájával, a sorozat 1. évada az első regényt - A három test problémája - adaptálja, és a Föld múltjának emlékei sorozat második és harmadik könyvének elemeit hozza be. 

Liu Cixin trilógiája alapján készült Netflix-show részben az 1960-as évek Kínájában játszódik, ahol egy fiatal nő végzetes döntése "téren és időn át visszhangzik a mai napig".

A könnyen észrevehető módosításokról

A könyv rajongói számos különbséget vehetnek észre a sorozat és a forrásanyag között. Míg az eredeti regények kínai nyelven íródtak, és többnyire kínai írásjegyeket tartalmaznak, addig a tévés változatot nemzetközibbre vették, hogy szélesebb közönséghez szóljon. Emellett a nézőknek tudniuk kell, hogy a kreatív csapat megkapta Cixin jóváhagyását, hogy továbbléphessenek - és megváltoztathassák - a sztorit.

Az SXSW-nek adott interjúban Benioff elmondta: "A sorozat első jelenete nagyon hasonlít a regény első jelenetére, és az utolsó jelenet nagyon hasonlít az utolsó jelenetre. A kettő között mindenféle eltérés van... hoztunk néhány dolgot a második könyvből, hoztunk dolgokat a harmadik könyvből, és van néhány dolog, amit mi találtunk ki".

Benioff elmondta, arra törekedtek, hogy mindazonáltal hűek legyenek ahhoz, amit a könyvek éreztettek velük.

Hol nézheted?

A sorozatot a mafab adatlapján található Netflix ikonra kattintva máris nézheted, ha van előfizetésed a szolgáltatóhoz!

dráma | fantasy | kaland

A sorozatban az emberiség első alkalommal lép kapcsolatba egy idegen civilizációval. több»