2016.11.14 11:26 Milanman Olvasottság: <100x
1

Középpontban a tudományos kérdések

Az igazán jó tudományos fantasztikum műfaji sajátossága és ebből eredő sikeressége nagyrészt annak köszönhető, hogy egyszerre képes hatni az észre, az emberi felfogóképességre (vagyis elgondolkodtat) és a szívre is (vagyis meghat). Részben ezért a remek sci-fi történetek a high és low concept határmezsgyéjén mozognak. Az Arrivalt is ez a kettőssége teszi kiemelkedő alkotássá. A tudatosan háttérbe szorított fantasztikum helyett a rendkívül izgalmas tudományos kérdések kerülnek középpontba, ami nagyon szépen rezonál korunk egyik legizgalmasabb problémájával, a kommunikáció átalakulásával és ennek defektusaival.

A nyelv, mint eszköz több szinten működhet, egyszerre hozhatja össze és távolíthatja is el az embereket és az sem mindegy, hogy milyen csatornát használunk a közvetítéséhez. A nyelvet nem elég beszélni, fel kell ismerni azt is, hogy a másik oldal felé milyen módon lehetünk képesek átadni az információt, amit szeretnénk. Az Arrival nagyon szépen, tudatosan beszél ezekről a kérdésekről, de ha csak ennyi lenne, akár egy ismeretterjesztő csatorna dokumentumfilmje is lehetne. Szerencsére sokkal több ennél és itt jelenik meg a szívre gyakorolt hatás azáltal, hogy a főszereplő (Amy Adams egyszerű, de csodás játéka minden pillanatában benne van a személyes tragédia és a helyzet által kiváltott felelősség viselésének súlya) saját életének momentumai is megelevenednek, összefonódnak a történettel, ami ezáltal teljesedik ki és lesz az idő, mint jelenség, az eleve elrendelés, a sors kérdésének, az emberi döntések következményeinek történetévé.

Középpontban a tudományos kérdések

Személyes kedvenceim azok a filmek, amik a vége főcím után is nézővel maradnak. Ez rendkívüli mértékben igaz az Arrivalra is, külön stílusbravúrként megemlítve, hogy bár az operatőri munka mindvégig elsőrangú, nem feltétlenül a film képi világa marad emlékezetes, hanem a 2 síkon operáló történet és maga az üzenet. Nem tudom, mit hoz még 2016, de az Arrival biztosan TOP 3-as film lesz, ebben nincs kétségem.

82 Érkezés  (2016)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

A távoli jövőben játszódó történet középpontjában egy a Föld létezését veszélybe sodró esemény áll: földönkívüliek érkeznek bolygónkra. A hadsereg vezérkara egy... több»

1