2019.12.26 10:51 Kóborló Olvasottság: 1063x
1

Csak egy kis csípés, és megbogarasodsz

Egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe a 2015-ös év egyik legerősebb testhorrorjaként számon tartott, Bite című filmet. A megtekintése előtt kissé körbeszaglásztam jelen produkciót, mivel a horror zsánerén belül igazán kevés jó, vagy nagyon jó, test- avagy biohorrorhoz volt szerencsém az elmúlt évek során. Sokkal inkább futottam bele gagyi testhorrorokba, ezáltal kissé félve kezdtem bele jelen filmünkbe.

A film első pár percének máris sikerült felkorbácsolnia a kedélyeimet, mivel kimondottan nem kedvelem a kézi kamerás horrorfilmeket, és sok esetben kerülöm is ezeket, mint macska a fürdetést, de szerencsére ezt a fajta kivitelezést a készítők hamar hátra is hagyták. A történetnél már a kezdetektől érződik, hogy nem elsősorban erre fordította a legnagyobb figyelmet a forgatókönyvért felelős személy, és ez, ahogy halad előre a történet, többször is tanúbizonyságot nyer.

Csak egy kis csípés, és megbogarasodsz

Ezzel még nem lenne akkora probléma, nincs is nagyon szüksége egy kiválóra, vagy akár csak egy jóra megírt történetre, hisz magának a film cselekményének a mozgatórugója igencsak egyszerű. Az viszont kimondottan nagy problémája volt a történetnek, hogy sajnos a főhősnőnk karaktere igencsak egydimenziósra sikeredett, ezáltal nem használták ki a készítők azt a fajta ziccert e témában, hogy a néző ne csak undorodjon egyes jeleneteknél; a néző szánalmát (legalábbis az enyémet) nem ébresztik nagyon fel a karakterrel szemben. Ezáltal csak ámulok és bámulok a testi transzformációk egész tárházán, amin keresztülmegy.
Sajnos a legtöbb színészi alakítás is hasonló mederben folydogál, mint a főszereplőé. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rosszak lettek volna, hisz azért idegesíteniük nem sikerült a színészeknek, de úgy gondolom, sokat léphetett volna elő a film minőség terén, ha ezen karaktereket a forgatókönyvíró jól megírja, illetve azért egypár logikai buktató is található a történetben, de jómagam csupán ezeket hoznám fel a film negatív tartományában, és szerencsére bőven akad azért pozitív dolog is a mérlegnek azon a bizonyos nyelvén.

Elsőként, hogy a Bite című film egy ízig-vérig horrorfilm lett, amire bármikor simán rá is lehetne mondani, hogy csak "tizennyolc éven felülieknek"! Itt nincs drámai szál beleszőve a műfajba, ezt még akkor sem éreztem, amikor tulajdonképpen adná eme lehetőséget a története. Másodsorban igencsak pofásak lettek a testi átalakulások, sok esetben már szinte tényleg akár undorítónak is hathatnak. Keményen érződik a végeredményen, hogy az effektgyárosok szinte minden gyártási költséget ez alá rendeltek, és a tervük be is vált, hisz a végeredmény sok eseten igazán gyomorforgató lehet azok számára, akik kevésbé vannak hozzászokva az efféle látványhoz.

Érdemes még megemlíteni a film befejezését, ami szerintem felvet egy lehetséges folytatást, de mivel erről azóta sem lehetett hallani, ezt lassan el is felejthetjük. Kimondottan ajánlom azok számára, akik vágynak már egy erősebb bio-, avagy testhorror megtekintésére.

45 Bite  (2015)

horror

Miközben épp lánybúcsúját élvezi, Casey-t megharapja egy látszólag ártalmatlan rovar. Nem sokkal azt követően, hogy hazaér, szeretné lefújni a lagzi, azonban még mielőtt... több»

1