2022.06.08 11:47 Gyorvik Olvasottság: 527x
3

Kutyám, Jerry Lee

Annak ellenére, hogy nem tipikus A–listás mozi, remek történet, melyben a hamisíthatatlan akció-krimi ötvöződik a nagyon könnyed, nagyon élvezhető vígjátéki elemekkel. James, vagy ahogy gyakrabban hívják, Jim Belushi, európiai szülőktől származó, egyébként echte amerikai nagyvárosban született, nevelkedett színész. Bátyja, a tragikus sorsú John, aki a 80-as években ismert színésznek számított (a még máig is híres Blues Brothers c. film egyik karaktere).

Dooley figurája, illeszkedve a már kikristályosodott nyomozó zsánerhez, egy nagyon szerethető valaki, aki képtelen a közösségi munkában részt venni. Afféle magányos farkas. Nem önmaga lépett erre az útra, hanem sajátos, kiszámíthatatlan flúgjai tették társtalanná a rendőri munkában.

Kutyám, Jerry Lee

Máskülönben a bűnügyi szálak, annak ellenére, hogy alapvetően egy vígjátéki alapsztoriról van szó, kifejezetten életszerűek. Az antagonista szerepre szánt kábítószer-maffia nagyfőnöke (Kevin Tighe) példás módon hozza a kíméletlen, érzéketlen, ugyanakkor szellemes diskurzusokra is alkalmas karaktert. A történet súlya nagyon is komolyan vehető, nem nélkülözi a felkavaró eseményeket, az olykor kemény dialógusok önmagukért beszélnek.

A néző olyan filmmel találkozhat, amelynek szinte minden egyes képsora magába foglal valamilyen magával ragadó jelenetet. A közönség szinte mindig a következő jelenetet várja.

Eredeti címe nem túl sokatmondó (K-9). A magyar változat nagyságrendekkel eredetibb, emellett sokkal fülbemászóbb. A nézőközönség még évtizedek múltán is nagy nosztalgiával emlékezhet vissza rá.

James Belushi egyébiránt – e sorok írója szerint legalábbis – nagyszerű színész. Sajátos gesztusai, utánozhatatlan arcjátéka néha kifejezetten a komikus jelenetekre termettek. Sajnálatos módon – sok más kollégájával egyetemben – valódi képességeinek kibontását mellékpályára terelték. Ennek ellenére néhány drámai szerepben is feltűnik (pl. a Szahara c.).

akció | krimi | vígjáték

A mindenre elszánt Dooley-nak már-már sikerül a nyomára bukkannia egy 50 millió dolláros kokainszállítmánynak. Ám a rendőrségen a kollégái túlságosan őrültnek tartják, s... több»

3