2017.04.04 08:37 Milanman Olvasottság: <100x
3

A cyberpunk magnum opusa

A cyberpunk mindig is az egyik kedvenc műfajom volt. A Gibson, Dick, Stephenson etc. R. Talsorian Games-Mike Pondsmith- Cyberpunk 2020, FASA-Shadowrun, eredeti Ghost, Akira és még sok-sok szerző és mű által felfestett utó(disztó)pia gyermekkorom óta élénkén megmozgatja a fantáziámat.

Ezért is örülök megkülönböztetetten, amikor egy ilyen témájú film kerül a mozikba. A Palackba zárt szellem eredeti anime feldolgozása az egyik legkomplexebben kifejtett cyberpunk mű, amit valaha alkottak, a műfaj egyik magnum opusa. Fontossága megkérdőjelezhetetlen. Amikor egy ilyen művet újra feldolgoznak, felmerül a kérdés, van értelme, mennyire tud az új hozzáadni az eredeti klasszishoz? Nos, ezúttal szerintem tudott.

A cyberpunk magnum opusa

Az anime óta eltelt 20+ év komoly változásokat hozott a technológia világában, kiszélesedett a horizont és bár az élőszereplős változat a létező legtöbb ponton tudatosan megidézni szándékozik az eredetit, képes arra, hogy egy új ízt, színt, gondolatiságot is hozzátegyen. Filozófiailag talán nem annyira szofisztikált, mint az elődje, de a súlyos morális kérdések, az ember-gép létezés határairól, a minket emberré tevő tényezőkről itt is megvannak. Ráadásul mindehhez hozzájön a műfaj összes fontos toposza, a hatalmas neon-városokkal, a megacégekkel, a kiberverekkel és az általuk okozott elembertelenedéssel stb. És mindez kiegészül egy olyan esztétikával, látvány- és képi világgal, hangulattal, amit a műfajon belül még nem nagyon láthattunk. A színészek jók, fő és mellékszerepben is telitalálat a casting. Elfogult vagyok lehet, de nekem nagyon bejött.

akció | dráma | sci-fi | thriller

A Páncélba zárt szellem főhőse az Őrnagy, a különleges erőknél szolgáló egyedi humán-kiborg hibrid, a 9-es Részleg nevű kommandós osztag vezetője. A legveszélyesebb... több»

3