2016.12.11 13:29 e-batta
0

India, ahogyan még nem láttad

Ne nézd meg ezt a filmet, ha egy masala-filmet keresel, de ha szeretnél látni egy nagyszerű filmet Indiáról, akkor ez az.

Szeretem a hindi filmeket, mert általában olyan, mintha régi amerikai musicaleket néznék, tele van tánccal, zenével, hősökkel és gonoszokkal, mese felnőtteknek, amit nem kell komolyan venni. Ez a film pedig tele van szívvel, szeretettel, olyan arcát mutatva be Indiának, amely a hétköznapi emberek szemén keresztül láttatja meg. A modern India törekvése, hogy valami újat, valami mást hozzon el az emberek életébe, a többség mégis élesen szembenáll a változásokkal. Az indiai társadalom a valóságban folyamatosan szembesül a kulturális szokásokkal, hagyományokkal, ortodox kilátásokkal, kommunális keserűséggel, a korrupcióval és mindenekelőtt a képmutatással. A Delhi-6 egy tükör, amely megmutatja a társadalmat ezekben a változó időkben. Egy NRI (országon kívül született indiai) szemén keresztül mutatja meg, aki megtalálja a melegséget és sokszínűséget a képmutatáson, elmaradottságon keresztül is, aki látja a szeretetet, de hitetlenkedik a körülötte lévő valóságon. A film briliánsan egyensúlyoz a szatirikus metaforákon, fájdalmasan szép színekkel és képekkel mutatva be a különböző karaktereket.

India, ahogyan még nem láttad

Korrekt a filmtartalom, a film tényleg szinte minden indiai problémát érint (válaszokat nem talál rá, de a kérdéseket keményen felteszi).

Minden színész játékával nagyon meg vagyok elégedve, de különösen éval (aki a kívülálló szemével próbálja meg felfogni, megérteni, átélni, hogy milyen India) alakításával, mert nagyon-nagyon kiforrott személyiséggé vált ebben a filmben. (A dialógok igazán nagyszerűk voltak). És még két igazán nagyszerű alakítás: Divya Dutta (Jalebi szerepében, aki az érinthetetlenek kasztjából származik, és Indiában a kasztrendszer kitéphetetlenül ott van ma is) elképesztően hiteles volt, illetve Vijay Raaz (Ranvijay felügyelő szerepében), aki az indiai közállapotokat mutatta be hitelesen (a rendőr üt, és utána kérdez).

59 Delhi-6  (2009)

dráma | vígjáték

A filmben egy Amerikában élő családot ismerhetünk meg, ahol a nagymamának (Waheeda Rehman) agydaganata van. Utolsó kérése a fiától, hogy hadd menjen vissza Indiába meghalni. Az... több»

0