2021.03.18 19:23 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Orvosok pokoli túrája

Kimondottan kedvelem az olyan filmeket, amilyeneket az 1977-es, Rituals című, kanadai horror-kalandfilm is képvisel. Pár jó barát (vagyis itt inkább orvoskolléga) a civilizációt a hátuk mögött hagyja, és egy kellemes túrázással töltik el a szabadidejüket, csakhogy egy nemvárt probléma (jelen esetben egy gyilkos megjelenése) pokollá teszi a kellemesnek induló vakációt.

Ezt a történetet első pillanatra nem lehetne túl sok eredetiséggel illetni, mert már szinte kismilliószor láthattunk hasonló alkotásokat, de engem kezdetben nagyon megfogott az a fajta koncepció, hogy az itt pácba kerülő személyek egytől-egyig orvosok. Ez adott a filmnek valami extra adalékot, talán abból a szempontból, hogy ha már egy olyan alaptörténetet láthatunk, amivel már sokszor találkozhattunk, én valahogy úgy éreztem, hogy az orvos szereplőknek kissé több potenciáljuk lehet bármiféle sérülések kezelésére, vagy akár a túlélésre. Nos, ezt a feltevésemet kimondottan érdekesen kezelik a film készítői, és be kell hogy valljam, ezzel a fajta megvalósítással sikerült is meglepniük.

Orvosok pokoli túrája

Egy másik meglepő dologgal is találkoztam a filmben, ez pedig a jól kitalált történet. Ha volt elöljáróban bármi olyan, amire végképp vagy alig számítottam, az az, hogy képes lesz meglepetés okozni a végtelenül egyszerűnek tűnő története. Végeredményben egy kimondottan érdekes, drámaiságot sem nélkülöző sztorit kaptam. Elsősorban emiatt bánom, hogy a film pozitívumait ennyivel fel tudtam sorolni, mert sajnos sok negatívumot is tartalmaz a Rituals.

Az első komolyabb problémám a filmmel, hogy nem tudott végig érdekfeszítő lenni. Mondhatnám úgy is, hogy míg az első felénél jól sáfárkodtak a feszültségkeltéssel, sajnos a második felére ezt hagyták a készítők kialudni. A másik problémám, hogy kevésbé éreztem a karaktereket hitelesnek, még úgy is, hogy az őket alakító színészek egész jó munkát végeztek.

A film alacsony költségvetésből készült, így sokat nem vártam a technikai kivitelezéseitől, de hogy ennyire tartaléklángon teljesített e téren, az meglepett, és nem pozitívan. Sajnos egyáltalán nem használja ki a kanadai természet adta lehetőségeket sem, vagyis szintén inkább csak amolyan takarékosan. Ezáltal viszont a fényképezését sem lehet túlzottan dicsérni.

A film számomra tipikus példa arra, hogy nem mind arany, ami fénylik (pedig a történet alapján és a pozitív meglepetései miatt akár még az is lehetett volna). Csak az átlagos szintet tudta behúzni nálam.

60 Rituals  (1977)

horror | kaland | thriller

Öt orvost egy erdei kiránduláson üldözőbe vesz egy torz, őrült gyilkos. több»

2