2022.06.27 13:07 BRANTON Olvasottság: 489x
2

Remek remake, ami jobb, mint az eredeti

Wes Craven 1977-ben elkészítette a Sziklák szeme című filmet, amivel már másodjára hozott egy hasonló vonalat. Első próbálkozása, az Az utolsó ház balra című filmje volt. 2005-2006 környékén, az addig egyébként meglehetősen brutális filmekkel a háta mögött lévő rendező, elkészítette a remaket. Eme rendezőnek becsületes neve Alexandre Aja, aki most sem spórolt a vérrel.

Egy átlagos család kirándulásra adja fejét. A kirándulás közben tesznek egy apróbb kitérőt, ám a sivatag kellős közepén találják magukat, ahol egy darab élőlényt nem vélnek felfedezni. Az izzó naptól eltekintve nem alakul túl fényesen a napjuk, hiszen felismerik, hogy az autójuk lerobbant. Tudják, hogy nagy a baj, hiszen a semmi közepén vannak, az meg mindentől távol van. Gondolják, gyanú nélkül, hogy hiába nagy a baj, de minden rendben lesz. Pár pillanatig ez így is van, viszont a sivatagot körülvevő hegyekben egy olyan törzs él, amely genetikailag módosult, vérre éhes társaság, akik az atomrobbantások idején, sivatagban élő bányászok ivadékai. A családnak minden eddiginél erősebben össze kell fognia, hogy túléljen.

Remek remake, ami jobb, mint az eredeti

Nos, Aja remek érzékkel keveri a thrillert és a horrort. A sivatag egy olyan feszült atmoszférát teremt, amelyet hasonszőrű filmekben ritkán érez az ember. A cselekmény többnyire nappal zajlik, viszont épp ugyanannyira érezzük a feszkót, mint az éjjel játszódó jelenetekben. Az operatőri munka csillagos ötös, nincs túlszaturálva semmi, a sötétben játszódó jeleneteket tökéletesen látni, tehát remek a képi világ, ami nagy dicséret. A bennszülöttek cselekedetei hátborzongatók. Sok horrorfilmet láttam már, de az itt lévő erőszak nem feltétlen csak a brutalitása miatt durva, hanem a realizmusa miatt is. Olyan karakterek halnak, oly brutális halált… Ilyen karaktereket egyszerűen ki sem mernek nyírni más filmekben. Egy bizonyos ponton az én gyomrom is felfordult. Igen, itt az erőszakoló jelenetre gondolok.

A másik erős pontja a filmnek az az, hogy könnyen bele tudja élni magát az ember. Persze, egy baráti társaságban más a helyzet, de ez egy masszívan egyedül borzongó film. A pozitívumok mellett azért vannak bizonyos negatívumok is. Néhol meglehetősen sablonos és buta a film, amelynek egyébként az ellentettje is tetten érhető, szerencsére. Ez a két negatívum teljes mértékben elhalványul a pozitívumok mellett, hiszen ami miatt horrornak hívjuk a horrort, azt itt maradéktalanul megtaláljuk. Egy nagyon erős légkör, brutális jelenetek tömkelege, játék az érzelmekkel, ez Aja zseniális filmje, a Sziklák szeme.

Nem mindennapi, hogy az egyébként nem rossz eredetit, messze túlszárnyal a remakeje. Sokan fordítva gondolják, de én sokszor ezt a filmet teszem be, ha egy kis borzongásra vágyom. 18 éves kor alatt nem ajánlatos, de fölötte sem, ha nem állsz készen lelkileg, mert ez ki fog csinálni!

horror | thriller

Egy átlagos amerikai család kirándulni indul a természetbe. A családi idillt azonban horrorisztikus események zavarják meg. A környékbeli hegyekből valakik figyelik őket, akik... több»

2