Közösség

Vélemény:

 

82 Hét nővér

(2017)

Hét nővér

 
szucszoli   2018.05.15 20:24
0

Sajnos ez tipikusan egy olyan hálivúdi gesztusú tömegfilm, aminek szinte minden lényeges állítása egy szedett-vedett tákolmány, ami tele van logikai ellentmodásokkal, kidolgozatlan társadalmi háttérrel, konzerv-előemésztett érzelmi vonulattal. Gyakorlatilag csak úgy lehet ezt a filmet élvezni, ha az ember teljesen kikapcsolja a józan eszét és nem gondolja át, hogy a látottak mennyire működnek a film saját belső rendszerében. Ugyanis már a film társadalmi háttere felvet bizonyos kérdéseket: Egy modern, felvilágosult társadalomban, ahol egy Öszödi-beszéd után egy kisebb polgárháborús helyzet alakul ki, valahogy elég hiteltelenül fest a filmnek azon állítása, hogy egy vállalat teljességgel emberellenes törvénye nyomán a kutya nem lázad fel, vagy nem megy ki tüntetni, illetve egyáltalán nem omlik össze ez a társadalom! Én elhiszem, hogy a történelem számtalan példával szolgál emberiségellenes tettekre, ahol a nép birkaként ment a vágóhídra, de ezzel sajnos nem lehet kimagyarázni, hogy a film alkotója nem vette a fáradtságot arra, hogy rendesen kidolgozza a film társadalmi hátterét. Az sem teljesen világos, hogy a főhőseink, akik szemmel látható módon egy menő irodaházban dolgozó középosztálybeliek (nappalijukban csúcsszámítógépekkel), hogyan lehet, hogy patkányhús evésre kényszerülnek? Akkor mit eszik ennek a társadalomnak az a valóban szegény rétege, akiket a film gyakorlatilag hajléktalanokként ábrázol? Fűrészport? Vagy rovarokat, vagy mit? Dühítő, hogy a film 2/3-a haszontalan akciózásra megy el, de nem tud választ adni ezekre a kérdésekre!

INNÉT KEZDVE SPOILEREZEK: Ha már a haszontalan akciózás szóba került: Magyarázza el nekem valaki, hogy a begyűjtést miért végzi egy állig felfegyverkezett zsoldoshadsereg? Hát könyörgöm: arról volt szó, hogy ez a vállalat gyerekek begyűjtését végzi, akiket némi (teátrális) noszogatás hatására el lehet venni a szüleiktől. Na, most akkor miért csap le a hét nővérre egy zsoldoshadsereg? Értitek? Egy olyan hadsereget küldenek pár csajra, mintha ezek életveszélyes tömeggyilkos terroristahadvezérek lennének, akikkel szemben nem túlzás a többszörös túlerő! Továbbá Willem Dafoe döntése sem hagyott nyugodni: Ugye az egyik kislány elveszíti az egyik ujjpercét és erre a Willem Dafoe kitalálja, hogy akkor vágjuk le a másik hatnak is? Most kérdem én: nem lett volna sokkal ésszerűbb döntés, ha nem teszünk teljesen feleslegesen testi-lelki fogyatékossá hat gyereket annak az egy kislánynak az érdekéért, aki egyébként maradhatna otthon is a hét minden napján? Végül is, ha valaki heti 6 napot be van zárva a négy fal közé, annak a helyzetén mit rontana, ha még plusz egy napot be lenne zárva? Egyáltalán miből feltételezi a Willem Dafoe, hogy ezeknek 20 év múlva (amikor felnőnek) nem lesz olyan testi/lelki vonása, amit nem lehet majd sminkeléssel, és/vagy csonkítással eltakarni, mert az a körülöttük élőknek azonnal feltűnne? Röhelyes.
Ez a film egy katasztrófa! Annyi hamis és irreális ellentmondással van tele, hogy az átbűzlik a filmvásznon.
Az igazat megvallva, ez a film csak arra jó, hogy ízekre lehessen szedni. Vegyük például azt az alapfelvetést, miszerint kb 30 éve be vannak zárva ezek a csajok és az életük lényegében egy üres vegetálás. Namost miután lebuknak és már csak egy páran maradnak, hirtelen ad-hoc jelleggel felcsapnak ezek a hétköznapi nők akcióhősnek és kitalálják, hogy ezt a rendszert meg kell buktatni, mert élhetetlen!? Hogy mi? Hát könyörgöm: 30 év alatt egyszer nem gondolkodnak el erről és most hirtelen egyik pillanatról a másikra kitalálják, hogy meg kell hekkelni ezt a rendszert és a köznép tudtára kell adni azt a gyalázatos hazugságot, amire évtizedek óta senkinek nem sikerült rájönnie? 30 éve működik egy olyan elnyomó rendszer, amiben gyerekeket szakítanak el a szüleiktől és egy szülő sem volt kíváncsi személyesen arra az eljárásra, aminek alávetik a tőlük elvett gyerekeket? Csinálnak egy másfél perces reklámspotot erről az eljárásról és kész, ezzel a gagyival be van etetve a nép, akik ebbe úgy beletörődnek, mint egy coca cola reklámba? Színészileg sem tudom sokra értékelni, hogy vettek egy viszonylag jó színésznőt és lemásolták még hatszor. Miért volt annyira fontos, hogy heten legyenek? Kevésbé lett volna működőképes ez a koncepció, ha csak ketten, vagy hárman lettek volna és így nem tudták volna őket a hét minden napjáról elnevezni?
Én úgy érzem, hogy igen, van az a színvonalú film, ahol túlságosan szőrszálhasogató dolog lenne belekötni jelentéktelen dolgokba, de ehhez teljesülnie kell bizonyos mimimális feltételeknek. A fenti példákon túl mondjuk épkézláb, kidolgozott karaktereknek, amivel ez a film nem tud szolgálni.