2021.10.31 22:14 Artemisia Olvasottság: 307x
5

Nem győzedelmeskedik a jó

Tim Burton, a véres és szürreális mesék mestere igazán testhez álló alapanyagot talált magának Sweeney Todd történetében. A bosszúálló borbély létezése ugyan vitatott, de alakja és legendája a brit folklór része, és számos művészt megihletett. 1979-ben Stephen Sondheim (neki köszönhetjük többek között a West Side Story-t) színpadi musicalt írt belőle, mely amellett, hogy a Brodway-en és a West End-en is sikerrel futott, alapjául szolgált Burton filmjének is.

Vérgőzös és pikáns - ez a két összetevő jellemzi leginkább a filmet, ami nem meglepő, hiszen Tim Burton ezt a két dolgot tudja a leginkább úgy összegyúrni, hogy egyedi világokat teremtsen belőlük. A Sweeney Todd pedig a direktor világépítő kreativitásának ékköve, melynek minden képkockája a történet szerves és elengedhetetlen része. Itt minden mindennel összefügg, és minden a végkifejlethez, a végső konklúzióhoz vezet. Sokakat megosztott a musical mivolta, azonban a gótikus horrorr és a kalasszikus musical olyan elegáns művészi szimbiózisát mutatja be, melynek eddig a létezéséről sem tudtunk. A dalbetétek vérfagyasztó szenvetelenséget kölcsönöznek Sweeney Todd rémtetteinek, de egyben tompítják is a gyilkosságok súlyát, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy művészi oldaláról láttassák a vérengzést, ugyanakkor nagyon sokat elárulnak a szereplők aktuális érzelmi állapotáról is. Az erős atmoszférához hozzájárul a zord képivilág is : a film helyszíne névlegesen a viktoriánuskori London, valójában a film egy egyedi dimenzióban játszódik. Ebben a Londonban minden sötét, mocskos és rideg, gyakorlatilag az egyetlen meleg színt az elmetszett nyakakból literszám spriccelő vér adja.

Nem győzedelmeskedik a jó

Karakterábrázolásban nem kevésbé remekel: elemi érzelmeket csalogat elő a karaktereiből, amiket a zseniális színészi alakítások szintén elemi erővel zúdítanak a néző. Johnny Depp és Helena Bonham Carter Tim Burton kabalapárosának tekinthető, hiszen kettejük együttes szereplése garancia a sikerre. Most sem okoztak csalódást és valósággal eggyé váltak a karaktereikkel.

A történetvezetés pedig brilliáns módon foglalja keretbe a film egyenként is zseniális elemeit, és horrorrtól szokatlan módon nem is akármilyen mondanivalót tartogat. Bátr együttérzést, hovatovább szimpátiát is ébreszt a bukott angyal szerepében tetszelgő Sweeney Todd alól, de nem ad neki feloldozást a bűnei alól. A karma ugyanis körbejár, az események mimdig visszamutatnak Todd korábbi döntéseire és tetteire, az elvarratlanul hagyott szálakra és ezek okozzák végül az igazi vesztét, ahogy ez elmondható Mrs.Lovett-ről, Turpin bíróról, sőt a rövid szerepett kapott Pirelliről is. A vég kezdete már a színrelépésükkor fennáll ezeknek a karaktereknek. Todd számára az első hibás lépést azt jelenti, hogy hajdanán, még Benjamin Barkerként felvett a szalonjába egy nagy álmokat dédelgető borbélyinast, aki példaképként tekintett rá. Ezért évtizedekkel később is felismeri és zsarolni kezdi, ezzel Sweenwy Todd első áldozatává válik. Viszont a halála megbosszulja magát méghozzá a saját inasa, Toby képében, akit Mrs.Lovett anyai ösztönöktől vezérelve magához vesz, mit sem sejtve arról, hogy ezzel megpecsételi plátói szerelme, Sweeney Todd sorsát. Ugyanakkor a sajátját is megpecsételi egy aprónak ható hazugsággal.

A film mottója akár a jól ismert közmondás is lehetne :"Aki másnak vermet ás, maga esik bele". A karakterek ugyanis egészen groteszk és kicsavart módon esnek bele a saját vermeikbe, és válnak a másoknak álllított csapdák áldozataivá. Todd nem is sejti, hogy miután 15 évig áhitozott rá, hogy bosszút álljon Turpin bírón, a bosszú kitöltése közben ő maga teszi meg azt, amiért kivégezte Turpin-t: úgy lesz a felesége gyilkosa, hogy éppen a bírón áll bosszút a felesége haláláért...Mrs.Lovett pedig azzal veszíti el nemcsak Todd-ot, hanem az életér is, amivel magához akarta láncolni: egy titokkal.

Tim Burton nem bánik kesztűs kézzel a karaktereivel, senkit nem kímél, ebben a világban ugyanis nincs megváltás, nincs feloldozás, nem győzedelmeskedik a jó, ebben a világban a kárhozat az egyetlen győztes. De ez a véres rémmese mégis erkölcsi tanmese is, hiszen üzenete bár túlzó és színpadias, végső soron a valódi életben gyökerezik.

dráma | horror | musical | thriller

Benjamin Barker a borbélyok egyszerű életét élte. Boldog is volt szép felesége és aranyos kislánya mellett. De a boldogsága nem tarthatott sokáig, mert a gonosz Turpin bíró... több»

5