2021.08.21 12:27 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 188x
1

Fehér és fekete ferde szemszögből. Következmények nélkül

Most akkor mi is a besorolás? Dráma, thriller, akció, misztikus, netán krimi? Minek felsorolni a szubzsánereket? Nem is értem. Gyerekes és felesleges. A filmek mindenkinek mást és mást jelentenek. Nekem mondjuk passzoljanak az aznapi hangulatomhoz, hiszen abból (is) töltődöm és nyerek pozitív energiákat, legyen az egy vérbő horror vagy egy megható dráma.

Ebben a filmben a rendező, Philip Kaufman jól megoldotta a rábízott feladatot. Nem egy termékeny rendező, de a filmjei ütősek és figyelemfelkeltők. Mint például a Testrablók támadása, Wanderers, Az igazak, Függőség. Ami ebben a moziban is tökéletesen megfog, az a mondanivaló és a fajsúlyos lényegi tartalom. Amit Kaufman és az operatőr, Michael Chapman megálmodott. Ehhez viszont olyan színészek kellettek, akik ezt hihetően és életszerűen, valósághűen vászonra tudják vinni. Ja, és azért az sem mindegy, hogy ki írja a forgatókönyvet, amit esetünkben azért egy zseniális író, Michael Crichton valósított meg. Pontosan és precízen, ahogy tőle már megszoktuk. Lássuk, mit takar a film maga!

Fehér és fekete ferde szemszögből. Következmények nélkül

Egy japán nagyvállalat és egy amerikai nagyvállalkozó kooperációja zajlik, óriási ünnepléssel egybekötve, megünnepelvén a sikeres szerződéskötést. Hatalmas evészet, ivászat, folyik a pezsgő, mindenki örül. Ám egy sötét szobában egy örömlány és egy japán férfi szerelmi légyottját figyelhetjük meg, ahol még az együttlét örömei előtt a lány holtan terül el a férfi jóvoltából. Ahogy megtalálják a holttestet, a szobát pásztázó kamera rögzített adása eltűnik. Senki nem tud semmit, aki meg tud, az mélyen hallgat. Félnek a következményektől és a jelenlévő, regnáló jakuzáktól. Mindenkinek van takargatnivalója, emiatt az ügy kényes, és nagy odafigyelést igényel az amerikai hatóságok részéről. Ráadásul a jelenlévők mind nagy hatalmú és gazdag üzletemberek (gengszterek).

A rendőrség a vehemens, de okos nyomozót, Webster Smith-t (Wesley Snipes) bízza meg a nyomozással, de a rendőrfőnök tiltakozása ellenére a titokzatos John Connort (Sean Connery) is mellé adja mint szakértőt, amit Smith nagyon nehezen fogad el. A japánok Eddie Sakamura (Cary-Hiroyuki Tagawa) vezetésével állandóan betartanak a zsaruknak, így Connornak is. Yoshida-san (Mako), a vállalat egyik vezetője is egyre furcsábban viselkedik, de persze – mint a film vége felé megtudjuk – mindennek oka van.

A feszültség egyre nő, és a zsaruk is egyre durvább dolgokra ragadtatják el magukat. Mint például Tom Graham őrmester (Harvey Keitel), aki élen járt brutalitásban. Az öreg (Connery) előbbre jár, mint fiatal társa, és ez is a kettejük közti rossz viszonyt erősíti egyre jobban. Ráadásul meglátni és megszeretni (tudjuk)... Nagyon megtetszik neki egy nő, Jingo (Tia Carrere), akit Connornál lát meg, próbál hozzá közelebb kerülni, de Jingo közli vele, ő amúgy John felesége.

Felvezetésként szerintem ennyi bőven elég. Aki egy igényes, színvonalas, kissé lassú folyású akciófilmet akar látni, az nyugodt szívvel nézze meg! Kiváló színészek és zseniális párbeszédek jellemzik a mozit. Kultúrák összecsapása, ami nagyon jól bemutatja a különbségeket, de a végén mégis kiderül, mind emberből vagyunk, és a végső célunk ugyanaz: a boldogulás és a boldogság. Én mindenesetre ajánlom a mozit, ha máshogyan nem, egy jó hideg szakéval együtt. Ja, és Keitel zseniális aranyköpéseit ki ne hagyd!

71 Gyilkos nap  (1993)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

Egy Amerikában épített japán üzletközpont avatójának ünnepi hangulatát tönkreteszi egy bűntény: egy megerőszakolt, majd megfojtott fiatal nő hulláját találják a... több»

1