2022.06.06 22:47 Artemisia Olvasottság: 1344x
5

A tengerek ura

2003-ban, a kalóz- és hajós filmek piacát leuraló A Karib-tenger kalózai mellett méltatlanul háttérbe szorult Peter Weir jóval földhözragadtabb líarai alkotása. Patrick O'Brian történelmi regényének hiteles adaptációja egy lassan kibontakozó, intelligens dráma. 1805-ben járunk, Napóleon uralmának idején. Az angol hadihajó, a Surprice Dél-Amerika partjainál vadászik a rettegett francia kalózhajóra, az Acheronra. Azonban a célpont előbb talál rá az angolokra, és az Acheron kis híján megsemmisítő csapást mér a Surprise-ra. Jack Aubrey kapitány (Russel Crowe) azonban hajthatatlan. A hajótest sérüléseit a tengeren javítják, a sebesülteket menet közben ellátva üldözőbe veszik az elsüllyeszthetetlennek látszó Acheront. Az Acheron nyilvánvaló erőfölényét találékonysággal, elhivatottsággal és a szellem csatájává teszik az angolok, amiben végül nem a fegyverek és a nyers erő, hanem az ész győzedelmeskedik. A diadalmas ötletig pedig egy remekbe szabott kalandfilm vezet el, amely megszámlálhatatlan sok és érdekfeszítő részletet mutat meg a korabeli hajózási ismeretekről, a tengeri hadviselésről, az orvoslásról, a tengerészélet mindennapjairól, a hiedelmeikről és legendáikról. A tudomány akkori szemüvegén keresztül fedezhetjük fel a gyönyörű Galápagos-szigetek flóráját és faunáját dr. Maturin (Paul Bettany) karakterének szemszögéből.

Aubrey kapitány és dr. Maturin barátsága a film egyik legintenzívebb eleme. Két különböző világnézet ütközik a karaktereken keresztül. Az egyikük még a 18. század szülötte, a másik már készen áll a 19.század tudományos robbanására. Barátságuk, egymás iránti lojalitásuk mégis megindító, eszmecseréik elgondolkodtatók. A film leginkább felkavaró jelenetei szinte kivétel nélkül hozzájuk, illetve a kis Blakeney-hez (Mqx Pirkis) fűződnek.

A tengerek ura

Russel Crowe és Paul Bettany egyformán remekelnek a főbb szerepekben, de a csodálatosan megírt karaktereknek köszönhetően a legkisebb szerepet kapó matrózok is jól körülhatárolható jellemmel és történettel rendelkeznek.

A csatajelenetek eredetiek és átélhetők, nem véletlen a legjobb operatőri munkáért járó Oscar-díj, mert a látvány nagyszabású és szinte kézzel fogható.

Peter Weir műve zseniális, ugyanakkor lassan kibontakozó, karakter-központú, bensőséges hangulata miatt nem egy A Karib-tenger kalózai szintű blockbuster. Sokkal inkább egy behatárolt réteghez szól, nem lett belőle siker-franchise, de mindenképpen gyöngyszem.

akció | dráma | háborús | kaland | történelmi

A napóleoni háború idején Jack Aubrey (Russell Crowe ) kapitány hajójára váratlanul rátámadnak. Jack a szorongatott helyzetében úgy dönt, hogy elmenekül a Surprise megmaradt... több»

5